Καταιγιστικές εξελίξεις
Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η έρευνα των στελεχών του τμήματος Ανθρωποκτονιών της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση των νεκρών βρεφών στην Αμαλιάδα που έφυγαν αναπάντεχα από τη ζωή παρουσία της Ειρήνης Μουρτζούκου.
Μέσα από τις πολυάριθμες καταθέσεις που έχουν ληφθεί (και συνεχίζονται) αλλά και από τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί, οι ερευνητές φαίνεται να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Ειρήνη ήταν μόνη της με τα παιδιά όταν είχαν επεισόδια.
Την ίδια στιγμή, μία νέα μαρτυρία δίνει άλλη διάσταση στην υπόθεση με τον Παναγιωτάκη. Συγκεκριμένα, ένας άνδρας που φέρεται να έχει καταθέσει και στο Ανθρωποκτονιών, υποστήριξε στο OPEN ότι είδε την Ειρήνη με την Πόπη και τον Παναγιωτάκη σε βιντεοκλήση από μεσάζοντα σε κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών-πωλήσεων παιδιών.
Το άτομο αυτό είπε στο ΟΡΕΝ ότι «έγινα μάρτυρας παράνομης πώλησης του Παναγιώτη. Είδα την μητέρα του Παναγιώτη που δεν τη γνωρίζω και την Ειρήνη Μουρτζούκου να έχει αγκαλιά τον Παναγιώτη». Σύμφωνα με την ίδια μαρτυρία ο Παναγιώτης ήταν τότε «μικρότερος από 6 μηνών. Είδα τη μαμά του να τον κρατάει και τη Μουρτζουκου ακριβώς δίπλα.
Το άτομο που είναι μεσάζοντας σε σε κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών-πωλήσεων παιδιών, του είπε «”κάτσε να σου δείξω” και βλέπω μια μαμά με ένα παιδί και ένα άτομο που πέρασα αρχικά για τον μεγάλο αδελφό αλλά ήταν η Μουρτζούκου. Ρώτησα “τι φάση;” και μου απάντησε “πάμε για υιοθεσία για ένα ζευγάρι”. Το ζευγάρι ήταν από Πελοπόννησο, μου είχε αναφέρει ότι ήταν αρκετά γνωστό λόγω αξιώματος».
Κατά την ίδια μαρτυρία, η «πώληση» δεν προχώρησε «γιατί ο παιδίατρος του ζευγαριού διέγνωσε πρόβλημα με τα μάτια του παιδιού. Μου είπε τότε (σ.σ. ο μεσάζοντας) “δεν πειράζει, υπάρχει και άλλο ζευγάρι που δίνει μεγαλύτερο ποσό γύρω στις 50.000-60.000 ευρώ».
Τα πάνω κάτω στην υπόθεση
Στο μεταξύ, μία έκθεση σοκ για την υπόθεση έρχεται στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με το MEGA, τα ευρήματα για το μωρό της Κατερίνας δείχνουν πως ο θάνατος του μωρού επήλθε από ασφυξία. Στο πόρισμα 13 σελίδων ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας αναλύει διεξοδικά τόσο τα ευρήματα από τις ιστοπαθολογικές εξετάσεις όσο και από τη μοναδική φωτογραφία που έχει μέχρι στιγμής στη διάθεσή του. Πρόκειται για τη περιβόητη φωτογραφία που τράβηξε η Ειρήνη Μουρτζούκου τη μοιραία νύχτα που «έσβησε» μπροστά της το παιδί.
Ο τεχνικός σύμβουλος υποστηρίζει πως το μωρό στη φωτογραφία ήταν νεκρό: «Στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν με κινητό παρατηρείται μαρμαροειδή χροιά στο πρόσωπο του βρέφους. Η περιοχή του τραχήλου αναγνωρίζεται ερυθρή, εύρημα συμβατό με διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος και θάνατο. Επιπλέον, το βρέφος έχει το στόμα ανοιχτό».
Ο ιατροδικαστής όμως παρατηρεί και δύο εκδορές στην ράχη της μύτης. Το ερυθρό χρώμα μπορεί να μας οδηγήσει όπως λέει στο συμπέρασμα ότι έγιναν όσο το βρέφος ήταν εν ζωή: «Κατόπιν προσεκτικής μελέτης της φωτογραφίας, και πάντα με τον περιορισμό της σχετικά μειωμένης ανάλυσης της φωτογραφίας, στην ράχη της μύτης, διακρίνονται δύο γραμμοειδείς αλλοιώσεις, ερυθρής χροιάς, που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έγιναν όσο το βρέφος ήταν εν ζωή. Γι’ αυτόν τον λόγο ζητούμε να μας χορηγηθούν οι φωτογραφίες της νεκροψίας και νεκροτομής ώστε να αποκλειστεί ή και να επιβεβαιωθεί η παρουσία των ευρημάτων που αναγνωρίστηκαν στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν με το κινητό τηλέφωνο».
«Ζητάμε να μας χορηγηθούν οι φωτογραφίας νεκροψίας γιατί θέλουμε να δούμε αν οι αλλοιώσεις που φαίνονται στις φωτογραφίες του κινητού εμφανίζονται και στις φωτογραφίες νεκροψίας», ανέφερε ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης.
Ο τεχνικός σύμβουλος αναφέρει πως η διάμεση πνευμονίτιδα η οποία είναι η αιτία θανάτου δεν στέκει: «Η παρουσία της διάμεσης πνευμονίτιδας πρέπει να είναι συντριπτική για να θεωρηθεί αιτία θανάτου, κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει στην προκειμένη περίπτωση. Η διάμεση πνευμονίτιδα οφείλει να τίθεται ως αιτία θανάτου μόνο όταν δεν υπάρχουν άλλα ευρήματα που να καταλήγουν σε διαφορετικό μηχανισμό θανάτου».
Εν προκειμένω όμως υπάρχουν ευρήματα που παραπέμπουν σε άλλον μηχανισμό και συγκεκριμένα σε ασφυκτικό θάνατο. Από την νεκροψία – νεκροτομή προέκυψε εγκεφαλικό οίδημα, συμφόρηση στο ήπαρ και τα επινεφρίδια, κενοτοπιώδης εκφύλιση ηπατικών κυττάρων, ερυθροί νευρώνες που αποτελούν ένδειξη μειωμένης αιμάτωσης και οξυγόνωσης.