Δίκη Τεμπών: Δεύτερη πράξη στο «Γαιόπολις» με δρακόντεια μέτρα και αναβαθμισμένη αίθουσα

Δίκη Τεμπών: Δεύτερη πράξη στο «Γαιόπολις» με δρακόντεια μέτρα και αναβαθμισμένη αίθουσα

Η δίκη για την τραγωδία των Τεμπών συνεχίζεται σήμερα στη Λάρισα, σε μια αναμορφωμένη αίθουσα και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στη διαδικασία νομιμοποίησης των εκατοντάδων διαδίκων.

Με στόχο την αποφυγή των προβλημάτων συνωστισμού που παρατηρήθηκαν στην πρεμιέρα της διαδικασίας, το υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε σε σημαντικές παρεμβάσεις στην αίθουσα του «Γαιόπολις». Η κυριότερη αλλαγή αφορά την αύξηση της χωρητικότητας κατά τουλάχιστον 100 θέσεις, η οποία επιτεύχθηκε με την καθαίρεση των διαχωριστικών γυψοσανίδων που χώριζαν την κύρια αίθουσα από το φουαγιέ.

Επιπλέον, έχουν γίνει βελτιώσεις στις μικροφωνικές εγκαταστάσεις για τη διασφάλιση της ακουστικότητας, ενώ αυξήθηκαν και οι θέσεις που προορίζονται για τους συνηγόρους. Παρά τις παρεμβάσεις, παραμένει το ερωτηματικό αν η φυσική παρουσία όλων των συγγενών στην κύρια αίθουσα είναι εφικτή, καθώς έχει προβλεφθεί και βοηθητική αίθουσα 130 θέσεων με οθόνες για την παρακολούθηση της διαδικασίας.

Δρακόντεια μέτρα και αυστηρό πρωτόκολλο εισόδου

Η πρόεδρος Εφετών, Γεωργία Στεφανίδου, εξέδωσε ειδική διάταξη με σκοπό την τήρηση της τάξης και την αποφυγή εντάσεων. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια τόσο εντός όσο και εκτός του δικαστικού μεγάρου. Σύμφωνα με το νέο πρωτόκολλο:

Η είσοδος επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη ταυτότητας (δικηγορικής, αστυνομικής ή δημοσιογραφικής).

Οι δικηγόροι εισέρχονται από ξεχωριστή είσοδο (έως τρεις ανά διάδικο).

Οι κατηγορούμενοι έχουν τη δική τους πύλη εισόδου, ενώ οι θέσεις όσων απουσιάζουν θα παραμείνουν κενές συμβολικά.

Οι συγγενείς των θυμάτων (πολιτική αγωγή) θα εισέρχονται τμηματικά· οι πρώτοι 100 θα καταλαμβάνουν τις θέσεις με την ειδική σήμανση στην κύρια αίθουσα, ενώ οι υπόλοιποι θα οδηγούνται στη βοηθητική αίθουσα.

Περιορισμοί στη δημοσιότητα και την καταγραφή

Η διάταξη της προέδρου είναι σαφής όσον αφορά την οπτικοακουστική κάλυψη: απαγορεύεται ρητά η είσοδος καμερών και φωτορεπόρτερ στην αίθουσα. Φωτογράφιση ή βιντεοσκόπηση επιτρέπεται μόνο κατόπιν ειδικής άδειας και αποκλειστικά πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας. Για τους δημοσιογράφους που δεν είναι διαπιστευμένοι στο υπουργείο, η παρακολούθηση θα γίνεται μέσω βιντεοοθόνης από τη βοηθητική αίθουσα, με το όριο των παρευρισκόμενων να τίθεται στα 25 άτομα.

Το «αγκάθι» της νομιμοποίησης

Το μεγάλο στοίχημα της σημερινής ημέρας είναι αν οι συνήγοροι και οι οικογένειες των θυμάτων θα αποδεχθούν τον τμηματικό διαχωρισμό τους. Η πλευρά των θυμάτων έχει επανειλημμένα ζητήσει την εξασφάλιση της φυσικής παρουσίας όλων των ενδιαφερομένων στην κύρια αίθουσα, θεωρώντας ότι η παρακολούθηση μέσω οθόνης υποβαθμίζει τη συμμετοχή τους στη ζωντανή διαδικασία. Η στάση που θα τηρήσουν οι δικηγόροι κατά τη διάρκεια της νομιμοποίησης θα καθορίσει τον ρυθμό με τον οποίο θα κινηθεί η δίκη τις επόμενες ημέρες.

Τελευταίες Ειδήσεις