
Ο Τσίπρας δείχνει να έχει το πολιτικό προβάδισμα, ενώ ο Σαμαράς παλεύει με χαμηλές προσδοκίες
Ο πολιτικός χάρτης της χώρας ενδέχεται να αλλάξει δραστικά, καθώς δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αντώνης Σαμαράς, φέρονται να μετρούν τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης με φόντο ενδεχόμενες επιστροφές στο προσκήνιο, αυτή τη φορά με τη δημιουργία νέων κομμάτων.
Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll (δημοσιευμένη στον ιστότοπο Protagon στις 16 Ιουλίου), οι πολίτες δείχνουν μεγαλύτερη ετοιμότητα να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε ένα πιθανό κόμμα υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα, με το 18,1% να δηλώνει είτε «πολύ πιθανό» είτε «αρκετά πιθανό» να το στηρίξει. Αντίθετα, το αντίστοιχο ποσοστό για τον Αντώνη Σαμαρά ανέρχεται μόλις στο 7,1%.
Η ίδια έρευνα αναδεικνύει και τις απορριπτικές τάσεις των πολιτών: το 66,8% δηλώνει πως δεν θεωρεί καθόλου πιθανό να στηρίξει κόμμα του Τσίπρα, ενώ για τον Σαμαρά το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το εντυπωσιακό 79%, με ένα επιπλέον 11,9% να το βρίσκει «λίγο πιθανό».
Ο Τσίπρας σε φάση προετοιμασίας
Παρότι δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως έχει λάβει τις αποφάσεις του για την επόμενη πολιτική του κίνηση, σύμφωνα με το ieidiseis.gr. Οι διεργασίες στο παρασκήνιο είναι ήδη σε εξέλιξη και, όπως δείχνουν οι πληροφορίες, το φθινόπωρο αναμένεται να πυκνώσουν. Ωστόσο, κάθε δημόσια ανακοίνωση φαίνεται να μετατίθεται για αργότερα – ενδεχομένως προς τα τέλη του έτους – καθώς το πολιτικό σκηνικό παραμένει ρευστό και αβέβαιο.
Στρατηγικές κινήσεις από τον Σαμαρά
Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς, παρά τη χαμηλή του απήχηση στις έρευνες, δεν φαίνεται να αποθαρρύνεται. Στο επιτελείο του επικρατεί η άποψη πως υπάρχει ακόμα μια σημαντική δεξαμενή -σχεδόν ένα εκατομμύριο απογοητευμένων «γαλάζιων» ψηφοφόρων- οι οποίοι δεν προσήλθαν στις κάλπες των ευρωεκλογών και σήμερα βρίσκονται στην αποχή ή τη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη». Σε αυτούς στοχεύει κυρίως η νέα του προσπάθεια.
Αν και η επιλογή της χρονικής στιγμής παραμένει ανοικτή, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρώην πρωθυπουργός έχει πάρει τις αποφάσεις του. Το βασικό αγκάθι, ωστόσο, παραμένει η στάση του Κώστα Καραμανλή. Το περιβάλλον του Σαμαρά προσδοκά τη στήριξη του έτερου πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος προς το παρόν τηρεί αποστάσεις και δεν δείχνει διατεθειμένος να εμπλακεί ενεργά.