Οι γάτες βελτιώνουν την υγεία

Έτσι βλέπουν οι γάτες του ανθρώπους

Τι λένε επιστημονικές έρευνες.

Οι λάτρεις της γάτας ομολογουμένως θα ενθουσιαστούν με αυτά τα δεδομένα. Γιατί μπορεί να τις αγαπάτε, να λατρεύετε τις ζεστές αγκαλιές μαζί τους και νιώθετε μια ιδιαίτερη τρυφερότητα όταν τις βλέπετε να κουλουριάζονται σε τεμπέλικη μπάλα στο κρεβάτι σας, αλλά ίσως να μη γνωρίζετε πώς μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή σας, μα κυρίως την υγεία σας.

Οι γάτες συχνά χαρακτηρίζονται ως τα πιο ήρεμα κατοικίδια. Ωστόσο, εκτός από τις ενθουσιώδεις αναφορές των ιδιοκτητών τους για όλα τα οφέλη της αλληλεπίδρασης μαζί τους, ποια είναι τα οφέλη στην υγεία μας;

«Ένα καταπραϋντικό μασάζ για την ψυχή»

Πόσοι από εμάς δεν ξεκίνησαν να κάνουν κάποια εργασία και βρέθηκαν να χαζεύουν βίντεο με χαριτωμένα γατάκια; Τέτοια βίντεο είναι τόσο εθιστικά που καταλήγουμε να γίνουμε αναβλητικοί. Όπως έχει δείξει μια έρευνα, ωστόσο, υπάρχει ένας καλός λόγος που «κολλάμε» με τέτοια βίντεο: μας κάνουν πιο χαρούμενους και μας βοηθούν να κρατάμε μακριά τα αρνητικά συναισθήματα.

Επιπλέον, μια μελέτη που διεξήχθη από μια οργάνωση (Cats Protection) στην Αγγλία το 2011 βρήκε ότι όσοι περνούσαν ποιοτικό χρόνο με τις γάτες τους ανέφεραν ότι ήταν γενικά λιγότερο αναστατωμένοι και πιο ήρεμοι. Από τους ιδιοκτήτες γατιών που συμμετείχαν σε αυτή την έρευνα, το 87% πίστευε ότι η συγκατοίκηση με μια γάτα βελτίωνε τη συνολική ευεξία, ενώ το 76% ένιωθε ότι οι γάτες τους βοηθούσαν να αντιμετωπίσουν το καθημερινό στρες πολύ πιο αποτελεσματικά.

Η χαλάρωση με μια γάτα που γουργουρίζει στην αγκαλιά μας μετά από μια κουραστική μέρα είναι ένα καταπραϋντικό μασάζ για την ψυχή μας. Το πιθανότερο είναι ότι η συχνότητα αυτής της δόνησης ενεργοποιεί τη διαδικασία ανάρρωσης. Πράγματι, αν και μπορεί να θεωρείτε ότι πολλές γάτες είναι απόμακρες και δεν διαθέτουν ενσυναίσθηση σε σχέση με τους σκύλους, αυτό δεν ισχύει. Οι γάτες μπορούν να καταλάβουν πότε οι ιδιοκτήτες τους νιώθουν θλίψη και έτσι αντιδρούν ανάλογα.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Animal Cognition το 2015. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι οικόσιτες γάτες μπορούν να διαβάσουν τις εκφράσεις του προσώπου των ανθρώπων ώστε να διακρίνουν συγκεκριμένα συναισθηματικά στοιχεία, που μπορεί να τους επιτρέπουν να ανταποκρίνονται ανάλογα με την περίσταση.

Οφέλη για το σώμα

Οι γάτες μπορούν επίσης να προσφέρουν οφέλη στον οργανισμό των ιδιοκτητών τους. Για παράδειγμα, μια έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που ζουν με γάτες έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακού εμφράγματος.

Αν και αυτό μπορεί απλά να οφείλεται στο ότι οι ιδιοκτήτες γατών είναι από τη φύση τους πιο ήρεμοι άνθρωποι και πιο ικανοί να διαχειριστούν το στρες, είναι πολύ πιθανό η παρέα τους αυτή να λειτουργεί καταπραϋντικά και ανακουφιστικά και αυτό συνεισφέρει στην προστασία της καρδιάς. Μια άλλη μελέτη υποστήριξε ότι τα μωρά που μεγαλώνουν με κατοικίδια, συμπεριλαμβανομένων των γατών, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύσσουν αλλεργίες και παχυσαρκία.

Αυτό, εξηγούν οι ερευνητές, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα μωρά αυτά ήταν εκτεθειμένα περισσότερο σε πληθυσμούς δύο εντερικών βακτηρίων – το Ruminococcus και το Oscillospira – που φαίνεται να έχουν προστατευτικές επιδράσεις. Η πρώιμη έκθεση σε γάτες σχετίζεται επίσης με μικρότερο κίνδυνο άσθματος στα παιδιά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο The Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Οι ερευνητές πιστεύουν αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αλληλεπίδραση με τις γάτες συνεισφέρει στην απορρόφηση ενός τύπου σιαλικού οξέος, που δεν εμφανίζεται φυσικά στο ανθρώπινο σώμα, αλλά που φαίνεται να ρυθμίσει τις αντιφλεγμονώδεις αντιδράσεις.

Πώς οι γάτες μπορούν να μας «εκπαιδεύσουν» να τα καταφέρνουμε καλύτερα στη ζωή

Εκτός από τα ψυχολογικά και σωματικά οφέλη που προσφέρουν, φαίνεται ότι οι γάτες μπορούν να επηρεάσουν επίσης τη συμπεριφορά και την προσωπικότητά μας και να μας βοηθήσουν να τα πάμε καλύτερα στη ζωή. Πρόσφατα, μια μελέτη υποστήριξε ότι οι γάτες μπορούν να συνεισφέρουν στην οικονομική επιτυχία του ατόμου με έναν εντελώς απροσδόκητο τρόπο: το μολύνει με το παράσιτο Toxoplasma gondii.

Αυτός ο τύπος λοίμωξης, γνωστός ως τοξοπλάσμωση δεν έχει ιδιαίτερα συμπτώματα στους ενήλικες, αλλά έχει συνδεθεί, κατά περίπτωση με σοβαρά προβλήματα υγείας σε περιπτώσεις που μικρά παιδιά και ενήλικες έχουν πολύ αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Εντούτοις, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο βρήκαν τώρα ότι το T. gondii μπορεί να μας κάνει να πάρουμε πολλών ειδών ρίσκα που οδηγούν σε οικονομική επιτυχία. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι άνθρωποι που εκτίθενται σε αυτό το παράσιτο είναι 1.4 φορές πιθανότερο να επιτύχουν επαγγελματικά και 1.7 φορές πιθανότερο να στραφούν στην επιχειρηματικότητα.

Οι γάτες επίσης βοηθούν στη βελτίωση της συμπεριφοράς και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης στα παιδιά που ζουν με διαταραχές που μπορεί να επηρεάζουν την ικανότητά τους να «διαβάσουν» τα συναισθήματα των άλλων και να ανταποκριθούν σε αυτά. Για την ακρίβεια, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα βρήκε ότι τα παιδιά με αυτισμό που μεγαλώνουν και δένονται με γάτες επιδεικνύουν βελτιωμένες συμπεριφορές, καθώς οι γάτες παρέχουν πολύτιμη συναισθηματική στήριξη.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.