
Τι συνέβη;
Ο Άδωνις Γεωργιάδης υπερηφανεύεται εδώ και χρόνια για τη σχέση του με την ελληνική γλώσσα. Από το 1994, μάλιστα, έχει ιδρύσει τη «Ελληνική Αγωγή», ένα διδασκαλείο αρχαίων ελληνικών που έχει κατά καιρούς προκαλέσει εντυπώσεις – άλλοτε με τις ιδιότυπες παραετυμολογίες του, άλλοτε με τα… μαθήματα σε σκύλους.
Ωστόσο, το φετινό Πάσχα, ο υπουργός Υγείας βρέθηκε στο επίκεντρο της διαδικτυακής χλεύης, όταν ανέβασε στο προφίλ του ευχετήριο μήνυμα γεμάτο ορθογραφικά και γλωσσικά ατοπήματα. Οι χρήστες των social media δεν άφησαν ασχολίαστα τα λάθη του – αντιθέτως, του «διόρθωσαν» το γραπτό με επιμέλεια δασκάλου σε διαγώνισμα.
Ανάμεσα στις πιο χαρακτηριστικές αστοχίες:
- Η λέξη ΥΓΕΙΑΣ γραμμένη με λατινικό S αντί για ελληνικό Σ
- Χρήση πολυτονικού συστήματος, αλλά με λάθος τόνωση στη λέξη «νεκρών» (οξεία αντί για περισπωμένη)
- Η φράση «κατά πως μπορούμε», με το «πως» ατονιστό, ενώ ορθά θα έπρεπε να είναι «κατά πώς μπορούμε»
- Η έκφραση «της νίκης του θανάτου» αντί για την κλασική «νίκης επί του θανάτου»
- Και φυσικά, το «ευλογημμένο» – ένα από τα πιο εμφανή λάθη, που θα έφερνε κόκκινη υπογράμμιση σε κάθε ορθογράφο
Κάποιοι σχολίασαν ότι το κείμενο μοιάζει να έχει παραχθεί από τεχνητή νοημοσύνη, υπονοώντας χρήση εφαρμογών όπως το ChatGPT. Αν ισχύει αυτό, δεν μιλάμε απλώς για αβλεψία, αλλά για καθαρή προχειρότητα.
Σε κάθε περίπτωση, είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί ένα τέτοιο γλωσσικό ατόπημα από έναν άνθρωπο που δηλώνει λάτρης της ελληνικής γλώσσας και μάλιστα απόφοιτος της Φιλοσοφικής. Βέβαια, κάποιοι πιο καχύποπτοι δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να πρόκειται για επικοινωνιακό τρικ, ώστε να τραβήξει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας – κάτι που, όπως φαίνεται, τελικά πέτυχε.
Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.