Οι πρώτες αντιδράσεις χωρών του ΝΑΤΟ στις απειλές Τραμπ

Το ΝΑΤΟ δεν στηρίζει τον αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ από τις ΗΠΑ - Ετοιμάζουν άλλη αποστολή Γαλλία και Βρετανία

Τι αποκαλύπτει το Reuters.

Η διαρροή ηλεκτρονικού μηνύματος από το Πεντάγωνο, που αποκαλύφθηκε από το Reuters την Παρασκευή, φέρεται να εισηγείται την επιβολή μέτρων από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε συμμάχους τους, οι οποίοι –κατά την αμερικανική εκτίμηση– δεν στήριξαν επαρκώς την κοινή εκστρατεία ΗΠΑ–Ισραήλ κατά του Ιράν. Μεταξύ των προτάσεων που περιλαμβάνονται στο μήνυμα, γίνεται λόγος ακόμη και για ενδεχόμενη αναστολή της συμμετοχής της Ισπανία στο ΝΑΤΟ, εξαιτίας της στάσης της.

Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη δεν προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο της Συμμαχίας, καθώς δεν υπάρχει διάταξη που να επιτρέπει την αποβολή κράτους-μέλους. Επιπλέον, οποιαδήποτε απόφαση για τον αποκλεισμό μιας χώρας από βασικές πολιτικές ή στρατιωτικές λειτουργίες του ΝΑΤΟ θα απαιτούσε ομόφωνη έγκριση από όλα τα κράτη-μέλη.

Στο μεταξύ, κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκή Ένωση στην Κύπρος, Ευρωπαίοι ηγέτες –πολλοί εκ των οποίων συμμετέχουν και στο ΝΑΤΟ– εξέφρασαν τη στήριξή τους προς την Ισπανία, απορρίπτοντας τα σενάρια κυρώσεων σε βάρος της.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδία, Ρομπ Γέτεν, ξεκαθάρισε ότι η Ισπανία παραμένει αδιαπραγμάτευτα πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες ενισχύουν ενεργά τη Συμμαχία — κάτι που, όπως υπογράμμισε, εξυπηρετεί και τα συμφέροντα των Ηνωμένες Πολιτείες. Στο ίδιο πνεύμα, ανώτερος αξιωματούχος της Γερμανία σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να τεθεί υπό αμφισβήτηση η συμμετοχή της Ισπανίας στο ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, η πρωθυπουργός της Ιταλία, Τζόρτζια Μελόνι —η οποία στο παρελθόν θεωρούνταν στενή σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ στην Ευρώπη— επέκρινε την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ουάσινγκτον και Μαδρίτης, χαρακτηρίζοντάς τη «αρνητική εξέλιξη».

Την ίδια στιγμή, το κλίμα της κοινής γνώμης στην Ιταλία, αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη, φαίνεται να μεταστρέφεται σε πιο επικριτική στάση απέναντι στον σημερινό ένοικο του Λευκός Οίκος. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Μελόνι εμφανίζεται πλέον υποχρεωμένη να διαφοροποιηθεί δημόσια από τον πρώην πολιτικό της σύμμαχο, προκαλώντας τη δυσαρέσκειά του.

Η Μελόνι αρνήθηκε να παραχωρήσει άδεια στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την αεροπορική βάση Σιγκονέλα της Σικελίας για στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε τα πρόσφατα υποτιμητικά σχόλια του Τραμπ για τον Πάπα ως «απαράδεκτα».

Ο Αμερικανός ηγέτης, ο οποίος παλαιότερα θεωρούσε τη Μελόνι «μία από τους πραγματικούς ηγέτες του κόσμου», της επιτέθηκε κατά πρόσωπο και δήλωσε σε ιταλική εφημερίδα ότι «απαράδεκτη είναι η ίδια» και ότι «πλέον δεν είναι το ίδιο άτομο».

Τελευταίες Ειδήσεις