
Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα εποχικής γρίπης στην Ευρώπη και τις επόμενες ημέρες έξαρση αναμένεται και στην Ελλάδα
Σε ανοδική τροχιά κινούνται τα περιστατικά εποχικής γρίπης σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι το επόμενο κύμα θα κορυφωθεί μετά τις γιορτές. Στην Ελλάδα, οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης, καθώς όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι η έξαρση είναι θέμα χρόνου.
Η φετινή περίοδος γρίπης ξεκίνησε νωρίτερα από το συνηθισμένο – περίπου έναν μήνα πριν σε σύγκριση με προηγούμενα έτη – γεγονός που αποδίδεται στην επικράτηση του υποστελέχους Κ του ιού της γρίπης Α(H3N2). Πρόκειται για μια παραλλαγή που χαρακτηρίζεται από αυξημένη μεταδοτικότητα, επιβαρύνοντας τα συστήματα υγείας, παρότι μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να προκαλεί σοβαρότερη νόσηση στον γενικό πληθυσμό.
Όπως επισημαίνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η ταχεία εξάπλωση του συγκεκριμένου υποστελέχους έχει οδηγήσει σε αισθητή αύξηση των κρουσμάτων, γεγονός που καταγράφεται ήδη σε διεθνείς επιστημονικές αναλύσεις. «Ακόμη κι αν η βαρύτητα της νόσου δεν διαφοροποιείται σημαντικά, η μαζική διασπορά μεταφράζεται σε αυξημένη πίεση για τα νοσοκομεία», τονίζει.
Πίεση στα νοσοκομεία και ευρωπαϊκή ανησυχία
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το στέλεχος Α(H3N2) κυριαρχεί αυτή την περίοδο στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας έως και το 90% των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Ιδιαίτερα υψηλή είναι η κυκλοφορία του ιού στις ηλικίες 5 έως 14 ετών, ενώ παράλληλα καταγράφεται αύξηση των νοσηλειών στους άνω των 65 ετών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) δοκιμάζεται από ένα από τα πιο δύσκολα χειμερινά κύματα των τελευταίων ετών. Χιλιάδες ασθενείς εισάγονται καθημερινά, κυρίως ηλικιωμένοι και άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας, ενώ η συνύπαρξη της γρίπης με άλλους αναπνευστικούς ιούς προκαλεί σοβαρές καθυστερήσεις στα επείγοντα και έλλειψη διαθέσιμων κλινών. Η εικόνα αυτή λειτουργεί ως προειδοποίηση για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.
Γιορτές και αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης
Στη χώρα μας έχει ήδη επιβεβαιωθεί η παρουσία του υποκλάδου Κ του ιού Α(H3N2), με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες. Η εορταστική περίοδος, με τις συχνές κοινωνικές συναθροίσεις, τα ταξίδια και την αυξημένη κινητικότητα, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για τη διασπορά της γρίπης.
Όπως εξηγεί η κα. Ψαλτοπούλου, η εμπειρία προηγούμενων ετών δείχνει ότι τα αποτελέσματα των γιορτών αποτυπώνονται με χρονική καθυστέρηση, κυρίως στις νοσηλείες που αυξάνονται μετά την επιστροφή στην καθημερινότητα. Η μετάδοση γίνεται κυρίως μέσω σταγονιδίων, αλλά και μέσω επαφής με μολυσμένες επιφάνειες, ιδίως σε χώρους με ανεπαρκή αερισμό.
Οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί
Ιδιαίτερη προσοχή καλούνται να δείξουν οι ομάδες υψηλού κινδύνου. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αυξημένη πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών αντιμετωπίζουν οι πολίτες άνω των 60 ετών, τα άτομα με χρόνια νοσήματα (καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια), οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά έως πέντε ετών. Σε αυτές τις ομάδες, η γρίπη μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία, απορρύθμιση υποκείμενων παθήσεων και ανάγκη νοσηλείας.
Εμβόλιο και βασικά μέτρα πρόληψης
Ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός παραμένει το ισχυρότερο όπλο πρόληψης, υπογραμμίζει ο ΠΟΥ. Ακόμη και όταν γίνεται καθυστερημένα μέσα στη σεζόν, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες.
Στην Ελλάδα παρέχεται δωρεάν εμβολιαστική κάλυψη, ενώ διατίθενται ειδικά ανοσοενισχυτικά εμβόλια για τους ηλικιωμένους, καθώς και το ρινικό εμβόλιο για τα παιδιά. Παράλληλα, απλά αλλά κρίσιμα μέτρα, όπως η σωστή υγιεινή των χεριών, ο επαρκής αερισμός των χώρων, η απομόνωση σε περίπτωση συμπτωμάτων και η χρήση μάσκας σε συνθήκες συνωστισμού, μπορούν να περιορίσουν τη διασπορά.
Σε άτομα υψηλού κινδύνου, η έγκαιρη έναρξη αντι-ιικής αγωγής με την εμφάνιση συμπτωμάτων κρίνεται καθοριστική, ακόμη και χωρίς άμεση εργαστηριακή επιβεβαίωση. Διαθέσιμα είναι επίσης ειδικά διαγνωστικά τεστ για τη διαφοροδιάγνωση μεταξύ γρίπης Α ή Β, κορονοϊού και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού.
Δημόσια υγεία σε δοκιμασία
«Η φετινή εικόνα υπενθυμίζει ότι η γρίπη παραμένει μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία», καταλήγει η κ. Ψαλτοπούλου, τονίζοντας πως σε περιόδους έντονης κοινωνικής δραστηριότητας, όπως οι γιορτές, η πρόληψη και η τήρηση των διεθνών οδηγιών μπορούν να κάνουν τη διαφορά – όχι μόνο για τους πιο ευάλωτους, αλλά για το σύνολο της κοινωνίας.
Τελευταίες Ειδήσεις
- «Για να το συνδέσω με την Ιθάκη»: Το επικό σκίτσο του Πετρουλάκη για το νέο κόμμα Τσίπρα, για το οποίο μιλούν όλοι σήμερα
- Τα Μερομήνια προβλέπουν «σκληρό» καλοκαίρι: Ποιος θα είναι ο πιο δύσκολος μήνας
- Τεκτονικές αλλαγές σε νέα δημοσκόπηση: Τα 2 κόμματα που εξαφάνισε ο Τσίπρας με το καλημέρα