Το άλογο αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο συναίσθημα

Το άλογο αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο συναίσθημα

Το δέσιμο πουν έχουν με τους ανθρώπους.

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων νιώθουν πάντα ότι δένονται με τον σκύλο ή τη γάτα τους και ότι το κατοικίδιό τους τους καταλαβαίνει, επικοινωνεί μαζί τους και τους αγαπά. Πρόσφατα, οι επιστήμονες επιβεβαιώνει τα ιδιαίτερα αυτά συναισθήματα των κατοικίδιων.

Για παράδειγμα, τώρα γνωρίζουμε ότι τόσο οι σκύλοι, όσο και οι γάτες εκκρίνουν την ορμόνη του δεσμού, την οξυτοκίνη, όταν τα χαϊδεύουμε ή τα κοιτάμε στα μάτια. Παρομοίως, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ο «παιδικός» τρόπος, τον οποίο εμείς οι άνθρωποι χρησιμοποιούμε για να μιλήσουμε στα μωρά και ορισμένες φορές στα κατοικίδιά μας βοηθούν επίσης τους σκύλους να δεθούν μαζί μας. Μάλιστα, προτιμούν εκείνους που τους μιλούν με αυτό τον τρόπο απ’ ότι άλλους ανθρώπους.

Οι σκύλοι μπορούν επίσης να αναγνωρίσουν ένα χαμόγελο και η έκκριση της οξυτοκίνης τους κάνει να προτιμούν τα χαμογελαστά πρόσωπα των ανθρώπων απ’ ότι εκφράσεις και στοιχεία, που μπορεί να σηματοδοτούν κίνδυνο. Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν παρόμοια τρυφερά συναισθήματα για τα άλογα.

Αλλά τα άλογα κατέχουν την ίδια ικανότητα να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται στα ανθρώπινα συναισθήματα; Αυτή την ερώτηση προσπάθησαν να ερευνήσουν και να απαντήσουν τρεις ερευνητές από την Ιαπωνία. Οι ερευνητές Ayaka Takimoto, Kosuke Nakamura και Toshikazu Hasegawa, συνεργάστηκαν σε αυτή τη νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports.

Η μέθοδος προσδοκίας παραβίασης

Για να διακρίνουν αν τα άλογα ανταποκρίνονταν στα ανθρώπινα συναισθήματα, συνδυάζοντας τις εκφράσεις του προσώπου με τον τόνο της φωνής, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μέθοδος προσδοκίας παραβίασης, μέθοδος που συχνά χρησιμοποιείται για να αξιολογήσει τη γνωστική ανάπτυξη στα βρέφη.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές έδειξαν σε άλογα φωτογραφίες χαρούμενων ή θυμωμένων ανθρώπινων εκφράσεων του προσώπου σε μια οθόνη. Ύστερα, άκουσαν απαλές ή έντονες φωνές (επίπληξης) πίσω από την οθόνη.

Η συναισθηματική αξία των φωνών και των εικόνες ορισμένες φορές ταίριαζαν στη συνθήκη συμφωνίας και ορισμένες φορές δεν ταίριαζαν, στη συνθήκη μη συμφωνίας. Οι ερευνητές επίσης εξέτασαν και τον βαθμό οικειότητας ανάμεσα στα άλογα και στους ανθρώπους, εναλλάσσοντας τις φωνές των φροντιστών τους με φωνές ξένων.

Πώς τα άλογα αποκρίνονταν στα ανθρώπινα πρόσωπα και στις φωνές

Η έρευνα αποκάλυψε ότι στη συνθήκη μη συμφωνίας, τα άλογα ανταποκρίνονταν στη φωνή 1.6 με 2 φορές πιο γρήγορα απ’ ότι στη συνθήκη συμφωνίας. Τα άλογα κοιτούσαν επίσης τον ομιλητή για σημαντικά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη συνθήκη μη συμφωνίας απ’ ότι στη συνθήκη συμφωνίας, όταν η φωνή ήταν του φροντιστή, αλλά όχι όταν ήταν ενός ξένου.

Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν ότι όταν τα άλογα άκουσαν μια φωνή, το συναίσθημα της οποίας δεν ταίριαζε με την έκφραση του προσώπου, η προσδοκία παραβιαζόταν. Γι΄ αυτό, οι ερευνητές συμπέραναν ότι τα άλογα ανταποκρίνονται κανονικά στις ανθρώπινες εκφράσεις του προσώπου και της φωνής με ανάλογο τρόπο.

Οι ερευνητές κλείνουν, λέγοντας ότι πρόκειται για την πρώτη έρευνα στην οποία αναγνωρίζεται ότι τα άλογα ανταποκρίνονται στα συναισθήματα των φροντιστών τους. Αυτό μας δείχνει ότι υπάρχει πραγματική και βαθιά αλληλεπίδραση ανάμεσα στους ανθρώπους και στα ζώα συντροφιάς, κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει να χειριζόμαστε καλύτερα την ψυχική ευεξία και ευτυχία των αγαπημένων μας ζώων.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.