
Τα κομμάτια του παζλ που προσπαθούν να ενώσουν οι αρχές
Στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων και χρηματοοικονομικών προϊόντων, αλλά και δύο ακινήτων, προχώρησε η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, στο πλαίσιο έρευνας που αφορά τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο και ακόμη έξι φυσικά πρόσωπα, καθώς και έξι εταιρείες.
Είχε προηγηθεί εντολή του επικεφαλής της Αρχής, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, ενώ το σχετικό πόρισμα έχει ήδη διαβιβαστεί στην αρμόδια εισαγγελική αρχή, με ενδείξεις για δύο κακουργηματικές πράξεις: υπεξαίρεση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Αντικείμενο της έρευνας φέρονται να είναι χρηματοδοτήσεις που υπερβαίνουν συνολικά τα 73 εκατ. ευρώ και αφορούν εκπαιδευτικά/καταρτιστικά προγράμματα, με κονδύλια εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων την περίοδο 2020-2025.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα περίπου 70 εκατ. ευρώ που είχαν διατεθεί για τα συγκεκριμένα προγράμματα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί φέρονται να έχουν εντοπίσει ποσά της τάξης των 2-2,1 εκατ. ευρώ σε προσωπικούς λογαριασμούς εμπλεκομένων, χωρίς να αποκλείεται η έρευνα να οδηγήσει και σε πρόσθετα ευρήματα.
Στο επίκεντρο της έρευνας, σύμφωνα με το πόρισμα, βρέθηκε η διαχείριση κονδυλίων για παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και ο τρόπος διάθεσης των χρημάτων.
Το στοιχείο που παραξένεψε τις αρχές
Στοιχεία που προκαλούν προβληματισμό προκύπτουν από την έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος στην υπόθεση Παναγόπουλου. Σύμφωνα με τα ευρήματα, διακινήθηκε χρηματικό ποσό που υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά, πρακτική που δεν συναντάται συχνά σε υποθέσεις τέτοιου μεγέθους και πολυπλοκότητας.
Η χρήση μετρητών, αντί τραπεζικών συναλλαγών, εγείρει ερωτήματα για τον τρόπο και τους λόγους με τους οποίους πραγματοποιήθηκαν οι συγκεκριμένες κινήσεις. Οι Αρχές εξετάζουν αν πρόκειται για επιλογή που συνδέεται με αίσθηση απουσίας ελέγχου ή με την εκτίμηση ότι οι συναλλαγές αυτές δεν θα εντοπίζονταν εύκολα.
Τελευταίες Ειδήσεις
- Οι πρώην πρωθυπουργοί πιέζουν το Μαξίμου: Σαμαράς στο 90’, γρίφος ο Καραμανλής
- Το πολιτικό σαλόνι στον Βενιζέλο
- To ΠΑΣΟΚ κρατά «ζεστή» την 4ημερη εργασία


