Ασούρα: Αυτό είναι το αιματηρό έθιμο των Μουσουλμάνων

Ασούρα: Αυτό είναι το αιματηρό έθιμο των Μουσουλμάνων

Τι σημαίνει το έθιμο του αυτομαστιγώματος.

Την περασμένη Πέμπτη το μεσημέρι εκατοντάδες σιίτες μουσουλμάνοι επανέλαβαν το έθιμο του αιματηρού αυτομαστιγώματος.

Εβγαλαν τις μπλούζες τους, πήραν στα χέρια τα μαστίγια τα οποία κατέληγαν σε λάμε και άρχισαν στην αρχή ελαφριά και στη συνέχεια με μεγαλύτερη ένταση να αυτομαστιγώνονται στις πλάτες τους. Προς τι, όμως, αυτό το αιματηρό έθιμο;

Η Ασούρα, επέτειος του θανάτου του ιμάμη Χουσεΐν, είναι η σημαντικότερη γιορτή των σιιτών μουσουλμάνων, η οποία και γιορτάζεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Όπου υπάρχουν σιίτες , ο ιμάμης Χουσεΐν τιμάται ως μάρτυρας κάθε χρόνο, τη 10η μέρα του μήνα Μουχαράμ, του πρώτου, δηλαδή, μήνα του ισλαμικού ημερολογίου.

Η Ασούρα γιορτάζεται στην Ελλάδα τις τρεις τελευταίες δεκαετίες (η πρώτη τελετή πραγματοποιήθηκε το 1978).

Η τελετή διαρκεί συνολικά 10 ημέρες, όσες ήταν και οι ημέρες που βασανιζόταν ο ιμάμης Χουσέιν στην πόλη Κερμπάλα, του σημερινού Ιράκ, έπειτα από την ήττα των στρατευμάτων του στη μάχη εναντίον του χαλίφη Γιαζίντ Α’.

Για εννέα νύχτες οι πιστοί συγκεντρώνονται στους κατά τόπους χώρους λατρείας, όπου και ακούν τις αφηγήσεις για τον μάρτυρα Χουσεΐν και προσεύχονται (την παραμονή η προσευχή διαρκεί ολόκληρη τη νύχτα). Τη 10η μέρα, βγαίνουν στο δρόμο, όπου και αναπαριστούν το μαρτύριο του Χουσεΐν. Εκεί, ψέλνουν και ξεκινούν αρχικά να χτυπούν στο στήθος τους μία – μία τις παλάμες τους ρυθμικά.

Στη συνέχεια, αρκετοί από αυτούς, βγάζουν γρήγορα τις μπλούζες τους και ξεκινούν να χτυπούν τις πλάτες τους με μαστίγια, που έχουν στις άκρες τους λάμες. Τα χτυπήματα είναι στην αρχή απαλά και στη συνέχεια όλο και δυναμώνουν. Συχνά, οι μεγαλύτεροι παρεμβαίνουν και σταματούν όποιον υπερβάλλει σε ένταση στα χτυπήματα. Τον ηρεμούν και τον πείθουν να σταματήσει.

Οι γυναίκες δεν παρίστανται στη συγκεκριμένη σκηνή. Όπως και καθόλη τη διάρκεια της Ασούρα, συμμετέχουν στην τελετή, παραμένοντας συγκεντρωμένες όλες μαζί σε μία αίθουσα ειδικά για αυτές, στο εσωτερικό του χώρου λατρείας.

Δείτε στο παράπανω βιντεο τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν την περασμένη Πέμπτη στον Πειραιά.

Πηγή: iefimerida

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.