Καθηγητής Γουργουλιάνης: Τα 2 συμπτώματα που φωνάζουν ότι είσαι θετικός στον Κένταυρο

Καθηγητής Γουργουλιάνης: Τα 2 συμπτώματα που φωνάζουν ότι είσαι θετικός στον Κένταυρο

Οι υπομεταλλάξεις της Όμικρον, στις οποίες περιλαμβάνεται και η «Κένταυρος», δείχνουν να έχουν τα ίδια ελαφρά συμπτώματα.

Μεταδοτική αλλά όχι περισσότερο θανατηφόρα από τις άλλες παραλλαγές της μετάλλαξης Ομικρον του κορωνοϊού χαρακτηρίζει την Κένταυρος ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Η επιφύλαξή του έγκειται στο γεγονός ότι ακόμα δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως σίγουροι, για το πώς θα συμπεριφερθεί η «Κένταυρος», αν εντοπιστεί μαζί με την Όμικρον 5.

«Η υπομετάλλαξη της Όμικρον “Κένταυρος” εντοπίστηκε για πρώτη φορά την 1η Μαΐου στην Ινδία. Βλέπω ότι η “Κένταυρος” ακολουθεί την πορεία και των άλλων υποπαραλλαγών της Όμικρον. Είναι, δηλαδή και αυτή πολύ μεταδοτική, χωρίς ακόμα να ξέρουμε απόλυτα το μέγεθος της μεταδοτικότητάς της, αλλά, με μία επιφύλαξη, βλέπουμε ότι δεν είναι περισσότερο θανατηφόρα. Αν ήταν πολύ θανατηφόρα, θα έπρεπε στην Ινδία τώρα να γινόταν χαμός. Θυμόμαστε τι έγινε στη συγκεκριμένη χώρα με θανάτους το 2020 και το 2021», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Γουργουλιάνης.

Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη οι υπομεταλλάξεις της Όμικρον, στις οποίες περιλαμβάνεται και η «Κένταυρος», δείχνουν να έχουν τα ίδια ελαφρά συμπτώματα. Ποια είναι τα δύο συμπτώματα της Κένταυρος; Ο πυρετός και ο πονοκέφαλος.  «Ξέρουμε ότι οι Όμικρον και όλες οι υπομεταλλάξεις της χτυπάνε το ανώτερο αναπνευστικό και κάνουν ελαφρά συμπτώματα. Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών κάνουν μία ή δύο ημέρες πυρετό, παρουσιάζουν λίγο πονοκέφαλο και μετά όλα καλά. Νομίζω ότι τα ίδια ελαφρά συμπτώματα θα παρουσιάσει και η νέα μετάλλαξη της Όμικρον, η “Κένταυρος”», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γουργουλιάνης.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.