Το κοινό χαρακτηριστικό όσων νοσούν: Το σύμπτωμα που φωνάζει ότι πάσχεις από long covid

Το κοινό χαρακτηριστικό όσων νοσούν: Το σύμπτωμα που φωνάζει ότι πάσχεις από long covid

Από τη σύντομη περίοδο της έρευνας, έχει προκύψει ότι όσοι υποφέρουν από το σύνδρομο της μακράς νόσησης εμφανίζουν διάφορα συμπτώματα

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι με το πέρασμα του χρόνου, όσοι νοσούν από Covid-19 αλλά και όσοι το περνούν ακόμη και χωρίς συμπτώματα.

H σταδιακή μείωση της θνητότητας από τον κορωνοϊό, λόγω του εμβολιασμού και της ανάπτυξης αποτελεσματικών φαρμακευτικών σκευασμάτων, σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα των στελεχών, οδήγησε εκατομμύρια άτομα σε long Covid.

Από τη σύντομη περίοδο της έρευνας, έχει προκύψει ότι όσοι υποφέρουν από το σύνδρομο της μακράς νόσησης εμφανίζουν διάφορα συμπτώματα, μεταξύ των οποίων μερικά λιγότερο σοβαρά, όπως η τριχόπτωση και η απώλεια της λίμπιντο, αλλά και ορισμένα πιο απειλητικά, όπως βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία.

Ένα, όμως, φαίνεται να είναι το σύμπτωμα που εμφανίζεται στη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών με Long Covid και αυτό σχετίζεται με τον ύπνο. Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιεύει στο JAMA Network Open η Κλινική Cleveland, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που υποφέρουν από Long Covid αναφέρουν συχνά ότι ένα από τα συμπτώματα που εμφανίζουν είναι διάφορες διαταραχές του ύπνου, μεταξύ των οποίων η αϋπνία, ο ανήσυχος και μη χαλαρωτικός ύπνος, η εγκεφαλική σύγχυση, αλλά και η διαρκής αίσθηση κόπωσης.

Long Covid: Τι συμβαίνει με τον ύπνο των ασθενών: 

  • Περίπου το 41% των ασθενών με Long Covid ανέφερε τουλάχιστον μέτριες διαταραχές ύπνου
  • Το 8% αντιμετώπιζε σοβαρές διαταραχές
  • Σχεδόν το 67% δήλωσε ότι αισθάνεται τουλάχιστον μέτρια κόπωση
  • Περίπου το 22% βίωνε σοβαρή κούραση.

Οσο για το ποιοι ταλαιπωρούνται περισσότερο με long covid, είναι οι γυναίκες. Σε έρευνα διαπιστώθηκε πως η γυναίκες εξακολουθούσαν να αναφέρουν περισσότερα συμπτώματα τις επακόλουθες εβδομάδες από την αρχική νόσηση.

Οι επιστήμονες εστίασαν στα άτομα που ανέπτυξαν το φαινόμενο long Covid. Περίπου πέντε μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, ένα μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών με μακρά COVID παρουσίαζε επίμονα συμπτώματα (97%) συγκριτικά με αυτά των αντρών (84%).

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.