Είναι επίσημο: Πολύ άσχημα νέα για τον κορωνοϊό…

Είναι επίσημο: Πολύ άσχημα νέα για τον κορωνοϊό...

Τι λέει ο FDA

Ο κορωνοϊός μπορεί να ξεχάστηκε για λίγο, όμως, δεν μας άφησε. Αντίθετα επιστρέφει δριμύτερος όπως δείχνει η έξαρση των κρουσμάτων που καταγράφεται στην Κίνα, ανεβάζοντας στα ύψη την ανησυχία, καθώς τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, δεν υπάρχει μέθοδος, για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Την ίδια ώρα, η χρηματοδότηση προς τις φαρμακοβιομηχανίες έχει μειωθεί δραστικά, με αποτέλεσμα, αυτές, να έχουν μικρότερο κίνητρο για την παραγωγή νέων θεραπειών αντισωμάτων, που θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές.

Εκατομμύρια σε κίνδυνο

Κάτι που επισημαίνει, σε άρθρο του το Politico, σημειώνοντας παράλληλα πως η έλλειψη εξειδικευμένων φαρμάκων για την Covid-19 για άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα έχει αφήσει εκατομμύρια πολίτες με περιορισμένες επιλογές εάν αρρωστήσουν καθώς η πανδημία μπαίνει σε έναν αβέβαιο χειμώνα.

Είναι επίσημο: Πολύ άσχημα νέα για τον κορωνοϊό...
QUIZY 10 ερωτήσεις εξυπνάδας: Θα κάνεις το 10/10 στο κουίζ που ο νικητής παίρνει το απίθανο Asus Chromebook;

Αν και στις αρχές της πανδημίας, είχε θεωρηθεί ότι η λύση για ασθενείς με Covid που διέτρεχαν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης ήταν τα μονοκλωνικά αντισώματα – που καθώς ήταν πολύ ακριβά, χρησιμοποιούνταν ως επί το πλείστον για τη θεραπεία διαφόρων «επισήμων», όπως ο Τραμπ το 2020 – σήμερα είναι γνωστό ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικά έναντι των τωρινών μεταλλάξεων.

Τα πιο εύκολα στη χορήγηση αντιιικά φάρμακα, όπως το Paxlovid, έχουν πάρει σε μεγάλο βαθμό τη θέση τους, αλλά δεν είναι ασφαλή για όλους τους ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους, επειδή αλληλεπιδρούν με πολλά άλλα φάρμακα.

Όπως επισημαίνει το Politico, χωρίς ένα κυβερνητικό πρόγραμμα όπως το Operation Warp Speed για την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών δεύτερης γενιάς, οι ευάλωτοι κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά από Covid – 19 και να «πλημμυρίσουν» τα νοσοκομεία την ώρα που σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ, ήδη πιέζεται.

Ο FDA απέσυρε τις εγκρίσεις για τις θεραπείες αντισωμάτων

Παράλληλα, μέσα στο 2022 ο FDA απέσυρε την έγκριση για τέσσερις θεραπείες αντισωμάτων, καθώς η Omicron και οι υποπαραλλαγές της εξάλειψαν την αποτελεσματικότητά τους. Οι θεραπείες απευθύνονταν σε ενήλικες και παιδιά με ήπια έως μέτρια νόσηση που θεωρούνταν ότι διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή νόσο και να καταλήξουν σε νοσοκομείο.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα – τα οποία έχουν κατασκευαστεί στο εργαστήριο-  έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν την είσοδο ενός ιού στα ανθρώπινα κύτταρα. Αλλά πρέπει να συνδεθούν με την πρωτεΐνη ακίδας του ιού για να την εξουδετερώσουν και οι πολλές μεταλλάξεις του κοροναϊού από την εμφάνισή του το 2019 έχουν καταστήσει σταδιακά αναποτελεσματικά τα διαθέσιμα προϊόντα.

Από την άλλη μεριά τα αντιιικά χάπια ενώ είναι άφθονα και παραμένουν μια επιλογή για μερικούς με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, δεν θα λειτουργήσουν για όλους – το Paxlovid της Pfizer αλληλεπιδρά με πολλά ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα, αναφέρει το άρθρο.

Το Remdesivir, από την άλλη, είναι ένα αντιικό που χορηγείται ενδοφλέβια, και αποτελεί επιλογή για τη θεραπεία ανοσοκατεσταλμένων ατόμων, ωστόσο απαιτεί εγχύσεις για τρεις ημέρες είτε σε νοσοκομείο είτε σε εξωτερικά ιατρεία.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.