Έγιναν είδος πολυτελείας: Γι’ αυτό πληρώνουμε «χρυσάφι» φέτος το 1 κιλό κεράσια

Έγιναν είδος πολυτελείας: Γι' αυτό πληρώνουμε «χρυσάφι» φέτος το 1 κιλό κεράσια

Έχει ξεφύγει τελείως η κατάσταση, έτσι;

Είναι το βασικότερο πρόβλημα ολόκληρης της χώρας- ανεξαρτήτως του πώς θέλει να παρουσιάζει ο οποιοσδήποτε την κατάσταση. Όσο κι αν πας να το ωραιοποιήσεις, η αλήθεια είναι μία και τη βιώνει στο πετσί του ο Έλληνας σε καθημερινή βάση.

Γιατί, βλέπετε, η ακρίβεια δε… χαρίζει κάστανα, αλλά αποτελεί το νο1 ζήτημα σύσσωμης της Ελλάδας.

Και αυτή η καλπάζουσα ακρίβεια έχει «ποτίσει» σε κάθε πτυχή της γαλανόλευκης οικονομίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των όσων λέμε, τα κεράσια. Το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο έχει… ξεφύγει, καθώς το ένα κεσεδάκι κοστίζει πια χρυσό.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακόμη και στη λαϊκή το κιλό έχει 10 ευρώ- και μιλάμε, θυμίζουμε, για κεράσια. 

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που «ξέφυγε» τόσο πολύ η τιμή τους; Τι είναι εκείνο που τα έκανε να φαντάζουν ως είδος πολυτελείας για το μέσο νοικοκυριό;

Το πρώτο και κυριότερο φαίνεται να είναι η μείωση της παραγωγής. Και προσέξτε: δε μιλάμε για μια μικρή μείωση εν συγκρίσει με τα προηγούμενα χρόνια. Καμία σχέση. Τα κραία καιρικά φαινόμενα και ακατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες έχουν οδηγήσει σε πτώση της παραγωγής της τάξης του 80%!

Πέραν τούτου, λένε οι ειδήμονες, σημαντικό ρόλο παίζει και το αυξημένο κόστος καλλιέργειας και συγκομιδής, κάτι το οποίο, φυσιολογικά, ανεβάζει τις τιμές.

Ανεξαρτήτως των παραπάνω, πάντως, αυτό που μας νοιάζει είναι ένα και μόνο ένα: κάποτε τρώγαμε τα κεράσια με τα κιλά.

Πλέον;

Πλέον δε γίνεται…

 

Τελευταίες Ειδήσεις