Tρία σενάρια για το μέλλον της βρετανικής κυβέρνησης

Tρία σενάρια για το μέλλον της βρετανικής κυβέρνησης
Ραγδαίες εξελίξεις με την Τερέζα Μέι στο επίκεντρο.

Η επικείμενη έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ ταρακουνά το πολιτικό σύστημα της χώρας με την πρωθυπουργό να μετρά εχθρούς και συμμάχους στην προσπάθεια να κυρωθεί το πλαίσιο που συμφωνήθηκε με την ΕΕ.

Προς το παρόν οι διαφωνούντες Συντηρητικοί δεν έχουν συγκεντρώσει τις 48 υπογραφές που απαιτούνται για τη διαδικασία πρότασης μομφής. Παρά την αβεβαιότητα, το Politico παραθέτει τα τρία πιθανά σενάρια για την εξέλιξη του γεωπολιτικού θρίλερ.

Η Μέι μένει
Θα ήταν μάλλον εξευτελιστικό για τους εσωκομματικούς αντιπάλους της Μέι να μην συγκεντρώσουν τις 48 υπογραφές, δεδομένου ότι μέχρι πρόσφατα πανηγύριζαν ότι έχουν τη στήριξη 80 βουλευτλων. Αυτό το σενάριο θα ενίσχυε σημαντικά τη Μέι, καθώς είναι πιθανό ότι οι βουλευτές θα αναγκαστούν τελικά να στηρίξουν τη μόνη πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι.

Και πάλι, όμως, η Τερέζα Μέι θα έπρεπε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων πριν δεσμευτεί έναντι των Βρυξελλών.

Η πρωθυπουργός εξασφαλίζει τη στήριξη του κόμματός της
Σε περίπτωση που ξεκινήσει η διαδικασία πρότασης μομφής, η Μέι χρειάζεται 159 ψήφους για να σώσει το κεφάλι της. Σε αυτή την περίπτωση η ηγεσία της δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ξανά για τουλάχιστον έναν χρόνο, σύμφωνα με τους κανόνες του Συντηρητικού Κόμματος.

Και πάλι, όμως, η κυβέρνηση δεν δείχνει να έχει την πλειοψηφία στην Βουλή των Κοινοτήτων. Μια λύση για τη Μέι θα ήταν να περιμένει μέχρι να αντιδράσουν οι αγορές στο συνεχιζόμενο θρίλερ, οπότε οι αντιφρονούντες θα μπορούσαν να μεταπειστούν. Αν όχι με την πρώτη προσπάθεια ίσως με τη δεύτερη ή την τρίτη.

Ο δρόμος, όμως, δεν θα είναι εύκολος. Η Μέι ίσως βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με πρόταση δυσπιστίας, αυτή τη φορά για ολόκληρη την κυβέρνηση και όχι μόνο για την ίδια.

Αν η Βουλή των Αντιπροσώπων αποσύρει την εμπιστοσύνη της, οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων έχουν περιθώριο 4 ημερών να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση. Αν αυτό δεν συμβεί ακολουθούν εκλογές έξι εβδομάδες.

Η Μέι χάνει τη στήριξη του κόμματός της
Αν η Μέι χάσει την εμπιστοσύνη των Τόρις θα ξεκινήσει διαδικασία διαδοχής. Αν υπάρξουν περισσότεροι υποψήφιοι θα υπάρξουν μυστικές ψηφοφορίες μέχρι να μείνουν δύο. Ακολουθεί προεκλογική περίοδος, πιθανότατα για μερικές εβδομάδες, μέχρι την τελική ψηφοφορία.

Το πρόβλημα είναι ότι απομένουν μόλις τέσσερις μήνες μέχρι την επίσημη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, επομένως η διαδικασίες ίσως θα πρέπει να επισπευστούν. Εναλλακτικά το Λονδίνο θα μπορούσε να ζητήσει παράταση των διαπραγματεύσεων, κάτι που θα απαιτούσε ωστόσο την ομόφωνη έγκριση των «27».

Αν υποθέσουμε ότι η Μέι παραμένει ή υπάρχει νέος ηγέτης των Τόρις και νέος πρωθυπουργός, η κυβέρνηση θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί σε σχέση με την προηγούμενη.

Ο Ντόμινικ Ράαμπ, τέως υπουργός Brexit που θεωρείται πιθανός υποψήφιος, είπε την Πέμπτη στο Sky News ότι θα ήθελε νέα διαπραγμάτευση για το καυτό ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων.

Η ΕΕ, στο μεταξύ, διαμηνύει ότι δεν υπάρχει περίπτωση αναδιαπραγμάτευσης.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, Λονδίνο και Βρυξελλες είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προσπαθούσαν να καταλήξουν σε μια σειρά «μίνι» συμφωνιών προκειμένου να προστατεύσουν κρίσιμες υπηρεσίες όπως οι πτήσεις πάνω από το έδαφος κάθε χώρας.

Σε αυτή την περίπτωση όμως είναι πιθανό ότι μια συμμαχία της αντιπολίτευσης και των διαφωνούντων Τόρις θα μπορούσαν να ρίξουν την κυβέρνηση και να προκαλέσουν εκλογές.

Επιπλέον, στην περίπτωση μη συμφωνίας η Μέι ή ο διάδοχός της στην πρωθυπουργία θα ήταν νομικά υποχρεωμένος να ζητήσει έγκριση του κοινοβουλίου για Brexit χωρίς συμφωνία.

Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει πιθανότητα να στηρίξουν οι βουλευτές τέτοιο σχέδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

© 2024 instanews.gr | All Rights Reserved
Created by Netway
Exit mobile version