Αν και το 80 με 90% των παιδιών λαμβάνει τα περισσότερα εμβόλια, υπάρχει και αυτό το ποσοστό που αρνείται και αντιστέκεται σθεναρά επειδή έχει ανησυχίες για την ασφάλεια του παιδιού, ακόμα κι αν υπάρχουν αποδείξεις για το αντίθετο.
Η λάθος πληροφόρηση για τα εμβόλια συμβάλει στο άγχος και συχνά δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε την πραγματικότητα από τη φαντασία. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί γονείς πιστεύουν λανθασμένα ότι τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό.
Ο παιδίατρος και διευθυντής του Ινστιτούτου Ασφάλειας στα εμβόλια στο Πανεπιστημίου John Hopkins μας ενημερώνει ότι τα εμβόλια έχουν παρενέργειες αλλά είναι ελαφριές και μικρής διάρκειας.
Το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών υπολογίζει ότι η πιθανότητα σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης σε εμβόλια ανέρχεται σε 1 στο 1 εκατομμύριο δόσεις. Ποιες είναι όμως οι κλασικές ανησυχίες των γονιών αλλά και ποια η αλήθεια;
1. Το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού δεν αντέχει τόσα εμβόλια σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα
Η αλήθεια: οι γονείς που γεννήθηκαν τη δεκαετία του ’70 ή του ’80 δέχονταν εμβόλια για να πολεμήσουν 8 ασθένειες. Ένα δίχρονο σήμερα μπορεί να νικήσει 14 ασθένειες. Αυτό σημαίνει ότι θωρακίζουν τον οργανισμό τους διπλά. Τα αντιγόνα όμως που λαμβάνουν συνολικά είναι τα ίδια με εκείνα που λάμβαναν οι σημερινοί γονείς.
2. Το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού δεν είναι ανεπτυγμένο, οπότε είναι ασφαλές να του κάνω μόνο τα σημαντικά εμβόλια ή να τα καθυστερήσω.
Η αλήθεια: αυτή είναι η μεγαλύτερη παρεξήγηση των γονέων. Όσο περισσότερο καθυστερεί μία δόση, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες της εκδήλωσης της ασθένειας. Αλλά ακόμα και ο διαχωρισμός των εμβολίων δεν είναι σοφή επιλογή. Η μελέτη τους έχει διαρκέσει χρόνια, οπότε δεν υπάρχει εμβόλιο που να είναι λιγότερο σημαντικό.
3. Τα εμβόλια δεν λειτουργούν- δες το περσινό εμβόλιο γρίπης
Η αλήθεια: η αποτελεσματικότητα των εμβολίων φτάνει το 85 με 95%. To εμβόλιο της γρίπης έχει διάφορα θέματα που ερευνούν ακόμα οι ειδικοί και έχει εντοπιστεί ότι σημαντικό ρόλο παίζει η έντασή του. Αν έχει μικρή απόδοση μία εποχή, ίσως δεν είναι η σωστή στιγμή. Παρόλα αυτά, εκατομμύρια ανθρώπων σώζονται.
4. Με το να με αναγκάζετε να εμβολιάσω το παιδί μου, καταπατάτε τα δικαιώματά μου
Η αλήθεια: ο εμβολιασμός ζητείται κυρίως σε παιδικούς σταθμούς και είναι λογικό. Έτσι προστατεύεται το μικρό ποσοστό των παιδιών που έχει αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και τα εμβόλια δεν λειτουργούν αποτελεσματικά. Σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τους νόμους κάθε χώρας, υπάρχει σεβασμός απέναντι στις διαφορετικές θρησκευτικές και πολιτιστικές πεποιθήσεις. Και πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις στα παιδιά με σοβαρές ασθένειες.
Πηγή: themamagers.gr