Οι έξι εξετάσεις που είναι απαραίτητο να κάνει ο κάθε άντρας.
Ακόμη κι αν δεν είστε τύπος που ανησυχεί με το παραμικρό, οι προληπτικές εξετάσεις είναι κάτι που θα πρέπει να κάνετε τακτικά. Ανακαλύψτε στη συνέχεια τις 6 πιο απαραίτητες και τι θα σας αποκαλύψουν για την υγεία σας.
Εξετάσεις αίματος
Θα κάνετε έναν βιοχημικό έλεγχο, που περιλαμβάνει σάκχαρο, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, κ.λπ., και αιματολογικό. Εδώ συμπεριλαμβάνεται και εξέταση ούρων. Αυτές είναι οι βασικές εξετάσεις που θα αποκαλύψουν πιθανά προβλήματα που μπορεί να μην έχουν δώσει συμπτώματα.
Ακτινογραφία θώρακος
Για τους καπνιστές άνω των 40 ετών συστήνεται σπιρομέτρηση και χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία θώρακος για την πρόληψη της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).
Καρδιολογικός έλεγχος
Ο τρόπος ζωής μας είναι ό,τι χειρότερο για την υγεία της καρδιάς. Άγχος, κακή διατροφή, καθιστική ζωή. Αν σημειώνετε “ναι” και στις τρεις αυτές κατηγορίες, ο καρδιολογικός έλεγχος είναι επιβεβλημένος. Ακόμα όμως κι αν προσέχετε τη διατροφή σας, δεν καπνίζετε, ασκείστε, και πάλι υπάρχουν ασθένειες, όπως π.χ. η στεφανιαία νόσος, που δεν προειδοποιούν και μερικές φορές, όταν ανακαλύπτονται, είναι πλέον αργά.
Τι συμπεριλαμβάνει: Ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπερηχογράφημα και triplex καρδιάς. Στους άνδρες μετά τα 40 συστήνεται, επίσης, ένα τεστ κοπώσεως.
Έλεγχος προστάτη
Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται κοντά στην ουροδόχο κύστη. Η υγεία του επηρεάζει την παραγωγή σπέρματος, τη σεξουαλική ζωή και την υγεία του ουροποιητικού συστήματος του άνδρα. Τι συμπεριλαμβάνει; Οι τρεις βασικές εξετάσεις είναι ο αιματολογικός έλεγχος με PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο), το υπερηχογράφημα και η δακτυλική εξέταση.
Εξέταση παχέος εντέρου
Τι συμπεριλαμβάνει; Την κολονοσκόπηση, η οποία είναι ουσιαστικά η μόνη εξέταση που μπορεί να προλάβει τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τη 2η αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες.
Εξέταση οστικής πυκνότητας
Και οι άνδρες παθαίνουν οστεοπόρωση! Ειδικά όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (καθιστική ζωή, χαμηλή τεστοστερόνη, κάπνισμα, λήψη κορτικοειδών) θα πρέπει να ελέγχουν την οστική τους πυκνότητα μετά την αξιολόγηση διαφόρων παραγόντων κινδύνου.
Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.