Φωτιά στο διπλωματικό τοπίο.
Τρόπους ώστε να εκδοθεί ο Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία αναζητεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου NBC.
Η Ουάσινγκτον με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να εκτονώσει την πίεση που δέχεται η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας από τον Ερντογάν για την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τον Οκτώβριο, μέλη της διακυβέρνησης Τραμπ ζήτησαν από διάφορες υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ να διερευνήσουν νομικούς τρόπους ώστε να απελάσουν τον αυτοεξόριστο τούρκο κληρικό από τις ΗΠΑ.
Για το σκοπό αυτό εστάλησαν διάφορες επιστολές στο υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI που ζητούσαν να ανοίξει εκ νέου το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση του Γκιουλέν. Επίσης εστάλη αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας για να εξεταστεί το νομικό καθεστώς διαμονής του Γκιουλέν στις ΗΠΑ, ανέφεραν τέσσερις πηγές με γνώση του θέματος στο αμερικανικό δίκτυο.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η κυβέρνηση ζητούσε πληροφορίες για το εάν ο Γκιουλέν διαθέτει πράσινη κάρτα.
Τα εν λόγω αιτήματα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, προκάλεσαν την οργή των υπαλλήλων. «Όταν συνειδητοποίησαν πως τα εν λόγω αιτήματα ήταν σοβαρά, εξοργίστηκαν», ανέφερε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος με εμπλοκή στη διαδικασία.
Τόσο τα υπουργεία που ενεπλάκησαν στο ρεπορτάζ, όσο και ο δικηγόρος εκπρόσωπος του Γκιουλέν αρνήθηκαν να σχολιάσουν τα δημοσιεύματα.
Πάντως, τούρκος αξιωματούχος ανέφερε πως δεν συνδέονται οι ανησυχίες της Άγκυρας για τη δολοφονία του Κασόγκι με την υπόθεση έκδοσης του Γκιουλέν, ο οποίος και θεωρείται βασικός εχθρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς επίσης και ο ενορχηστρωτής του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016. «Σαφέστατα δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο», ανέφερε ο αξιωματούχος και συνέχισε: «Θέλουμε να δούμε πράξεις από τις ΗΠΑ για τον Γκιουλέν και θα συνεχίσουμε τις έρευνες για τη δολοφονία του Κασόγκι».
Κατά το NBC αυτή η υπόγεια διαδικασία υποδεικνύει ότι ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να βρει τρόπους ώστε να κατευνάσει την οργή του Ερντογάν για την ειδεχθή δολοφονία, ενώ παράλληλα να προσπαθεί να διατηρήσει τη στενή συμμαχία των ΗΠΑ με τον Σαουδάραβα ντε φάκτο ηγέτη διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σλαμάν.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν πιέζει ήδη από το 2016 ώστε να εκδοθεί ο Γκιουλέν στις ΗΠΑ. Μία επιλογή θα ήταν ο Γκιουλέν να πιεστεί να μετεγκατασταθεί στη Νότιο Αφρική. Ωστόσο οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν κανέναν νομικό τρόπο ώστε να στείλουν τον ιεροκήρυκα στην εν λόγω χώρα.
Τούρκοι αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν στον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στη συνάντηση που είχε ο τελευταίος με τον Τούρκο πρόεδρο στην Άγκυρα στις 17 Οκτωβρίου ότι επιθυμούν η αμερικανική κυβέρνηση να παραδώσει τον Γκιουλέν. «Αυτό ήταν το νούμερο ένα αίτημα τους», είπε μια πηγή, με γνώση της συνάντησης.
Ο Πομπέο ρώτησε αν ο Ερντογάν έχει νέες αποδείξεις για την εμπλοκή του Γκιουλέν στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, ωθώντας τον Τούρκο ηγέτη να προσπαθήσει να στηρίξει την υπόθεση ότι ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας έχει τρομοκρατικές συνδέσεις, δήλωσε ένας ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους που ταξίδευαν μαζί του, ο Πομπέο αναγνώρισε ότι συζήτησε την υπόθεση Γκιουλέν με την τουρκική ηγεσία.