Ok: Αυτή είναι η ιστορία της πιο διάσημης φράσης!

Ok: Αυτή είναι η ιστορία της πιο διάσημης φράσης!

Είστε σίγουροι ότι ξέρετε από που κρατάει η σκούφια της;

Η αγγλική ιστοσελίδα Vox αποφάσισε με ένα ευρηματικό βίντεο να αναδείξει την ιστορικότητα και την πολυσημία του O.K., της έκφρασης που έχει σημαδέψει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και αποτελεί το πιο γνωστό αρκτικόλεξο της ιστορίας. Σύμφωνα με την ιστορία που εμφανίζεται στο βίντεο η έκφραση γνωστοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1838 σε ένα εργαστήρι συντομογραφίας στη Βοστώνη, αλλά όχι στην ακριβή μορφή της. Συγκεκριμένα η πρώτη μορφή της γνωστότερης ως σήμερα έκφρασης συμφωνίας ήταν το… λιγότερο γνωστό O.W. Αυτό σήμαινε oll wright (με τα ορθογραφικά λάθη να είναι εμφανή = όλα σωστά).

Από τις μελέτες της Βοστώνης έγιναν γνωστές κι άλλες συντομογραφίες εκείνη την εποχή, όπως το Knuff Ced(K.C.) ή το Know Use(K.U.), όμως κανένα δεν είχε την επιτυχία του O.K. (Oll Korrect). Το «all correct» ήταν σύνηθες στην αμερικανική γλώσσα, όπως φαίνεται και στο βίντεο, όμως ένα φύλλο της Washington Post το 1839, αρκούσε για να μετατοπιστεί από συντομότερο και ανορθόγραφο OK.

Το 1840 η συντομογραφία πήρε μάλιστα και πολιτικά χαρακτηριστικά. Ο 8ος Πρόεδρος των ΗΠΑ Μάρτιν Βαν Μπούρεν, στην προσπάθεια του να εκλεγεί χρησιμοποίησε το μότο «Vote for OK». Το ήδη διαδεδομένο OK μετονομάστηκε σε Old Kinderhook. Το Kinderhook ήταν ο τόπος καταγωγής του Βαν Μπούρεν, που τον έκανε να προτιμήσει αυτόν, παρά το ολλανδικό του όνομα για την επανεκλογή του. Αυτό ήταν: Ο Βαν Μπούρεν μπορεί να ηττήθηκε, όμως το ΟΚ ήταν ο μεγάλος νικητής των εκλογών. Οι αντίπαλοι του, χρησιμοποίησαν άλλα αρκτικόλεξα για το OK και κάπως έτσι μπήκε για τα καλά στην καθημερινότητα της αμερικανικής κουλτούρας.

Η ανακάλυψη της τυπογραφίας το 1844 ήταν αυτό όμως που έκανε το OK να εκτιναχθεί ως η πιο γνωστή έκφραση σε όλον τον κόσμο. Μόλις 5 χρόνια μετά την «ανακάλυψη» του, η τυπογραφία μπαίνει στη ζωή όλων και η θέση του «ο» και του «κ» είναι τόσο κοντινές, που κάνουν ακόμη πιο εύχρηστο το ΟΚ.

Στο ευρηματικό βίντεο του Vox εμφανίζονται πολλές στιγμές από ταινίες, σειρές και προϊόντα, όπου έκανε την εμφάνιση του το ΟΚ, ενώ παράλληλα γίνεται γνωστή και η δύναμη που απέκτησε το γράμμα K στη Μ. Βρετανία αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο μετά την εδραίωση του γνωστού αρκτικόλεξου σε όλον τον πλανήτη. Αλήθεια έχετε μετρήσει πόσες φορές το χρησιμοποιείτε σε μια μέρα;

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.