Μέση Ανατολή ώρα μηδέν: Το σενάριο τρόμου για την Ελλάδα που εξετάζει το ΚΥΣΕΑ

puraulos

Η «μπαρουταποθήκη» είναι έτοιμη να εκραγεί

Mετά την επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ, η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, περιμένοντας την απάντηση των Ισραηλινών.

Ένα από τα ερωτήματα που πλανώνται, είναι το κατά πόσο είναι πιθανή μία επίθεση του Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με τον Μπαράκ Ραβίντ, ειδικό αναλυτή πολιτικών και παγκόσμιων υποθέσεων που μίλησε στο CNN, το υπουργείο ασφαλείας του Ισραήλ στις συνεδριάσεις του, συζητά το αν θα υπάρξει μία νέα επίθεση του Ιράν αλλά και ποια θα είναι η ισραηλινή απάντηση στα χτυπήματα της Τεχεράνης.

Όπως τονίζει ο αναλυτής, οι Ιρανοί δεν έχουν ακόμα πυρηνικά όπλα. Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες λένε ότι θα χρειαστούν ένα με δύο χρόνια για να κατασκευάσουν έναν μηχανισμό με πυρηνικά που θα μπορούσαν να βάλουν σε ένα πύραυλο και να τον εκτοξεύσουν.

«Για την ώρα δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Ραβίντ. Ωστόσο, εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανό να δούμε «μία πολύ σοβαρή απάντηση από το Ισραήλ που δεν θα μοιάζει σε καμία περίπτωση με εκείνη στην ιρανική επίθεση του Απριλίου.

Ερωτηθείς για το ποιες είναι οι πιθανότητες το Ισραήλ να στοχεύσει τα πυρηνικά σχέδια του Ιράν, ο ειδικός απαντά: «Θεωρώ ότι η ιρανική επίθεση έδωσε κάθε δικαιολογία στην κυβέρνηση του Ισραήλ να προχωρήσει και να καταστρέψει τις προοπτικές του Ιράν για ανάπτυξη πυρηνικών.

Οι συνθήκες τώρα ίσως είναι πιο ώριμες από ποτέ για επίθεση του Ισραήλ στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ως τώρα ο Νετανιάχου, ήταν ο δισταγμός του IDF να κάνει ένα τέτοιο βήμα, κάτι πλέον που δεν αποκλείεται να προταθεί σε επόμενο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ».

Το σενάριο τρόμου

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και συζήτησε για τις επιχειρήσεις εκκενώσεων Ελλήνων και Κυπρίων πολιτών από το Λίβανο και το Ισραήλ. Ωστόσο εξετάστηκαν και διάφορα σενάρια για την ένταση στη Μέση Ανατολή.


Ένα από τα σενάρια τρόμου που δεν επιθυμεί η Ελλάδα δεν είναι τόσο το χτύπημα των πυρηνικών εγκαταστάσεων που ήδη ο Τζο Μπάιντεν το… έκοψε στο Ισραήλ, αλλά η επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Και αυτό διότι οι καταστροφές σε τέτοιου είδους εγκαταστάσεις θα φέρουν «έκρηξη» του κόστους μεταφορών που θα έχει ως συνέπεια την αύξηση των τιμών στα… πάντα.

Ωστόσο, το σενάριο που όλοι απεύχονται και προκαλεί τρόμο στον πλανήτη έχει να κάνει με γενικευμένη σύγκρουση που θα ξεκινήσει από τη Μέση Ανατολή. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις οι διπλωματικοί δίαυλοι έχουν πάρει «φωτιά» και ακόμη και χώρες που δεν έχουν σχέσεις σε τέτοιο επίπεδο συνομιλούν για την εκτόνωση της έντασης.

Το Ιράν συνομιλεί επισήμως με την Ρωσία, την Κίνα και άλλες λιγότερο ισχυρές χώρες ενώ το Ισραήλ κυρίως με τις ΗΠΑ και δευτερευόντως με την ΕΕ και τις χώρες της δύσης.

Ωστόσο, οι δύο πλευρές συνομιλούν με τη βοήθεια παικτών που είναι σε… διπλό ταμπλό όπως η Τουρκία και ενίοτε οι ΗΠΑ, προειδοποιώντας πριν τις μαζικές επιθέσεις όπως αυτή της Τεχεράνης με τους βαλλιστικούς πυραύλους και αυτή του Τελ Αβίβ προς το Λίβανο που αφορά την εισβολή χερσαίων δυνάμεων.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.