Αυτός είναι ο πρώτος χορτοφάγος καρχαρίας

Αυτός είναι ο πρώτος χορτοφάγος καρχαρίας

Κι όμως υπάρχουν.

Υπάρχει το προαιώνιο στερεότυπο πως οι καρχαρίες είναι σαρκοφάγοι κυνηγοί που μπορούν να μυριστούν το αίμα από μακριά. Όμως τα δεδομένα μιας πρόσφατης έρευνας έρχονται να αλλάξουν την εικόνα που έχουμε γι’ αυτά τα παρεξηγημένα κήτη. Γιατί σύμφωνα με την έρευνα υπάρχουν και καρχαρίες που προτιμούν να βόσκουν ανέμελα στο θαλάσσιο «γρασίδι» από το να επιτεθούν άτυχου κολυμβητή.

Συγκεκριμένα, Αμερικανοί επιστήμονες ταυτοποίησαν τα πρώτα παγκοσμίως γνωστά παμφάγα είδη καρχαρία, τα οποία μπορούν να τρώνε θαλάσσια χόρτα σε ποσοστό 60% της συνολικής τροφής τους.

Ειδικότερα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα στο Μαϊάμι αποφάσισαν να διερευνήσουν τις διατροφικές συνήθειες των πλατυκέφαλων καρχαριών, αφότου διάβασαν σε άρθρα ότι το είδος αυτό τρώει συχνά θαλάσσιο χορτάρι.

Οι πλατυκέφαλοι καρχαρίες, ένα από τα πιο μικρά είδη της οικογένειας των σφυροκέφαλων καρχαριών, αφθονούν στα πιο ρηχά νερά της Αμερικής όπου συνήθως τρώνε καβούρια, γαρίδες, σαλιγκάρια και μικρά ψάρια.

Στη διάρκεια της έρευνας, πέντε από αυτούς ακολούθησαν μία διατροφή διάρκειας τριών εβδομάδων αποτελούμενη από θαλάσσια χόρτα και καλαμάρια. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι καρχαρίες χώνεψαν με επιτυχία τα θαλάσσια χόρτα που περιείχαν ένζυμα και συστατικά όπως άμυλο και κυτταρίνη. Επίσης, όλοι οι καρχαρίες στη διάρκεια της δίαιτας πήραν κιλά.

Τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιστημονική εφημερίδα της Βασιλικής Εταιρίας στο Λονδίνο ανατρέπουν την μέχρι τώρα αντίληψη, ότι όλοι οι καρχαρίες είναι αποκλειστικά κρεατοφάγοι και έχουν «σαρκοφάγο έντερο».

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.