Θεσσαλονίκη: Γονείς υπέρ της φαρμακευτικής κάνναβης για τα άρρωστα παιδιά τους

Θεσσαλονίκη: Γονείς υπέρ της φαρμακευτικής κάνναβης για τα άρρωστα παιδιά τους

«Όταν το παιδί σου έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας, αναγκάζεσαι να βγεις έξω από την πεπατημένη» εξηγεί η Ζακλίν Πόιτρας από τον Σύλλογο ΜΑΜΑΚΑ (ΜΑΜΑδες για την Κάνναβη), με αφορμή την Salonika Cannabis Expo 2018 που αρχίζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

«Η πίεση για την χρήση της κάνναβης για ιατρικούς λόγους ασκήθηκε από κάτω προς τα πάνω, από ασθενείς που έβρισκαν ανακούφιση, προς την πολιτεία. Πλέον η κάνναβη, αναγνωρισμένη από την ελληνική πολιτεία ως φαρμακευτική, έχει μπει στις ζωές μας για τα καλά» λέει η κ.Πόιτρας που την Κυριακή, θα μιλήσει στην έκθεση μαζί με τους Σίμο Δαλκυριάδη και Σόλωνα Ταζόγλου, μέλη της Πρώτης Κοινωνικής Λέσχης Κάνναβης Θεσσαλονίκης.

Η ανακούφιση των συμπτωμάτων εξασφαλίζει καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς. «Δεν θεραπεύει, για παράδειγμα, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά βοηθάει στη διαχείριση των συμπτωμάτων» λέει η κ.Πόιτρας και αναφέρει ως παράδειγμα μια γυναίκα με σκλήρυνση που όταν ξεκίνησε την χρήση της κάνναβης ήταν καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι και τη βοήθησε στη συνέχεια να καταφέρει να σηκωθεί απ΄αυτό και να ζει με λιγότερο πόνο.

Ο Σύλλογός έχει ομάδα αλληλοϋποστήριξης με 10.000 μέλη όπου ανταλλάσσουν πληροφορίες και εμπειρικές προσεγγίσεις για κάθε ασθένεια με την χρήση κανναβιδιόλης (CBD), μίας οργανικής ένωσης και ενός από τουλάχιστον 85 κανναβινοειδή που υπάρχουν στην κάνναβη. Η κανναδιόλη είναι νόμιμη επειδή δεν είναι παραισθησιογόνα. «

Εχουμε δει αποτελέσματα σε επιληπτικούς, σε αυτοάνοσα νοσήματα και σε διάφορες νευρολογικές ασθένειες ενώ στο εξωτερικό, εδώ και πολλά χρόνια, ασθενείς προτιμούν γενικότερα τη χρήση κάνναβης για παρηγορητική χρήση». Οι αντιδράσεις δημιουργούνται συνήθως, σύμφωνα με την κ.Πόιτρας, από τη χρήση της ψυχοδραστικής επίδρασης που έχει μια μόνο χημική ένωση στην κάνναβη, η THC, η οποία όμως, «μπορεί να προκαλέσει απόπτωση καρκινικών κυττάρων», κάτι που θα μπορούσε να ερευνηθεί ενδελεχώς αν η ουσία δεν ήταν χαρακτηρισμένη ως παράνομη.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.