Τους... δίκασε
Οι συζητήσεις για την επαναφορά της θανατικής ποινής είναι συχνές στα social media και πυροδοτούνται όταν βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας ειδεχθή εγκλήματα.
Στην Ελλάδα οι εκτελέσεις γίνονταν με τουφεκισμό αλλά το 1834 η μοναρχία εισήγαγε τον αποκεφαλισμό με γκιλοτίνα. Λίγα χρόνια μετά, το 1847, οι δυσκολίες της διαθεσιμότητας της γκιλοτίνας σε κάθε εκτέλεση οδήγησαν την κυβέρνηση στον ορισμό του τουφεκισμού ως εναλλακτική μέθοδο εκ τέλεσης.
Το 1913 έγινε η τελευταία εκτέλεση με γκιλοτίνα και το 1929 ο τουφεκισμός αναγνωρίστηκε ως ο μόνος επίσημος τρόπος εκτέλεσης. Στην Ελλάδα η τελευταία εκτέλεση έγινε στις 25 Αυγούστου 1972.
Ο 27χρονος Βασίλης Λυμπέρης εκτελέστηκε με τουφεκισμό για την δολοφονία της γυναίκας, της πεθεράς και των δύο παιδιών του στην Κρήτη στο πεδίο βολών εφέδρων αξιωματικών.
Η θανατική ποινή καταργήθηκε σε περιόδους ειρήνης εκτός από το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας σε περιόδους πολέμου σύμφωνα με το σύνταγμα του 1975. Η θανατική ποινή στην Ελλάδα καταργήθηκε το Δεκέμβριο του 1993 από την κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου με τον Νόμο 2172/1993.
Η θέση της Έλενας Ακρίτα
Η Έλενα Ακρίτα «έσφαξε» όσους επιθυμούν την επαναφορά της θανατικής ποινής μέσα από μία ανάρτηση στο Facebook: «Η ευκολία με την οποία μερικοί, με άλλοθι ακραίες εγκληματικές πράξεις, φαντασιώνονται την επιστροφή της θανατικής ποινής είναι ανατριχιαστική. Για να μην πω τίποτα χειρότερο. Τίποτα πολύ χειρότερο».