
Πότε θα ενταθούν τα φαινόμενα.
Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία που έπληξε τη Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο, καθώς οι κατά τόπους έντονες βροχοπτώσεις συνοδεύτηκαν από μεγάλα ύψη βροχής, ενώ ζημιές καταγράφηκαν και εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων.
Για σήμερα προβλέπεται πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων, ωστόσο από το Σάββατο αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού με αντίστοιχα χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τις προγνώσεις, η κακοκαιρία επιστρέφει με ισχυρούς έως θυελλώδεις νοτιάδες, εντάσεως 8 με 9 μποφόρ, καθώς και ιδιαίτερα έντονες βροχοπτώσεις, κυρίως στη Δυτική Ελλάδα, όπου το έδαφος παραμένει ήδη κορεσμένο.
Την Κυριακή αναμένεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, ενώ τη Δευτέρα και την Τρίτη προβλέπεται ισχυρή ψυχρή εισβολή, η οποία θα συνοδευτεί από χιονοπτώσεις.
Διαφωνίες των μετεωρολόγων
Όπως είναι φυσικό, η ένταση της επερχόμενης κακοκαιρίας, αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαράθεσης, με ορισμένους ειδικούς να εμφανίζονται πιο συγκρατημένοι, επισημαίνοντας τον κίνδυνο υπερβολικών εκτιμήσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε σύγχυση αφού μερίδα μετεορολόγων άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χιονοπτώσεων ακόμη και σε πεδινές, παραθαλάσσιες περιοχές, αλλά και σε νησιά του Αιγαίου.
Συγκεκριμένα, η συζήτηση άνοιξε έπειτα από αναρτήσεις του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη, ο οποίος έκανε λόγο για απότομη μετάβαση από τους νοτιάδες και τις βροχοπτώσεις σε συνθήκες έντονου ψύχους. Όπως ανέφερε, οι επόμενες ημέρες αναμένεται να χαρακτηρίζονται από έντονες καιρικές μεταβολές, με το σκηνικό να αλλάζει από τις ισχυρές και κατά τόπους επικίνδυνες βροχές, τους θυελλώδεις νοτιάδες και τις υψηλές θερμοκρασίες, σε πολικές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις ακόμη και κοντά στη θάλασσα.
Παράλληλα, ο ίδιος δημοσίευσε διάγραμμα που αποτυπώνει, όπως σημείωσε, τις έντονες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις που αναμένεται να καταγραφούν στο κέντρο της Αθήνας μέσα σε διάστημα λίγων ημερών.
Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Παρασκευή
Στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νοτιοανατολικά μεμονωμένες καταιγίδες, με γρήγορη βελτίωση. Στα δυτικά λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις από το απόγευμα στα ηπειρωτικά.`
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 5 με 6 και στο Αιγαίο 7 τοπικά 8 μποφόρ, με γρήγορη εξασθένηση στα κεντρικά και τα βόρεια, όπου από τις μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε νοτίων διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Στα βόρεια ηπειρωτικά δεν θα ξεπεράσει τους 11 βαθμούς, στα Δωδεκάνησα τους 14 με 15, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές τους 16 βαθμούς Κελσίου. Νωρίς το πρωί στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.
Αναλυτικά:
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες πρόσκαιρα θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες το μεσημέρι.
Ανεμοι: Αρχικά βόρειοι 4 και γρήγορα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 4 έως 10 βαθμούς Κελσίου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στη δυτική κυρίως Μακεδονία θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 γρήγορα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από μείον 04 έως 11 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στο Ιόνιο 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα κατά τόπους αυξημένες.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 6 με 7 και τοπικά στην Κρήτη 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα νότια. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στα Δωδεκάνησα τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 7 και στα νότια έως 8 μποφόρ, με γρήγορη εξασθένηση στα κεντρικά και τα βόρεια, όπου από τις μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσουν νοτίων διευθύνσεων άνεμοι 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός το Σάββατο 10 Ιανουαρίου
Στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στην ανατολική Πελοπόννησο και το Αιγαίο μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και σε περιοχές της βορειοδυτικής χώραςμε χαμηλότερο υψόμετρο.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της κυρίως στα ανατολικά. Στα βόρεια ηπειρωτικά θα φτάσει τους 12 με 14 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, τα νησιά Ιονίου και του βορείου Αιγαίου τους 15 με 17 και τοπικά στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 18 με 19 βαθμούς Κελσίου. Νωρίς το πρωί στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.
Πρόγνωση για την Κυριακή 11 Ιανουαρίου
Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και από το βράδυ και σε περιοχές της βορειοανατολικής χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο.
Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και στο νότιο Αιγαίο και την Κρήτη 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ. Από τις μεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα επικρατήσουν βορείων διευθύνσεων άνεμοι 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση η οποία στα δυτικά και τα βόρεια θα είναι αισθητή. Στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.
Τελευταίες Ειδήσεις
- Οι πρώην πρωθυπουργοί πιέζουν το Μαξίμου: Σαμαράς στο 90’, γρίφος ο Καραμανλής
- Το πολιτικό σαλόνι στον Βενιζέλο
- To ΠΑΣΟΚ κρατά «ζεστή» την 4ημερη εργασία


