Εκκενώθηκαν τρία σπίτια στη Ζάκυνθο

Εκκενώθηκαν τρία σπίτια στη Ζάκυνθο
Από την πτώση βράχου κινδυνεύουν τρία σπίτια στη Ζάκυνθο και για τον λόγο αυτό έγινε η εκκένωσή τους.

Το σημείο βρέθηκαν από χθες κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ σήμερα το σημείο επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μαζί με κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Νέες κατολισθήσεις στην παραλία του ναυαγίου

Για νέες κατολισθήσεις στην παραλία του ναυαγίου έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και Καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας που βρίσκεται στη Ζάκυνθο.

Μάλιστα ο κ. Λέκκας κάνει λόγο για αλλαγή στο χρώμα της θάλασσας εξαιτίας των εκτεταμένων καταπτώσεων.

«Ουσιαστικά συνεχίζεται το φαινόμενο που είχε ξεκινήσει πριν ένα μήνα περίπου. Οι κατολισθήσεις είναι πολύ μεγάλες. Ολόκληρες πλευρές έχουν αποκολληθεί και πέσει στην θάλασσα με αποτέλεσμα να αλλάξει το χρώμα της σε ανοιχτό μπλε γεγονός που καταδεικνύει πως ότι έχουμε πολύ μεγάλες καταπτώσεις στην περιοχή του ναυαγίου», είπε.

Έντονη μετασεισμική δραστηριότητα

Έντονη είναι μετασεισμική δραστηριότητα στη Ζάκυνθο, μετά τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που χτύπησε την Παρασκευής το νησί.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, δύο μεγάλοι μετασεισμοί αναστάτωσαν τους κατοίκους και τους τουρίστες που βρίσκονται στη Ζάκυνθο. Οι δύο σεισμοί είχαν ένταση 4,2 και 4,5 Ρίχτερ και σημειώθηκαν στον θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν γίνει και δεκάδες μικρότερης έντασης.

Σε επιφυλακή ήταν τη νύχτα οι κάτοικοι της Ζακύνθου μετά τις προειδοποιήσεις των σεισμολόγων ότι αναμένεται ένας ακόμη ισχυρός μετασεισμός της τάξης των 5,8 Ρίχτερ, απαραίτητος για την πλήρη εκτόνωση του φαινομένου.

Σε 56 λεπτά έφτασε το τσουνάμι από τη Ζάκυνθο στην Ιταλία

Βίντεο που καταγράφει την πορεία που ακολούθησε το τσουνάμι, όπως σημειώνει, στη Μεσόγειο, μετά το μεγάλο σεισμό στη Ζάκυνθο δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει στην ανάρτησή του ο κ. Αρναούτογλου, το τσουνάμι έφτασε στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο μετά από 26 λεπτά, αγγίζοντας και τα 20 εκατοστά. Επειτα, στη συνέχεια, «56 λεπτά περίπου μετά τον σεισμό, τα κύματα απο το τσουνάμι έφτασαν μέχρι τη θάλασσα του Le Castella, στην επαρχία Crotone της Ιταλίας αγγίζοντας περίπου τα 6 εκατοστά σε σύγκριση με τη μέση στάθμη της θάλασσας και τα 9 εκατοστά προς τον θαλάσσιο χώρο του Crotone τα αμέσως επόμενα λεπτά», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Τονίζει ακόμα: «Αν και αυτά τα ύψη μπορεί να υποδηλώνουν ένα μη σημαντικό γεγονός, πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα κύματα εξακολουθούν να είναι επικίνδυνα για τους ανθρώπους , επειδή φθάνουν στις ακτές με μεγάλη ταχύτητα, δημιουργώντας ισχυρά ρεύματα».

Επιπλέον, συνεχίζει, «ακόμη πιο επικίνδυνα κύματα (αποτελέσματα ενίσχυσης) μπορούν να δημιουργηθούν τοπικά. Αρκετοί μάρτυρες, όπως αναφέρθηκαν από τα πρακτορεία Τύπου, παρατήρησαν αύξηση της στάθμης της θάλασσας ύψους περίπου μισού μέτρου σε ορισμένες περιοχές του Salento, στην ακτή μεταξύ Capo di Leuca και Otrantο της Ιταλίας.

Στο παρελθόν, ως αποτέλεσμα ισχυρών σεισμών, υπήρξαν αρκετά τσουνάμι, όπως αυτό το 365 μ.Χ., το οποίο ξεκίνησε από την Κρήτη και το οποίο κατέστρεψε την Αλεξάνδρεια της Αίγυπτου προκαλώντας παράλληλα χιλιάδες θανάτους σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Πιο πρόσφατα, τον Νοέμβριο του 2015, σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 6,5 κοντά στη νήσο Λευκάδα που δημιούργησε επίσης ένα μικρό τοπικό τσουνάμι».

Πηγή: newpost.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

© 2024 instanews.gr | All Rights Reserved
Created by Netway
Exit mobile version