Έρχεται κυκλώνας με 12 μποφόρ και τροπικές καταιγίδες

Έρχεται κυκλώνας με 12 μποφόρ και τροπικές καταιγίδες

Ένα μη συνηθισμένο καιρικό φαινόμενο με κυκλώνες και μποφόρ άνω των 12 μποφόρο θα πλήξει το επόμενο χρονικό διάστημα όλη την χώρα.

Ένας μεσογειακός κυκλώνας, ένα σχετικά ασυνήθιστο φαινόμενο, είναι πιθανό να δημιουργηθεί στο Νότιο Ιόνιο την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Την ίδια ώρα, η πρώτη φθινοπωρινή κακοκαιρία, με το όνομα «Ξενοφών» έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ λόγω των θυελλωδών ανέμων είναι σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου από τον Πειραιά, τη Ραφήνα και το Λαύριο.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, η δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στο Νότιο Ιόνιο την Παρασκευή είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει τροπικά χαρακτηριστικά, δηλαδή απουσία μετώπων, θυελλώδεις ανέμους 12 μποφόρ, ραγδαίες βροχοπτώσεις και σχηματισμό «ματιού».

Κυκλώνες τέτοιου τύπου, οι οποίοι ονομάζονται Medicanes (από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), εμφανίζονται περίπου μία ή δύο φορές τον χρόνο στη Μεσόγειο.

Η προγνωσιμότητα του Medicane, σύμφωνα με το ΕΑΑ, είναι μικρή, ιδιαίτερα όσον αναφορά την τροχιά που θα ακολουθήσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όμως φαίνεται να εξασθενεί σημαντικά πλησιάζοντας την ηπειρωτική Ελλάδα.

«Σαρώνει» ο «Ξενοφών»

Εν τω μεταξύ, η πρώτη ισχυρή κακοκαιρία του φθινοπώρου, με την ονομασία «Ξενοφών», σαρώνει τη χώρα δημιουργώντας σωρεία προβλημάτων. Λόγω των θυελλωδών ανέμων που φτάνουν τα 10 μποφόρ ξεριζώθηκαν δέντρα στην Αττική. Απαγορευτικό απόπλου υπάρχει σε πολλά λιμάνια, ενώ έκλεισαν σχολεία.

Μάλιστα, στο 2ο δημοτικό σχολείο του Καματερού αποκολλήθηκε μέρος στεγάστρου από τον ισχυρό άνεμο. Το στέγαστρο έπεσε στο γήπεδο του σχολείου, ενώ οι μαθητές εκείνη την ώρα εισέρχονταν στις αίθουσες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπάρχει κάποιος τραυματισμός μαθητών ή δασκάλων.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.