Τούρκος κατάσκοπος φωτογράφιζε ελληνικά στρατόπεδα – Ομολόγησε την ενοχή του

Τούρκος κατάσκοπος φωτογράφιζε ελληνικά στρατόπεδα - Ομολόγησε την ενοχή του

«Ζωντανεύει» τη Δευτέρα, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου, η υπόθεση του 66χρονου Γερμανού, που κατηγορείται για κατασκοπεία, για λογαριασμό της Τουρκίας, και καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε ποινή κάθειρξης 14 ετών.

Ο 66χρονος συνελήφθη στις 15 Οκτωβρίου 2014, στις 11.15, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κω, οι οποίοι εντόπισαν ένα άσπρο αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 66χρονου, στο Πυλί της Κω, κοντά στο στρατιωτικό φυλάκιο «Πόρτες»

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο Γερμανός είχε τραβήξει φωτογραφίες από το φυλάκιο, ενώ σε έρευνα που διενεργήθηκε στο όχημα βρέθηκαν κιάλια, μια διόπτρα και 3 μνήμες φωτογραφικής μηχανής.

Στο σπίτι του βρέθηκαν ατζέντες με ιδιόχειρες σημειώσεις, ένας σκληρός δίσκος, ένας υπολογιστής και ένα tablet, βιντεοταινίες, κινητό τηλέφωνο και 6 USΒ Sticks. Στις σημειώσεις που βρέθηκαν, υπήρχαν μεταξύ άλλων συντεταγμένες στρατοπέδων και δημοσίων κτηρίων.
Επιπλέον βρέθηκαν και διάφορα έγγραφα στην τουρκική γλώσσα.
Από την έρευνα που διενεργήθηκε βρέθηκαν φωτογραφίες στρατιωτικών φυλακίων και στρατοπέδων, φυλακίου, όπου φυλάσσονται καύσιμα, από δίκτυο επικοινωνιών του στρατού, από στρατιωτικά ταχύπλοα, οχήματα και πλοία, πολυβολεία, από έργα οχύρωσης, ακόμη και από κεραίες, παρατηρητήρια και γέφυρες στην Κω!

Βρέθηκε ακόμη ανάλογο υλικό και από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κάλυμνο. Από την έρευνα και τις καταθέσεις που ελήφθησαν αλλά και από την απολογία του φέρεται επιπλέον να προέκυψε ότι την τετραετία 2009-2012 διέμενε στην Τουρκία και ότι επί 15ετία υπηρετούσε ως εθελοντής στον στρατό της Γερμανίας.

Ο ίδιος ομολόγησε προανακρινόμενος και ενώπιον του Ανακριτή της Κω τα όσα του αποδίδονται, ισχυριζόμενος ότι λάμβανε 2000 ευρώ μηνιαίως από δύο Τούρκους, στους οποίους παρέδιδε τα στοιχεία που συγκέντρωνε σε ψηφιακούς δίσκους αποθήκευσης. Μάλιστα την εργασία αυτή έκανε, όπως είπε, από το έτος 2011.

Ο κατηγορούμενος, απολογούμενος κατέθεσε ότι είχε υπηρετήσει στο στρατό, είχε υπηρετήσει και στην Τουρκία και είχε ενδιαφέρον για στρατιωτικά πράγματα. Γεννήθηκε όπως είπε, στην Ανατολική Γερμανία και ήταν αξιωματικός. Ακολούθως εργάστηκε σε βιομηχανία, ως επιπλοποιός και ως κλειδαράς. Προέρχεται από αγροτική οικογένεια.

Ισχυρίστηκε ότι τον πλησίασαν Τούρκοι και του ζήτησαν να τους παράσχει κάποιες πληροφορίες και έλαβε 2000 ευρώ με κατάθεση σε λογαριασμό του στην Γερμανία.

«Όλα ήταν κατόπιν παρακίνησης. Είχαν πολλούς πληροφοριοδότες στα νησιά και δεν με ενοχλούσαν πολύ για να μην με κάψουν» είπε, προσθέτοντας ότι δεν του έδωσαν πολλές πληροφορίες αλλά κατάλαβε ότι ήταν στο αρχικό στάδιο και είχαν χρησιμοποιήσει πολλούς ανθρώπους στα νησιά για πληροφορίες.

«Μου έδωσαν την εντύπωση ότι ήμουν σε μικρό κύκλο, η δουλειά μου ελαφρώς εξωτερική, σε σχέση με άλλους που ήταν να παρακολουθούν για παράδειγμα τις κινήσεις των πλοίων κλπ. Τους Τούρκους αυτούς ποτέ δεν τους συνάντησα γινόταν η επικοινωνία μέσω υπολογιστή. Μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, υπό τύπου e-mail, περνούσε ένα διάστημα στη λήψη και στην απάντηση» ανέφερε στη συνέχεια τονίζοντας ότι του είχαν απαγορεύσει ρητά να ταξιδέψει στην Τουρκία λέγοντάς του ότι αν χρειαστεί να συναντηθούν θα γινόταν στην Γερμανία.
Πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι τα στοιχεία που έδωσε δεν είναι μεγάλα μυστικά ή μεγάλης σημασίας.

Πηγή: dimokratiki

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.