Πάνω από 8 δις ευρώ τα αναδρομικά των συντάξεων

Πάνω από 8 δις ευρώ τα αναδρομικά των συντάξεων

Χρήματα έχουν ήδη πιστωθεί στους λογαριασμούς δύο συνταξιούχων.

Σε βόμβα άνω των 8 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό εξελίσσεται το θέμα της επιστροφής των αναδρομικών μετά την ανατροπή που έφερε η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους να μην ασκήσει έφεση στις πρωτόδικες αποφάσεις που δικαιώνουν τους συνταξιούχους για τις περικοπές το 2011 και 2012.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ δημοσιονομική βόμβα αποτιμάται γύρω στα 8 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Μιχάλης Γκλεζάκος με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ εκτίμησε ότι το άμεσο κόστος των δικαστικών αποφάσεων υπέρ της καταβολής των αναδρομικών στους συνταξιούχους κυμαίνεται από 2 έως 3 δισ. ευρώ. Μάλιστα τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να αποφύγει την καταβολή τους,

Το σύνολο των αναδρομικών που δικαιούνται οι συνταξιούχοι είπε ο κ. Γκλεζάκος είναι 8 με 9 δισ. ευρώ και αν συμπεριληφθούν σε αυτά και τα ποσά που δικαιούνται εν ενεργεία εργαζόμενοι τότε το ποσό φτάνει στα 15 δισ. ευρώ. Ποσό που είναι δυσβάσταχτο για τον προϋπολογισμό.

«Τα ποσά είναι μεγάλα. Τα ποσά που δεν αποφύγει το κράτος να καταβάλλει είναι 2 με 3 δισ. ευρώ. Από εκεί και πέρα οι υποχρεώσεις που διαμορφώνονται με αναδρομικά και τα λοιπά μπορεί να φτάνουν τα 8 -9 δισ. ευρώ. Και αν βάλουμε τους εν ενεργεία υπαλλήλους μέσα τότε πάμε στα 15 δισ. ευρώ. Δηλαδή είναι ποσά τα οποία δεν μπορεί να τ’ αντέξει ο κρατικός προϋπολογισμός και με τα σημερινά χάλια της οικονομίας», τόνισε ο Μιχάλης Γκλεζάκος.

Ο οικονομολόγος και πρώην γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς είπε ότι αναμένουμε το νομοσχέδιο για τα αναδρομικά των ενστόλων αλλά δεν υπάρχει ακόμη κυβερνητική πρόβλεψη για την δικαίωση των συνταξιούχων όλων των Ταμείων.

«Όταν μιλούμε για αναδρομικά είναι δύο διαφορετικές κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία αφορά τα ειδικά μισθολόγια, δηλαδή στρατιωτικούς, σώματα ασφαλείας, δικαστικούς, γιατρούς του ΕΣΥ, καθηγητές. Γι΄αυτό το θέμα έχουν εφαρμοστεί κατά το ήμισυ οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις Σαμαρά Βενιζέλου και κατά το έτερον ήμισυ θα εφαρμοστούν τώρα. Περιμένουμε το νομοσχέδιο που όντως θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα απ’ ό,τι έχω πληροφορηθεί. Εκεί θα περιλαμβάνεται τι ακριβώς θα γίνει με αυτές τις κατηγορίες και μόνο», είπε ο Γιώργος Ρωμανιάς.

Και συνέχισε: «Η δεύτερη ομάδα η μεγάλη είναι όλοι οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων και οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι. Γι’ αυτή την ομάδα το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί δεν περιλαμβάνει τίποτα. Δεν έχει καμία συζήτηση. Γι’ αυτή την ομάδα έχουμε 4 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, 4 του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Και καπάκι σε όλα αυτά έρχεται και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους».

Η απόφαση

Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, επιδίκασε σε δύο συνταξιούχους της ΔΕΗ πόσο σχεδόν 3.400 ευρώ, που είχαν περικοπεί με βάση τους νομούς 4051 και 4093 του 2012, τους νόμους δηλαδή που το ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματικούς.

Το δικαστήριο αναγνωρίζει την υποχρέωση του εναγόμενου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (νυν ΕΦΚΑ) να καταβάλει στους δύο συνταξιούχους το ποσό των 3.386 ευρώ νομιμοτόκως (6% ετησίως) από την επίδοση της αγωγής.

Τα νέα δεδομένα είναι:

  • Το πόσο όχι μόνο επιδικάστηκε, αλλά εξοφλήθηκε από τον ΕΦΚΑ. Τα χρήματα πιστώθηκαν ήδη στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δυο συνταξιούχων, την προηγούμενη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου
  • Για την αγωγή αυτή η Τριμελής Επιτροπή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που συνεδρίασε στις 7 Μαΐου, αποφάσισε να μην ασκήσει έφεση. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει παραδεκτός και βάσιμος λόγος, αφού η απόφαση συνάδει με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.