Η ανθρωπότητα απαντάει: Μπλοκ στην τεχνητή νοημοσύνη!

Συνελήφθη 20χρονος που εκβίαζε ανήλικη με γυμνές φωτογραφίες

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι το μέλλον, αλλά χωρίς διαφάνεια και σεβασμό στη δημιουργία, κινδυνεύει να χτιστεί πάνω σε κλεμμένα θεμέλια

Ένα τεράστιο ψηφιακό «όχι» φαίνεται πως αρχίζει να σχηματίζεται απέναντι στην ανεξέλεγκτη χρήση του περιεχομένου του διαδικτύου από τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Εκατομμύρια ιστοσελίδες, ανάμεσά τους μεγάλα διεθνή ονόματα όπως το Associated Press, το Sky News και το Buzzfeed, αποφάσισαν να υψώσουν τείχος απέναντι στα αυτόματα bots που σαρώνουν καθημερινά τον παγκόσμιο ιστό με σκοπό τη συλλογή δεδομένων για την εκπαίδευση ΑΙ μοντέλων.

Τη δυνατότητα αυτή παρείχε πλέον η αμερικανική εταιρεία Cloudflare, η οποία ελέγχει περίπου το 20% της διαδικτυακής κίνησης παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε, τα ειδικά bots -γνωστά και ως crawler- που χρησιμοποιούνται από εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, υποβάλλουν έως και 50 δισεκατομμύρια αιτήματα ημερησίως στο δίκτυό της.

Η Cloudflare δίνει πλέον στους διαχειριστές ιστοσελίδων τη δυνατότητα να μπλοκάρουν αυτόματα τα ΑΙ bots, ενώ σχεδιάζει και επόμενη φάση του συστήματος, που θα επιτρέπει στους εκδότες να διεκδικούν αποζημιώσεις από εταιρείες που χρησιμοποιούν το περιεχόμενό τους χωρίς συναίνεση ή ανταπόδοση.

Πόλεμος για την πνευματική ιδιοκτησία

Η νέα αυτή κίνηση έρχεται εν μέσω αυξανόμενης έντασης ανάμεσα σε δημιουργούς περιεχομένου και εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης. Συγγραφείς, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και μεγάλοι εκδοτικοί οργανισμοί έχουν ξεκινήσει κύμα αγωγών, κατηγορώντας τα μοντέλα ΑΙ για κατάχρηση πνευματικής ιδιοκτησίας.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα το BBC, που απείλησε με νομικές ενέργειες την αμερικανική εταιρεία Perplexity AI, κατηγορώντας την για μη εξουσιοδοτημένη χρήση δημοσιογραφικού περιεχομένου κατά την εκπαίδευση των μοντέλων της.

Από τη Google στην AI: Μια σιωπηλή μετατόπιση

Για χρόνια, η πλειονότητα των ιστοσελίδων ανεχόταν ή και επιζητούσε τη σάρωση από τα bots των μηχανών αναζήτησης, όπως η Google, με την υπόσχεση πως αυτό θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη επισκεψιμότητα μέσω παραπομπών. Ήταν μια άτυπη συμφωνία αμοιβαίου οφέλους: το περιεχόμενο γινόταν πιο ορατό και οι δημιουργοί κέρδιζαν κοινό και διαφημιστικά έσοδα.

Ωστόσο, τα bots των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης δεν ακολουθούν αυτό το μοντέλο. Τα ΑΙ συστήματα απαντούν στις ερωτήσεις των χρηστών χωρίς να παραπέμπουν στην αρχική πηγή, αποκόπτοντας τον δημιουργό από την αξία του έργου του – και στερώντας του εν δυνάμει χιλιάδες αναγνώστες και σημαντικά διαφημιστικά έσοδα.

Νέοι κανόνες για μια νέα εποχή

«Αν θέλουμε το Διαδίκτυο να επιβιώσει στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, οφείλουμε να επαναφέρουμε τον έλεγχο στα χέρια των εκδοτών και να σχεδιάσουμε ένα οικονομικό μοντέλο που να λειτουργεί δίκαια για όλους», δήλωσε ο CEO της Cloudflare, Μάθιου Πρινς.

Η σύγκρουση αυτή φαίνεται πως μόλις ξεκίνησε και δεν είναι μόνο τεχνολογική. Είναι και ηθική, νομική και οικονομική.

Τελευταίες Ειδήσεις