Κένταυρος: Κατά 95% νοσείς αν έχεις αυτό το σύμπτωμα ακόμα κι αν το self test σου βγει αρνητικό

Κένταυρος: Κατά 95% νοσείς αν έχεις αυτό το σύμπτωμα ακόμα κι αν το self test σου βγει αρνητικό

Τι συμβαίνει με την νέα υποπαραλλαγή

Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού συνεχίζουν να διασπείρονται στην κοινότητα με τους επιστήμονες να προειδοποιούν για εκρηκτικό κοκτέιλ τον χειμώνα αφού θα υπάρχει και η γρίπη.

Τους τελευταίους μήνες ζούμε στην εποχή της μετάλλαξης Όμικρον και πιο συγκεκριμένα τις ΒΑ.4 και ΒΑ.5. Ομως νέα μετάλλαξη Κένταυρος εμφανίστηκε στην Ελλάδα ενώ το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα έχει ήδη ανακοινωθεί από τις 13 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για τη μετάλλαξη που διασπείρεται στην κοινότητα και ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων στις τελευταίες εκθέσεις του ΕΟΔΥ.

Τα συμπτώματα

Τα μέχρι τώρα στοιχεία που μελετούν οι επιδημιολόγοι υποδηλώνουν πως τα συμπτώματα μοιάζουν αρκετά με αυτά που βιώνουν αρκετοί συμπολίτες μας που κόλλησαν το τελευταίο διάστημα, βλέποντας τα self test και τα rapid να είναι θετικά.

Η διαφορά της συγκεκριμένης μετάλλαξης είναι στο βήχα. Ο Κένταυρος δίνει πολύ περισσότερο βήχα σε σχέση με την Όμικρον 4-5, αλλά και υψηλό πυρετό. Ειδικά το πρώτο 24ωρο, όταν ακόμα το τεστ μπορεί να μην έχει θετικοποιηθεί το σύμπτωμα που φωνάζει ότι έχεις κολλήσει είναι ο έντονος και επίμονος βήχας.

Τα υπόλοιπα συμπτώματα είναι τα γνωστά που συναντάμε και στις άλλες μεταλλάξεις: Έντονος πονοκέφαλος, σωματική κόπωση και αδυναμία, ρινική συμφόρηση ή και καταρροή και τέλος μια σειρά από άλλες καταστάσεις που μοιάζουν αρκετά με αυτές που συναντά κανείς σε απλή γρίπη ή ένα κρυολόγημα. Σε μικρότερο βαθμό ο ασθενής είναι πιθανό να εμφανίσει πονόλαιμο, μυικούς πόνους, εμετούς, διάρροιες και δύσπνοιες, ενώ ακόμη λιγότερες είναι οι πιθανότητες να καταγραφεί αγευσία ή ανοσμία.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.