Για mega deal που ταράζει τα νερά η Nova

nova

Κινητικότητα στην United με πολλούς μνηστήρες

Μεγάλη είναι η κινητικότητα στη Nova, αφου το πωλητήριο της United Group… συγκινεί αρκετούς μνηστήρες. 

Η BC Partners με διαχειριστή τον Νίκο Σταθόπουλο, η οποία κατέχει πλειοψηφικό μερίδιο στη United Group μέσω της οποίας ελέγχει την ελληνική Nova, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της τμηματικής πώλησης των δραστηριοτήτων του ομίλου καθώς βασικός στόχος παραμένει η μεγιστοποίηση της αξίας της επιδιωκόμενης συναλλαγής.

Ποιοι διεκδικούν την Nova

Σύμφωνα με το capital.gr, δεσμευτικές προσφορές για την αγορά κατέθεσαν οκτώ:

  1. Ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός Saudi Telecom (STC), που εδρεύει στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας
  2. Ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος e& (etisalat and) του Άμπου Ντάμπι
  3. Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας 4iG Nyrt με έδρα την Βουδαπέστη της Ουγγαρίας
  4. Το διεθνές επενδυτικό fund PPF Group με έδρα την Ολλανδία
  5. Η αυστριακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών A1 Telekom Austria Group
  6. Η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Providence
  7. Η αμερικάνικη επενδυτική εταιρεία Warburg Pincus
  8. Το βρετανικό επενδυτικό fund Apax Partners

Nova, το δυνατό χαρτί της United

Η Nova θεωρείται ένα από τα δυνατά χαρτιά του ομίλου της United, καθώς μετά και την συγχώνευση με την Wind εισφέρει μεγάλο ποσοστό του τζίρου της μητρικής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2023 τα συνολικά έσοδα της Nova αυξήθηκαν κατά +3,0% και διαμορφώθηκαν σε περίπου 830 εκατ. ευρώ ενώ η πελατειακή βάση σε συμβόλαια αυξήθηκε κατά +9,0%.

Tην ίδια στιγμή οι συνδρομητές Nova στο PayTV έχουν ξεπεράσει τους 435.000 στο πρώτο τρίμηνο του 2024, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση 6,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ποιος θα κάνει το deal;

Αν και οι εταιρείες από τη Σαουδική Αραβία και το Άμπου Ντάμπι θεωρούνταν ως οι επικρατέστερες για την αγορά της Nova, φαίνεται πως το συγκεκριμένο σενάριο απομακρύνεται αφού η Κομισιόν έδειξε τις προθέσεις της ενώ έχει τεθεί σε ισχύ νέα νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, ο τηλεπικοινωνικός βραχίονας του τσεχικού ομίλου PPF εξαγοράστηκε από την e& που έχει έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η e& (πρώην Etisalat) φέρεται ως ένας από τους υποψηφίους για τη Nova, όπως και ένας όμιλος από τη Σαουδική Αραβία καθώς και επενδυτικά κεφάλαια από ΗΠΑ.

Η Κομισιόν ενέκρινε την εξαγορά των δραστηριοτήτων του PPF στις τηλεπικοινωνίες σε Βουλγαρία, Σερβία, Σλοβακία και Ουγγαρία από την e& αλλά υπό αυστηρότατους όρους, σύμφωνα με το newsit.gr.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται αλλαγή καταστατικού της e& ώστε να μην προβλέπει απεριόριστες κρατικές εγγυήσεις σε περίπτωση χρεοκοπίας, απαγόρευση χρηματοδότησης των θυγατρικών στην Ευρώπη από τη μητρική e&, ενημέρωση της Κομισιόν για κάθε μελλοντική εξαγορά ακόμα και αν είναι μικρού μεγέθους, παρακολούθηση της συμφωνίας από ανεξάρτητο σύμβουλο, κ.α.

Το deal είναι ένα από τα πρώτα που εγκρίνονται με βάση τη νέα κοινοτική νομοθεσία (Foreign Subsidies Regulation) που αφορά στις εξαγορές στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων από εταιρείες τρίτων χωρών.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.