Τι γίνεται στην Ουκρανία; ετοιμάζονται τα πυρηνικά καταφύγια

Καμπανάκι από τον ΟΗΕ: Πιο κοντά… από ποτέ ένας πυρηνικός πόλεμος

Πυρετώδεις οι προετοιμασίες

Τη στιγμή που όλος ο πλανήτης βιώνει ξανά, έπειτα από δεκαετίες, τον διαρκή αλλά αόριστο φόβο ενός πιθανού πυρηνικού Ολοκαυτώματος, οι Ουκρανοί δε μπορούν παρά να πάρουν σοβαρά τις απειλές του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, πως θα υπερασπιστεί τα παρανόμως προσαρτημένα ουκρανικά εδάφη «με όποια μέσα χρειαστεί». Σε συνδυασμό με τους ισχυρισμούς του Ντμίτρι Μεντβέντεφ και της Μόσχας ότι η Ουκρανία αναπτύσσει «βρώμικη» πυρηνική βόμβα, το γεγονός αυτό έκανε τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να προειδοποιήσει ότι η Ρωσία ίσως ετοιμάζει προβοκάτσια.

Και δεν είναι λίγοι οι Ουκρανοί που προετοιμάζονται για ένα τέτοιο σενάριο, σύμφωνα με το Politico.

Διπλά καταφύγια

Το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Σέρχιι Πριτούλα στο κέντρο του Κιέβου διαθέτει καταφύγιο στο γκαράζ κάτω από το κτίριο για την προστασία του προσωπικού του από τις συμβατικές ρωσικές επιθέσεις, και άλλο ένα για την περίπτωση πυρηνικού χτυπήματος.

«Το δεύτερο καταφύγιο είναι κατάλληλα εξοπλισμένο. Διαθέτει φάρμακα, φαγητό, ποτό και εμφιαλωμένο νερό, φακούς και μπαταρίες», εξηγεί στο Politico ο ίδιος ο Σέρχιι Πριτούλα, τηλεοπτικός σταρ και επικεφαλής του ιδρύματος.

«Η πρόβλεψη των κινήσεων του ρωσικού στρατού και της πολιτικής ηγεσίας είναι πάντα δύσκολη υπόθεση αν χρησιμοποιείς την κοινή λογική. Σταθήκαμε πολύ άτυχοι με τους γείτονές μας. Για αυτό και θα πρέπει να παίρνουμε πολύ σοβαρά κάθε πυρηνική απειλή και να προετοιμαζόμαστε αναλόγως», σημειώνει.

Οι Ουκρανοί ετοιμάζονται για όλα

Αυτού του είδους οι διεθνείς προειδοποιήσεις δεν πείθουν τους Ουκρανούς που συνεχίζουν να προετοιμάζονται για τα χειρότερα.

Οι αρχές στην περιοχή του Κιέβου διαθέτουν εκατοντάδες καταφύγια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ένα σενάριο πυρηνικής επίθεσης.

«Οι τελευταίοι οκτώ μήνες μας έχουν μάθει ότι όλα μπορούν να συμβούν. Ως αξιωματούχος, προετοιμάζομαι για το χειρότερο πιθανό σενάριο, όμως ελπίζω πως όλα θα πάνε καλά», δήλωσε ο Ολέξιι Κουλέμπα, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πρωτεύουσας σε τοπικά ΜΜΕ.

Ο Κουλέμπα συμπλήρωσε ότι τα καταφύγια είναι υπόγεια, διαθέτουν εξαερισμό, δυο εισόδους και μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα έχουν επίσης εξοπλιστεί με ασυρμάτους. Οι τελευταίοι εικάζεται από τις ουκρανικές αρχές ότι θα αποτελούν το μοναδικό μέσο επικοινωνίας σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης.

Φυλλάδια οδηγιών

Τα κυβερνητικά σώματα της Ουκρανίας έχουν προχωρήσει και στη δημοσίευση λεπτομερών οδηγιών, που στηρίζονται στην εμπειρία της χώρας από την πυρηνική καταστροφή του Τσέρνομπιλ το 1986, για τις σωστές κινήσεις σε περίπτωση πυρηνικού χτυπήματος.

«Η χρήση πυρηνικών όπλων κατά της Ουκρανίας θεωρείται απίθανη και κύριος στόχος αυτών των απειλών είναι να τρομάξουν τους Ουκρανούς και τον πλανήτη και να μας εξαναγκάσουν σε υποχωρήσεις, και τους εταίρους μας σε μείωση της στήριξης προς την Ουκρανία», αναφέρουν οι οδηγίες, προσθέτοντας όμως ότι «ταυτόχρονα, οι Ουκρανοί θα πρέπει να διαθέτουν σχέδιο δράσης για περιπτώσεις έκτακτων αναγκών: είτε πρόκειται για τη χρήση πυρηνικών όπλων, είτε μιας «βρώμικης βόμβας» είτε για ένα ατύχημα σε πυρηνικό εργοστάσιο ενέργειας».

Οι οδηγίες περιλαμβάνουν συστάσεις για τα πάντα, προτρέποντας τους πολίτες να μην κοιτάζουν προς την έκρηξη («όταν παρατηρείτε αστραπή στον ουρανό ή την αντανάκλασή της, ποτέ μην κοιτάζετε προς αυτή την κατεύθυνση»), να καλύπτουν τα αυτιά τους για να αποφύγουν πιθανές βλάβες από το ωστικό κύμα και να αφαιρούν τα ρούχα που έχουν εκτεθεί σε ραδιενέργεια. «Τρέξτε προς κάποιο καταφύγιο αμέσως μόλις καταφέρετε να σταθείτε στα πόδια σας, όταν το ωστικό κύμα από τη χρήση πυρηνικών έχει περάσει», προτρέπουν.

Ταμπλέτες ιωδίου

Στις αρχές Οκτωβρίου, η διοίκηση της πρωτεύουσας είχε ανακοινώσει ότι έχει αρκετά χάπια ιωδιούχου καλίου, ενός φαρμάκου που αποτρέπει την απορρόφηση του ραδιενεργού ιωδίου από τον θυρεοειδή αδένα, για να τα διανείμει σε ιατρικές εγκαταστάσεις και οικογενειακούς γιατρούς «σε περίπτωση ραδιενεργού απειλής ή έκτακτης ανάγκης».

«Αν η εκκένωση θεωρηθεί αναγκαία, το ιωδιούχο κάλιο θα διανεμηθεί στα σημεία εκκένωσης στα τμήματα του πληθυσμού που εκτέθηκαν στη ραδιενεργή ζώνη, σύμφωνα με τις συστάσεις επαγγελματιών υγείας», συνεχίζει η διοίκηση.

Την ίδια στιγμή, πολλοί κάτοικοι του Κιέβου παίρνουν τα δικά τους μέτρα προστασίας.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.