Σε αντικείμενο συζήτησης στον κόσμο του τένις εξελίσσεται ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Ο Έλληνας τενίστας με τις φετινές του επιδόσεις και το άλμα που έχει κάνει στην παγκόσμια κατάταξη φτάνοντας στο Νο.15 έχει εξελιχθεί σε έναν σταρ του αθλήματος.
«Λίγα λεπτά συνομιλίας με τους γονείς του, Απόστολο, ο οποίος είναι ο προπονητής του και Τζούλια, που ήταν κορυφαία Σοβιετική τενίστρια στη δεκαετία του 1980 και είναι επίσης προπονήτρια, μπορεί να εξηγήσει τα πάντα γρήγορα», σημειώνει το Sport360 για τον Στέφανο Τσιτσιπά, Νο 15 στον κόσμο, χαρακτηρίζοντας τον «μοναδικό».
«Έξω από το γήπεδο, ο Τσιτσιπάς ξοδεύει το χρόνο του επεξεργαζόμενος τις ιδιαίτερες ταξιδιωτικές του διαδρομές (το κανάλι του στο YouTube έχει περισσότερους από 10.000 συνδρομητές) και ανεβάζοντας τις φωτογραφίες του στον λογαριασμό που διατηρεί στο Instagram,. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως «εξερευνητής του κόσμου» και «αφηρημένος φωτογράφος». Παίρνει στιγμιότυπα από όλες τις πόλεις που επισκέπτεται καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους και καταγράφει τις θέσεις του με εμπνευσμένα αποσπάσματα ή φιλοσοφικές παρατηρήσεις».
«Είμαι πιο πρακτική από εκείνον», είπε η μητέρα του, Τζούλια, στο Sport360 στο Μιλάνο.
Ο σύζυγός της, Απόστολος, διαφωνεί γρήγορα: «Ακόμα και σε πρακτικά πράγματα πρέπει να έχεις μια συγκεκριμένη φιλοσοφία για τα πάντα. Εάν θέλεις να βρεις την αλήθεια, πρέπει να έχεις μερικές ερωτήσεις και να λάβεις κάποιες απαντήσεις. Πώς θα βρεις την αλήθεια; Δεν είναι εύκολο να την βρεις. Είμαστε άνθρωποι, πρέπει να ξέρουμε τι υπάρχει. Μερικές φορές είμαστε με τον σωστό τρόπο, μερικές φορές με τον λάθος, αλλά σίγουρα πρέπει να βρούμε την αλήθεια, πρέπει να έχουμε σκοπό ζωής. Εάν δεν έχεις, είναι δύσκολο. Μου ζήτησε ακόμη και να κάνουμε ένα ίδρυμα. Έκανε ήδη μια εκστρατεία κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Βοήθησε πολλούς ανθρώπους, αν και δεν είχε τα χρήματα για να το κάνει. Προσπαθούσε να βρει έναν τρόπο να ευαισθητοποιήσει περισσότερο τον κόσμο. Και το έκανε. Και εκείνη την εβδομάδα ήμουν μαζί του. Ξόδευε 10 ώρες την ημέρα προσπαθώντας να κάνει αυτήν την δουλειά, προσπαθώντας να στείλει τα χρήματα στην Ελλάδα, αλλά ήταν δύσκολο λόγω της κρίσης, οι λογαριασμοί των τραπεζών μπλοκαρίστηκαν και προσπαθούσε μέσω των σχέσεων που είχε μέσω της ATP. Ήταν καταπληκτικό. Έπρεπε να παίξει ημιτελικό ενάντια στον Ζβέρεφ στην Ουάσινγκτον και ήταν μια ώρα πριν στον υπολογιστή του, προσπαθώντας να κάνει αυτήν την δουλειά. Και στη συνέχεια πήγε στο Τορόντο και προσπαθούσε ακόμα να το κάνει και τελικά το κατάφερε πριν παίξει τον τελικό στο τουρνουά. Είναι μοναδικό να βλέπεις από ένα νέο άτομο να είναι τόσο αποφασιστικό και να μην φοβάται τις ευθύνες. Αυτό είναι καλό για την κοινωνία. Ας ελπίσουμε ότι όλοι οι νέοι παίκτες, οι νέοι άνθρωποι θα εμπνευστούν από αυτόν».
Το Sport360, αναφέρει στην συνέχεια ότι αυτό που κάνει ο Τσιτσιπάς δεν γίνεται αυτόματα αποδεκτό από όλους τους συνομήλικούς του, φέροντας ως παράδειγμα τον Νικ Κύργιο και αναφέροντας ότι «χλεύασε» τα μηνύματά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όμως ο Απόστολος Τσιτσιπάς πιστεύει ότι ο Στέφανος, δεν επηρεάζεται από όλα αυτά.
«Ο Νικ Κύργιος, είναι πολύ δύσκολο να κάνει τέτοια δουλειά, γιατί αυτή η δουλειά παίρνει όλο τον ελεύθερο χρόνο σου. Για τον Στέφανο, ο ελεύθερος χρόνος σημαίνει ότι κάνω κάτι που με βοηθά να είμαι δημιουργικός, με βοηθά να είμαι ισορροπημένος. Αυτό τον βοηθάει. Ο Κύργιος, έχει τον ελεύθερο χρόνο του για να παίζει μπάσκετ. Έτσι είναι διαφορετικά πράγματα. Δεν του παίρνει πολύ χρόνο. Στον Στέφανο, ένα μοντάζ, θα μπορούσε να του πάρει εβδομάδες, είναι πολύ περίπλοκο», πρόσθεσε ο 50χρονος Απόστολος, που είπε τι έκανε ο Στέφανος στο Τορόντο.
«Μπορώ να σας πω ότι με εντυπωσίασε πραγματικά. Έδειξε απίστευτη δύναμη. Είχε πραγματικά μεγάλη έμπνευση εκεί. Υπήρχαν πολλοί Έλληνες, τον υποστήριζαν καθημερινά, όλη την εβδομάδα. Αισθανόταν ότι έχει έναν ακόμα λόγο να παίξει και να παίξει καλά. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους πρωταθλητές. Ίσως είναι πιο σημαντικό από το να κερδίζεις περισσότερα χρήματα ή να είσαι πιο ψηλά στην κατάταξη».
Η μητέρα του Στέφανου, Τζούλια, είναι υπερήφανη για την εξέλιξη του υιού της. «Νομίζω ότι η πρόοδος ήταν καλή. Όσον αφορά στην ψυχική, με εντυπωσίασε ίσως περισσότερο. Το πώς ο ίδιος παρατήρησε την επιτυχία του, αυτό με εντυπωσίασε περισσότερο. Ήταν ταπεινός και από την άλλη πλευρά ήταν πολύ αποφασιστικός, οπότε ο συνδυασμός αυτός είναι υπέροχος», λέει με νόημα.
Ο Τσιτσιπάς σχεδιάζει να «ξοδέψει» μέρος της προετοιμασίας του στο Ντουμπάι, όπου πρόκειται να βρεθεί με τον Ρότζερ Φέντερερ τον Δεκέμβριο.
«Δεν μπορεί να κάνει πραγματικά πολλά από την άποψη της σωματικής ή τεχνικής βελτίωσης. Νομίζω ότι πρέπει να έχει μεγαλύτερη επίγνωση του τρόπου αποδοχής των ηττών του, επειδή πρόκειται να έρθουν. Επειδή ακόμη, μερικές φορές η αντίδρασή του είναι παιδική, χρειάζεται δουλειά. Έχει μια πολύ ωραία ομάδα, μια μικρή ομάδα αλλά ωραία, νομίζω ότι είναι σημαντική. Ίσως χρειάζεται λίγο να βρει την προσωπική ευτυχία του, γιατί είναι ακόμα μόνος του. Είναι καλό με κάποιον τρόπο, αλλά όταν ανακαλύπτεις κάτι καινούργιο στη ζωή σου, αυτό σου δίνει μια μικρή ώθηση από κάθε άποψη, εξερευνάς τον εαυτό σου ως προσωπικότητα, κάνεις βαθύτερες σκέψεις, σε βαθύτερες έννοιες και γίνεσαι σοφότερος άνθρωπος στη διαδικασία», συμπλήρωσε η μητέρα του.
«Νομίζω ότι ο Στέφανος είναι ευλογημένος, έχοντας και τους δύο γονείς στο τένις. Βλέπετε σήμερα, βλέπετε όλο και περισσότερους παίκτες του τένις με γονείς πίσω τους, όχι το σύστημα αλλά τους γονείς», λέει ο Απόστολος. «Μιλώ για τη συναισθηματική ισορροπία των παιδιών. Επειδή τα παιδιά, όταν φεύγουν από το σπίτι και πρέπει να ακολουθήσουν την ανεξάρτητη κατεύθυνση της επαγγελματικής ζωής, δεν είναι εύκολο. Για να είναι μακριά από την οικογένεια, ασφαλή. Πρέπει να πάνε περιοδεία στα 16 ή 17 τους χρόνια, πιστεύουμε ότι έχουν ήδη μεγαλώσει επειδή είναι ψηλά και μεγάλα, αλλά εξακολουθούν να είναι ευαίσθητα και εξακολουθούν να έχουν αυτό το παιδί μέσα τους. Αυτό δεν είναι εύκολο. Εκεί, ίσως, το σύστημα μπορεί να συνδυασθεί, γιατί κατά κύριο λόγο, το σύστημα λέει ότι οι γονείς θα πρέπει να παραμείνουν μακριά, γιατί αποσπούν την προσοχή. Η άποψή μου, αν είμαι πρόεδρος μιας ομοσπονδίας, το πρώτο πράγμα που θα κάνω, είναι να εκπαιδεύσω τους γονείς. Αυτό για εμένα είναι το νούμερο ένα. Εάν εκπαιδεύσω τους γονείς να καταλάβουν τι σημαίνει τένις, τότε πιθανώς τα παιδιά θα πετύχουν. Εάν δεν εκπαιδεύετε τους γονείς τότε υπάρχει κάποιο πρόβλημα».