Από την ώρα που οι γονείς δίνουν τα κινητά τους στα παιδιά από την ηλικία των λίγων μηνών "για να ξεχαστούν και να μην κλαίνε", αρχίζουν τα προβλήματα.
Στοιχεία – γροθιά στο στομάχι δείχνουν ότι η χρήση κινητών από 2χρονα παιδιά, τους προκάλεσε προβλήματα ψυχικής υγείας.
Λίγα 24ωρα πέρασαν από την ανακοίνωση επιστημονικών ευρημάτων ότι τα κινητά τηλέφωνα προκάλεσαν καρκίνο σε πειραματόζωα και τώρα άλλη μια μελέτη δείχνει ότι οι… παρενέργειες από τη χρήση κινητών συσκευών είναι εμφανείς ήδη από τη νηπιακή ηλικία.
Μετά από μόλις μία ώρα επαφής με την οθόνη, τα παιδιά και οι έφηβοι ενδέχεται να έχουν λιγότερη περιέργεια, χαμηλότερο αυτοέλεγχο και λιγότερη συναισθηματική σταθερότητα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άγχους και κατάθλιψης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Preventive Medicine Reports.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα ηλικίας από 14 έως 17 ετών κινδυνεύουν περισσότερο από αυτές τις δυσμενείς επιπτώσεις, αλλά παρατήρησαν τις συσχετίσεις και στα πολύ μικρά παιδιά, των οποίων οι εγκέφαλοι είναι υπό ανάπτυξη.
Η μελέτη, λοιπόν, διαπίστωσε ότι νήπια, που χρησιμοποιούσαν συχνά κινητές συσκευές (“έξυπνα” τηλέφωνα και τάμπλετ), είχαν διπλάσιες πιθανότητες να χάνουν την ψυχραιμία τους.
Φάνηκε, επίσης, ότι το 9% των παιδιών ηλικίας από 11 έως 13 χρόνων, που περνούσε μια ώρα την ημέρα μπροστά σε οθόνες, δεν ήταν περίεργο να μάθει νέα πράγματα, αριθμός που αυξήθηκε στο 22,6%, για εκείνα που περνούσαν επτά ώρες την ημέρα ή περισσότερο με τα κινητά.
Οι συγγραφείς της μελέτης, η καθηγήτρια Jean Twenge από το Πανεπιστήμιο του San Diego και ο καθηγητής Keith Campbell, από το Πανεπιστήμιο της Georgia, είπαν: “Τα μισά από τα προβλήματα ψυχικής υγείας αναπτύσσονται από την εφηβεία. Έτσι, υπάρχει μια έντονη ανάγκη να εντοπιστούν παράγοντες, που σχετίζονται με θέματα ψυχικής υγείας, στα οποία μπορούμε να παρέμβουμε στα παιδιά. Μπορούμε να παρέμβουμε στο πώς να περνάνε τα παιδιά και οι έφηβοι τον ελεύθερο χρόνο τους”.
Οι ερευνητές απευθύνουν έκκληση στους γονείς να μειώσουν τον χρόνο που περνάνε τα παιδιά τους μπροστά στις οθόνες – υπαρχουν στοιχεία που μιλάνε για 5-7 ώρες κάθε μέρα!
Η μελέτη συμπεριέλαβε στοιχεία για περισσότερες από 40.000 παιδιά ηλικίας από 2 έως 17 ετών στις ΗΠΑ.
Πηγή: healthmag.gr