
Το σκίτσο που καυτηριάζει την κοινωνική πραγματικότητα
Επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στον Ιανό, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα «Η πολιτική τυμβωρυχία των Τεμπών».
Η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 19:30 στον χώρο του βιβλιοπωλείου στην Αθήνα, με ομιλητές τον Δημήτρη Γαλλή, τον Γιώργο Καραμπελιά και τον Κώστα Στούπα.
Λίγο μετά τις 19:45, και αφού προηγήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του πολύνεκρου δυστυχήματος, ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Γιώργος Καραμπελιάς. Ωστόσο, δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την εισαγωγή του, καθώς περίπου 30 άτομα εισέβαλαν στην αίθουσα, διαμαρτυρόμενα έντονα για το περιεχόμενο και τον τίτλο της εκδήλωσης.
«Ντροπή!» ακούστηκε να φωνάζει κάποιος από τους παρευρισκόμενους διαδηλωτές, ενώ η ένταση κορυφώθηκε όταν ο Καραμπελιάς απάντησε με τη φράση «Έξω οι αλήτες!». Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στην εκδήλωση αντέδρασαν επίσης, φωνάζοντας «Έξω οι τραμπούκοι», προσπαθώντας να απομακρύνουν τους διαμαρτυρόμενους.
Η εκδήλωση διακόπηκε προσωρινά, με την κατάσταση να παραμένει τεταμένη για αρκετά λεπτά. Δεν έχει γίνει γνωστό αν επενέβη η αστυνομία ή αν υπήρξαν προσαγωγές.
Το σκίτσο του Αρκά
Με αφορμή τα επεισόδια στον Ιανό, ο Αρκάς δημοσίευσε ένα σκίτσο στο οποίο απεικονίζει μια παραλλαγή της γνωστής ρήσης που αποδίδεται στον Βολταίρο: «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες»
Στο σκίτσο η φράση έχει υποστεί «λογοκρισία», καθώς λέξεις όπως «σου» και «να» έχουν διαγραμμιστεί και διορθωθεί σε «μου» και «μην», αλλάζοντας το νόημα σε: «Θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά μου να μην το λες».
Η ειρωνική αυτή ανατροπή συνοδεύεται από την εικόνα ενός Βολταίρου με φιμωμένο στόμα, συμβολίζοντας την καταστολή της ελευθερίας του λόγου.
Το σκίτσο ουσιαστικά σχολιάζει μια κοινωνική πραγματικότητα όπου η διαφωνία δεν εκφράζεται με διάλογο, αλλά με φίμωση. Στην περίπτωση του Ιανού, οι διαμαρτυρόμενοι δεν απάντησαν με επιχειρήματα αλλά με διακοπή, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την ουσία του δημοκρατικού διαλόγου, που βασίζεται στη δυνατότητα όλων -ακόμα και των πιο ενοχλητικών φωνών- να ακουστούν.