Πρωινό ξύπνημα: Πώς να σηκωθεί το παιδί πιο εύκολα από το κρεβάτι

Πρωινό ξύπνημα: Πώς να σηκωθεί το παιδί πιο εύκολα από το κρεβάτι

Επιστροφή στο σχολείο, και ένα από τα καυτά θέματα συζήτησης ανάμεσα στις μαμάδες είναι το πρωινό ξύπνημα.

Κάποια παιδιά (κυρίως στις ταινίες) ξυπνάνε στην ώρα τους και γεμάτα ενέργεια και ενθουσιασμό για τη νέα μέρα που ξεκινάει. Κάποια άλλα, προτιμούν να μην σηκωθούν από το κρεβάτι πριν χτυπήσει το κουδούνι του σχολείου. Το άρθρο αυτό είναι γραμμένο για γονείς με παιδιά της… δεύτερης κατηγορίας!
Πρωινό ξύπνημα: Πώς να σηκωθεί το παιδί πιο εύκολα από το κρεβάτι

Καταρχάς, για να σας καθησυχάσουμε, σας παραθέτουμε αυτή την έρευνα η οποία αποδεικνύει πως κάθε άνθρωπος, είτε είναι «πρωινός τύπος» είτε «νυχτόβιος», έχει το δικό του βιολογικό ρολόι το οποίο είναι ρυθμισμένο από τη γέννα. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως τα «νυχτοπούλια» θα κοιμούνται και θα ξυπνούν ό,τι ώρα θέλουν! Ωστόσο, δείξτε τους λίγη παραπάνω κατανόηση και προσπαθήστε να επέμβετε στο βιολογικό τους ρολόι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα.

Φροντίστε να έχει πάει για ύπνο νωρίς

Το πιο σημαντικό για ένα ομαλό και ευχάριστο ξύπνημα είναι να έχουν συμπληρωθεί οι απαραίτητες ώρες ύπνου που χρειάζεται ο οργανισμός του παιδιού για να ξεκουραστεί. Τώρα που ξεκίνησαν τα σχολεία, βάλτε τα δυνατά σας για να πετάξουν από πάνω τους τις συνήθειες του καλοκαιριού και να κοιμούνται σωστά και στην ώρα τους.

Οργανώστε σωστά τον πρωινό χρόνο της οικογένειας

Οργανώστε έτσι το χρόνο σας ώστε να ξυπνήσετε πρώτη. Ετοιμαστείτε πρώτα εσείς με ηρεμία, ελέγξτε πως είναι όλα έτοιμα για το σχολείο, ετοιμάστε πρωινό (δεν είναι απαραίτητο κάτι φαντασμαγορικό: αρκετός καφές, λίγο γάλα και ψωμί με μέλι αρκούν!) και ξεκινήστε τη διαδικασία ξυπνήματος. Μην ξεχάσετε να υπολογίστε και μερικά λεπτά για χουζούρεμα.

Ξεκινήστε με ένα «Σ ‘αγαπώ! Καλημέρα!»

Προτιμήστε να τα ξυπνήσετε με μια αγκαλιά, ένα γλυκό «Σ’ αγαπώ» και δυο φιλιά. Μ’ αυτό τον τρόπο η μέρα ξεκινά καλύτερα για όλους ενώ τα παιδιά μαθαίνουν σε μια ήρεμη πρωινή ρουτίνα που θα τους ακολουθεί για πάντα. Εάν, παρόλα αυτά, οι αντιδράσεις του παιδιού είναι έντονες και δραματικές, απλά αγνοήστε τες και μην τις τροφοδοτείτε! Βάλτε το όριό σας με χαμόγελο και σηκώστε το παιδί από το κρεβάτι.

Ξυπνήστε τα με μουσική

Η μουσική είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ξυπνήσει κανείς. Συναποφασίστε με το παιδί από το προηγούμενο βράδυ με ποιο τραγούδι θέλει να ξυπνήσει και ετοιμάστε μια λίστα αναπαραγωγής. Εναλλακτικά, μπορείτε να του τραγουδήσετε εσείς! Δεν έχει καμία σημασία εάν είστε καλλίφωνη ή όχι. Η φωνή της μαμάς είναι οικεία, ζεστή και συνδεδεμένη με το αίσθημα της ασφάλειας. Ένα πρωινό τραγούδι, θα κάνει καλό στις φωνητικές σας χορδές και θα ξυπνήσει ήρεμα το αγγελούδι σας.

Πάρτε ένα αστείο ξυπνητήρι

Πηγαίνετε για ψώνια και επιλέξτε παρέα ένα «αστείο ξυπνητήρι» με έντονο και διασκεδαστικό ήχο. Δείξτε του πώς να το χρησιμοποιεί και τονίστε του πως το εμπιστεύεστε. Τις πρώτες μέρες, το πιθανότερο είναι ότι θα σηκώνεται ακαριαία και με κέφι. Μέχρι να βαρεθεί το καινούριο του ρολόι, υπάρχουν ελπίδες να έχει ρυθμιστεί και το βιολογικό του ρολόι σε σχολικούς ρυθμούς.

Αυξήστε τη θερμοκρασία του σπιτιού

Το χειμώνα, κυρίως, ένας από τους βασικούς λόγους που μας κρατάει στο κρεβάτι είναι το κρύο. Το χουχούλιασμα κάτω από το πάπλωμα είναι από τις ωραιότερες πρωινές μας εμπειρίες και η σκέψη πως θα το αποχωριστείς για να πατήσεις τα γυμνά πόδια σου στα παγωμένα πλακάκια, όσο να’ ναι σε αποθαρρύνει. Για να το βοηθήσετε, αυξήστε τη θερμοκρασία του σπιτιού και δείτε να σηκώνεται από το κρεβάτι με μεγαλύτερη ευκολία.

Συμφωνήστε μαζί τις συνέπειες εάν δε σηκωθεί στην ώρα του, και αφήστε το να κοιμηθεί

Εάν τίποτα από τα παραπάνω δεν πιάνει, και αν φυσικά έχετε το χρονικό περιθώριο, αφήστε το να κοιμηθεί. Εάν αργήσει στο σχολείο περισσότερες από μία φορά, θα χάσει από εσάς ένα από τα προσυμφωνηθέντα προνόμιά του – π.χ., την επίσκεψη στη γιαγιά ή τη βόλτα με τους φίλους του. Πρώτα, όμως, βεβαιωθείτε πως η άρνησή του να σηκωθεί δεν οφείλεται στην κακή ποιότητα ύπνου ή σε ψυχολογικούς παράγοντες (για παράδειγμα, να μην θέλει να πάει στο σχολείο λόγω κάποιου δυσάρεστου συμβάντος).

Το πώς θα ξυπνήσει ένα παιδί για το σχολείο επηρεάζει ολόκληρη την υπόλοιπη μέρα του και θέλει προσοχή, ηρεμία και πολλή πολλή αγάπη. Αποφύγετε, λοιπόν, τις φωνές και βάλτε τα δυνατά σας για ένα ευχάριστο, οικογενειακό ξύπνημα!

Πηγή: mama365.gr

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.