Εξετάζοντας τις περιπτώσεις περίπου 1.000 ατόμων με άσθμα, Γάλλοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερα επεξεργασμένα κρέατα και αλλαντικά είχαν 76% περισσότερες πιθανότητες για επιδείνωση στα συμπτώματα της αναπνευστικής ασθένειας με την πάροδο του χρόνου σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερα ή καθόλου επεξεργασμένα κρέατα.
Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αναπνευστικά προβλήματα, σφίξιμο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή, σύμφωνα με την έκθεση.
Με ποιες ασθένειες συνδέεται η υπερβολική κατανάλωση αλλαντικών
Τα αλλαντικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χημικές ουσίες (νιτρώδη), προκειμένου να μπορούν να διατηρούνται για πολύ καιρό αναλλοίωτα. Γενικά, πρόκειται για κρέατα που έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο και για άλλες χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ). Επιπλέον, πρόσφατα, ταξινομήθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως τροφές που προκαλούν καρκίνο, όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, δρ Zhen Li.
“Αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ένα κενό όσον αφορά τη διάδοση των γνώσεων σχετικά με τις επιβλαβείς συνέπειες του επεξεργασμένου κρέατος από την ερευνητική κοινότητα προς το κοινό”, δήλωσε ο Li, ο οποίος εργάζεται στο νοσοκομείο Inserm Paul Brousse, στην περιοχή Villejuif της Γαλλίας.
Τι ισχύει με το άσθμα
Ο Li προειδοποίησε ότι αυτή η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι η κατανάλωση αλλαντικών επιδεινώνει το άσθμα, παρά μόνο ότι υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στα δύο.
Το άσθμα επηρεάζει 235 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Οι πιο συνήθεις παράγοντες που προκαλούν έξαρση στο άσθμα είναι τα εσωτερικά αλλεργιογόνα (όπως τα ακάρεα της σκόνης και το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων), τα υπαίθρια αλλεργιογόνα (όπως η γύρη και ο καπνός του τσιγάρου) και οι χημικές ερεθιστικές ουσίες στον χώρο εργασίας.
Ο δρ Len Horovitz, ειδικός πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη, δήλωσε σχετικά: “Αν και δεν γίνεται να εξαχθεί οριστικό συμπέρασμα (σ.σ. από αυτήν τη μελέτη), φαίνεται όντως να υπάρχει συσχέτιση της επιδείνωσης των συμπτωμάτων του άσθματος και των επεξεργασμένων κρεάτων και αλλαντικών”. Να σημειωθεί ότι ο δρ Horovitz δεν συμμετείχε στην έρευνα.
Και πρόσθεσε: “Θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν είναι το αλάτι ή τα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται στα επεξεργασμένα κρέατα, το οποίο μπορεί να ευθύνεται για το φαινόμενο αυτό”.
Πώς διεξήχθη η έρευνα
Για τις ανάγκες της έρευνας, ο δρ Li και οι συνεργάτες του συνέλεξαν στατιστικά δεδομένα για περισσότερα από 2.000 άτομα που έλαβαν μέρος σε μια άλλη γαλλική μελέτη και παρακολούθησαν την πορεία της υγείας των ανθρώπων με άσθμα και των στενών συγγενών τους για περισσότερο από 20 χρόνια.
Η επιστημονική ομάδα επικεντρώθηκε σε 971 άτομα για τα οποία έλαβαν λεπτομερείς πληροφορίες για τη διατροφή τους, το σωματικό τους βάρος, τις εξάρσεις των συμπτωμάτων του άσθματος, καθώς και άλλα δημογραφικά δεδομένα, μέχρι την περίοδο 2011-2013.
Η διατροφή τους αξιολογήθηκε με τη χρήση ερωτηματολογίων όπου καταγραφόταν η συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην κατανάλωση αλλαντικών, όπως το ζαμπόν, τα λουκάνικα και το σαλάμι. Η κατανάλωση αλλαντικών θεωρήθηκε χαμηλή για μια ή λιγότερες μερίδες την εβδομάδα, μέση για μία έως τέσσερις μερίδες την εβδομάδα και υψηλή για τέσσερις μερίδες και πάνω την εβδομάδα.
Οι ερευνητές συνέκριναν τα ερωτηματολόγια που συγκέντρωσαν σε δύο χρονικά σημεία: εκείνα για την περίοδο 2003-2007 και εκείνα για την περίοδο 2011-2013.
- Διαπίστωσαν ότι κατά την δεύτερη περίοδο (2011-2013) τα συμπτώματα του άσθματος είχαν επιδεινωθεί για το 20% των συμμετεχόντων στην μελέτη.
- Ανάμεσα σε εκείνους που κατανάλωναν μία ή λιγότερες μερίδες επεξεργασμένων κρεάτων ή αλλαντικών την εβδομάδα, το 14% ανέφερε επιδείνωση στο άσθμα του.
- Μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν 1 έως 4 μερίδες/εβδομάδα, το 20% παραδέχτηκε ότι τα συμπτώματα του άσθματος είχαν επιδεινωθεί.
- Τέλος, μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν τέσσερις ή περισσότερες εβδομαδιαίες μερίδες αλλαντικών ή/και επεξεργασμένων κρεάτων, το 22% ανέφερε επιδείνωση του άσθματος.
Αφού έλαβαν υπόψη στα αποτελέσματα άλλες παραμέτρους πιυ παίζουν ρόλο στο άσθμα, όπως το κάπνισμα, την τακτική σωματική δραστηριότητα, την ηλικία, το φύλο και την εκπαίδευση, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τα περισσότερα αλλαντικά είχαν 76% περισσότερες πιθανότητες να έχουν επιδείνωση των συμπτωμάτων του άσθματος, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.
Το να είναι κανείς υπέρβαρος ή παχύσαρκος, το οποίο έχει συνδεθεί από παρελθοντικές έρευνες με την επιδείνωση του άσθματος, αντιστοιχούσε μόνο στο 14% αυτής της σύνδεσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι το επεξεργασμένο κρέας μπορεί να έχει ανεξάρτητο ρόλο στα συμπτώματα του άσθματος, δήλωσε ο δρ Li.
Περιορισμοί στην μελέτη
Ωστόσο, υπήρχαν και ορισμένοι περιορισμοί στην μελέτη. Πρώτον, τα στοιχεία για τη διατροφή και τα συμπτώματα στο άσθμα καταγράφηκαν μέσω της μνήμης των συμμετεχόντων και η μνήμη μπορεί να μην είναι ακριβής. Δεύτερον, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν επίσης να έχουν επηρεαστεί από το κάπνισμα, ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα που προκαλούνται από τη χρόνια ασθένεια των πνευμόνων, η οποία έχει συμπτώματα άσθματος, δήλωσε ο δρ Li.