Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία.
Νέα στοιχεία για το πολυσυζητημένο πέρασμα του Μεγάλου Ναπολέοντα από την Κρήτη υποστηρίζει ότι έχει στα «χέρια» ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Γιάννης Ροβυθάκης.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα neakriti.gr τα τελευταία στοιχεία της επιβεβαίωσης της παραμονής του Μ. Ναπολέοντα μια βραδιά στην Ιεράπετρα, έρχονται από τις Αρχάνες Ηρακλείου όπου διατηρείται το τηλεσκόπιο, που πιστεύεται ότι ανήκει στο Μ. Ναπολέοντα.
Η πρόσφατη έρευνα του προέδρου του Συλλόγου Ανάδειξης Αρχαιοτήτων, Ιστορίας και Πολιτισμού Ιεράπετρας, συνταξιούχου εκπαιδευτικού Γιάννη Ροβυθάκη, έρχεται να ενισχύσει με αδιάσειστα στοιχεία, την άποψη πολλών ιστορικών και συγγραφέων, ότι ο Ναπολέων Βοναπάρτης, επισκέφτηκε ένα βράδυ την Ιεράπετρα και διέμεινε σε ένα σπίτι της παλιάς πόλης, το οποίο σήμερα ο Δήμος Ιεράπετρας ετοιμάζεται να επισκευάσει, ώστε να είναι επισκέψιμο από τους χιλιάδες τουρίστες που θέλουν να το ιδούν και να το φωτογραφίσουν.
Ότι ο Ναπολέων Βοναπάρτης, πέρασε μια νύχτα στην Ιεράπετρα, είναι ένα γεγονός αδιαμφισβήτητο, υποστηρίζει ο αείμνηστος Γεώργιος Μαρκόπουλος, στο βιβλίο του «Γεράπετρος και Γεραπετρίτες» του 2002.
«Εκείνος», μας λέει ο Γιάννης Ροβυθάκης, «στηρίζεται στο βιβλίο του καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κ. Ράδου όπου περιγράφεται από τον Γάλλο ναύαρχο Gravier, το ταξίδι του στόλου του Μ. Ναπολέοντα.
Ο ιστορικός και συγγραφέας της ιστορίας των Σφακίων Γρηγόρης Παπαδοπετράκης (αργότερα επίσκοπος Ιεροσητείας μέχρι το 1888), έχει αφιερώσει τέσσερις σελίδες για να περιγράψει το πέρασμα του Ναπολέοντα Βοναπάρτη και του στόλου του από το Λουτρό των Σφακίων και στη συνέχεια από την Ιεράπετρα.
Ο δε γυμνασιάρχης Ανδρέας Βουρδουμπάκης, σε έκθεση του που έχει κατατεθεί στα Γενικά Αρχεία του κράτους και έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό «Δρήρος» και στην τοπική εφημερίδα της Ιεράπετρας, ο Γεραπετρίτης πρόκριτος Χατζή Λεωνίδας Καρυδάκης, διηγείται, πως, ο Ναπολέων αποβιβάστηκε κοντά στο μικρό λιμανάκι της κάτω πόλης, και πήγε ως το μεσακό πηγάδι, ενώ από το ψηλό μέρος του λόφου επισκόπησε τα πέριξ. Τον συνόδευε ο Γεραπετρίτης προύχοντας Ανδρέας Περουλιός και ένας ναύτης του Ναπολέοντα, που κρατούσε ένα βαρελάκι για να πάρει νερό», προσθέτει ο Γιάννης Ροβυθάκης.
Η συνέχεια είναι γνωστή, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ανδρέας Περουλιός, περνώντας με το Ναπολέοντα Βοναπάρτη από το σπίτι του, τον παρακάλεσε να μπουν για μια ρακή. Μετά το δείπνο που του πρόσφερε ο Περουλιός, ο Ναπολέων κουρασμένος όπως ήταν από το ταξίδι του, αποκοιμήθηκε στον καναπέ. Το ξημέρωμα ο Περουλιός και η σύζυγος του, είδαν ότι ο ξένος είχε φύγει αφήνοντας ένα χαρτί που έγραφε στα Γαλλικά: «Αν θέλετε να μάθετε ποιος ήταν ο ξένος σας, μάθετε ότι είμαι ο Ναπολέων Βοναπάρτης».
Το 1811 πέρασε ένα εμπορικό Γαλλικό βαπόρι από την Ιεράπετρα όπου αγκυροβόλησε για τροφοδοσία. Ο καπετάνιος του έμαθε την ιστορία για τον Ναπολέοντα και ζήτησε να ιδεί το χαρτί που άφησε φεύγοντας . Πρότεινε στον Περουλιό ένα μεγάλο χρηματικό ποσό και το αγόρασε σαν κειμήλιο. Από τότε χάθηκε, το πιο σοβαρό αποδεικτικό στοιχείο της διαμονής του Μ. Ναπολέοντα στην Ιεράπετρα.
Το πέρασμά του αμφισβητεί ο καθηγητής Πωλ Φορ
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης Πωλ Φορ, υποστηρίζει ότι ο Ναπολέων δεν πέρασε ποτέ από την Ιεράπετρα, γιατί κάτι τέτοιο δεν έχει καταγραφεί στους επίσημους ναυτικούς χάρτες της εποχής εκείνης, αγνοώντας τις καιρικές συνθήκες που πολλές φορές αιφνίδια, αλλάζουν τη ρότα των πλοίων.
Ο Δήμος Ιεράπετρας πέτυχε την έγκριση ενός ποσού 70.000 ευρώ από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για να επισκευαστεί το σπίτι όπου έμεινε ο Μέγας Ναπολέων στην παλιά πόλη της Ιεράπετρας.
Τα νεότερα στοιχεία για το πέρασμα του Ναπολέοντα στην Ιεράπετρα
Τα τελευταία στοιχεία της επιβεβαίωσης της παραμονής του Μ. Ναπολέοντα μια βραδιά στην Ιεράπετρα, μας έρχονται από τις Αρχάνες Ηρακλείου.
«Μιλώντας με τον πρόεδρο του ΚΟΙΝΣΕΠ “Επτάστικτος” Παύλο Δασκαλάκη, πληροφορήθηκα ότι, υπάρχει στον Ι.Ν. της Παναγίας Φανερωμένης στις Άνω Αρχάνες, μεταξύ άλλων εκθεμάτων (κειμηλίων) και ένα τηλεσκόπιο, το οποίο έγινε δώρο το 1897 στην Επαναστατική Επιτροπή των Αρχανών από τους Γεραπετρίτες.
Ήταν το τηλεσκόπιο του Μ. Ναπολέοντα. Το γεγονός μας επιβεβαίωσε ο εφημέριος του ναού π. Γεώργιος Κασαβετάκης, σε επίσκεψη του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας την περασμένη Κυριακή 14 Οκτωβρίου, δωρίζοντας μας και 5 βιβλία που έχει εκδώσει η ενορία του», μας λέει ο Γιάννης Ροβυθάκης.
Στο βιβλίο, που έχει γράψει ο Νίκος Γ. Χριστινίδης με τίτλο, «Η εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης των Αρχανών», αναφέρεται ότι υπάρχει στα εκθέματα και ένα τηλεσκόπιο.
«Στη σελίδα 48 αυτού του βιβλίου, διαβάσαμε ότι, στη μικρή βιτρίνα, βλέπουμε το τηλεσκόπιο, της Επαναστατικής Επιτροπής των Αρχανών του 1897.
Δώρο του Μ. Ναπολέοντα προς το σπίτι που τον φιλοξένησε στην Ιεράπετρα, πηγαίνοντας στην Αίγυπτο, καθώς διανυκτέρευσε ένα βράδυ σε αυτό.
Ο πρώην Νομάρχης Ηρακλείου Εμμ. Λυδάκης, ως απόγονος του ιδιοκτήτη του σπιτιού εκείνου, το κληρονόμησε. Αυτός με τη σειρά του το δώρισε στην Επαναστατική Επιτροπή των Αρχανών το 1897. Είναι κατασκευή της νήσου Μάλτας και αποτελείται από πολλά μέρη. Χρησιμοποιούνταν μέρα και νύχτα για να κατασκοπεύει τις κινήσεις του Τουρκικού στρατού, από την κορυφή του Γιούχτα, τα χρόνια εκείνα.
Υπήρξε πολύτιμο στα χέρια των αγωνιστών του 1897 γιατί βοήθησε στην άμυνα των Αρχανών και στην πρόληψη των Τουρκικών επιθέσεων», μας λέει ο Γιάννης Ροβυθάκης προσθέτοντας άλλη μια ισχυρή απόδειξη στην Γεραπετρίτικη ιστορία περί της διαμονής του Ναπολέοντα, μια νύχτα στη γειτονιά των ψαράδων, επισημαίνοντας επίσης ότι, στους αγώνες των Αρχανιωτών κατά των Τούρκων συμμετείχε και η ομάδα των αγωνιστών που είχε συγκροτήσει ο π. Στέφανος Προβατάκης από το Μεταξοχώρι Ιεράπετρας.
Το τηλεσκόπιο του Μ. Ναπολέοντα που σώζεται στις Αρχάνες είναι χάλκινο, και κληροδοτήθηκε από τον Ανδρέα Περουλιό στον Εμμ. Λυδάκη, όταν εκείνος ήταν λιμενάρχης στην Ιεράπετρα, πριν γίνει Νομάρχης Ηρακλείου.
Για τη βοήθεια στην αποκάλυψη αυτή, ο Γιάννης Ροβυθάκης, ευχαριστεί θερμά τον εφημέριο της Παναγίας Φανερωμένης Αρχανών π. Γεώργιο Κασαβετάκη και τον Παύλο Δασκαλάκη που έδωσε την αφορμή με την πληροφορία του, για να ερευνηθεί περισσότερο αυτή η υπόθεση.