Οι γονείς το υποστηρίζουν: Η νέα μόδα στα σχολεία που κάνει έξαλλους τους καθηγητές

Πρόεδρος παιδιάτρων: «Θα γίνει χαμός από τις ιώσεις με τα ανοιχτά παράθυρα στα σχολεία»

Τι συμβαίνει;

Μια νέα σχολική τάση που βρίσκει σύμφωνους αρκετούς γονείς, αλλά συναντά τη σφοδρή αντίδραση των εκπαιδευτικών, φαίνεται να απλώνεται στα ιδιωτικά σχολεία της χώρας.

Ο λόγος για τα «sleepovers», τις βραδινές διανυκτερεύσεις των μαθητών στους χώρους του σχολείου – μια εμπειρία που οι γονείς χαρακτηρίζουν «μοναδική» και «διασκεδαστική» για τα παιδιά τους, αλλά οι καθηγητές καταγγέλλουν ως επικίνδυνη, καταχρηστική και πέρα για πέρα νεοπλουτίστικη.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), η νέα αυτή «μόδα» δεν βασίζεται σε κάποια παιδαγωγική ανάγκη, αλλά είναι αποτέλεσμα πίεσης που ασκείται από συγκεκριμένους γονείς προς τις σχολικές διοικήσεις, ώστε να προσδώσουν στο σχολείο ένα προφίλ… Χόλιγουντ.

Όπως αναφέρουν εκπαιδευτικοί, οι ίδιοι καλούνται να περάσουν νύχτες μέσα στο σχολείο, χωρίς επιμόρφωση, χωρίς αποζημίωση και συχνά υπό απειλή απόλυσης.

«Οι γονείς δείχνουν να απολαμβάνουν τη φαντασίωση ότι προσφέρουν στα παιδιά τους μια εμπειρία παρόμοια με εκείνες που βλέπουμε σε αμερικανικές σειρές», αναφέρει χαρακτηριστικά ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ. «Όμως, αγνοούν -ή επιλέγουν να αγνοήσουν- τους κινδύνους και τις σοβαρές παραμέτρους που μια τέτοια δραστηριότητα συνεπάγεται».

Οι εκπαιδευτικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι τα σχολικά κτίρια δεν έχουν σχεδιαστεί για νυχτερινή χρήση και στερούνται βασικών μέτρων προστασίας, όπως κατάλληλα συστήματα πυρασφάλειας ή προσωπικό με επαρκή κατάρτιση σε πρώτες βοήθειες και διαχείριση κρίσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι πολλές φορές δεν λαμβάνεται καμία πρόβλεψη για κρίσιμα ζητήματα όπως αλλεργίες, φάρμακα, ιδιαίτερες συμπεριφορές των παιδιών τη νύχτα (όπως υπνοβασία ή ενούρηση), ούτε φυσικά για την επάρκεια του ύπνου, της θέρμανσης, του εξοπλισμού και της υγιεινής.

Στον διεθνή χώρο, ανάλογες δράσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένες και οργανώνονται με βάση αυστηρά πρωτόκολλα. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, επίσημες εκθέσεις εκπαιδευτικών φορέων -όπως εκείνη του Nottinghamshire County Council- αναφέρουν ρητά ότι τα σχολικά κτήρια δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλούς διανυκτέρευσης και συστήνουν συγκεκριμένα βήματα όπως:

  • Εκτίμηση Κινδύνου (Risk Assessment)
  • Ειδικά μέτρα Πυρασφάλειας
  • Εξασφάλιση παροχής Πρώτων Βοηθειών
  • Πρόνοιες για σίτιση, νερό, θέρμανση και βασική υγιεινή

Η ΟΙΕΛΕ υπογραμμίζει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει καν νομικό πλαίσιο για τέτοιου τύπου εκδηλώσεις, γεγονός που καθιστά τις διοργανώσεις όχι μόνο επισφαλείς αλλά και πιθανώς παράνομες. Καλεί δε τους εκπαιδευτικούς να καταγγέλλουν ακόμα και ανώνυμα τέτοιες πρακτικές, με σκοπό την ενημέρωση των αρμόδιων αρχών και τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των σχολικών μονάδων που τις εφαρμόζουν.

Στον πυρήνα της κριτικής βρίσκεται η κατάφωρη παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, οι οποίοι εξαναγκάζονται να δουλεύουν υπερωριακά, βραδινές ώρες, χωρίς καμία επιπλέον αμοιβή και με υποχρέωση να απομακρυνθούν από τις δικές τους οικογένειες – πολλές φορές υπό καθεστώς πίεσης και φόβου.

«Δεν αναμένουμε ιδιαίτερη ευαισθησία από ορισμένα ιδιωτικά σχολεία και γονείς για τα εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα των εκπαιδευτικών», σημειώνει η Ομοσπονδία, εκφράζοντας την ανησυχία της για τη γενικευμένη κανονικοποίηση μιας πρακτικής που δεν εξυπηρετεί το συμφέρον των μαθητών αλλά τις φιλοδοξίες προβολής των γονέων και των σχολικών διοικήσεων.

Το ζήτημα μοιάζει να έχει πάρει διαστάσεις, με την εκπαιδευτική κοινότητα να ζητά ξεκάθαρους κανόνες και το Υπουργείο Παιδείας να καλείται να δώσει απαντήσεις. Μέχρι τότε, τα σχολικά sleepovers παραμένουν στο γκρίζο πεδίο ανάμεσα σε εντυπωσιασμό και καταστρατήγηση της ασφάλειας και των δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.