Κι όμως υπάρχουν τρόφιμα που προκαλούν άγχος & κατάθλιψη

Κι όμως υπάρχουν τρόφιμα που προκαλούν άγχος & κατάθλιψη

Ακούγεται απίστευτο...

Τα συσκευασμένα σνακ, όπως τα κρουασάν, τα ντόνατς αλλά και τα αλλαντικά προσφέρουν μικρές στιγμές απόλαυσης, μπορούν όμως να βλάψουν την ψυχική μας υγεία σε βάθος χρόνου. Όπως επισημαίνει νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Public Health Nutrition, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα ευθύνονται για την επιδείνωση της ψυχικής υγείας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν τα περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα ( π.χ. μπισκότα, κέικ, αλμυρά σνακ όπως τα πατατάκια, τα κατεψυγμένα γεύματα, τα αναψυκτικά, και τα γρήγορα γεύματα τύπου fast food, όπως τα μπέργκερ και οι τηγανητές πατάτες), είχαν συμπτώματα ήπιας κατάθλιψης, περισσότερες ημέρες άγχους και ψυχικά ασταθούς ψυχολογίας σε σύγκριση με εκείνα που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης, όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, μπορούν να γενικευτούν για το σύνολο των ΗΠΑ καθώς και για άλλες δυτικές χώρες με παρόμοια κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ως οδηγό για τη διεξαγωγή της μελέτης την ταξινόμηση τροφίμων NOVA, η οποία αποτελεί ένα διαδεδομένο σύστημα που υιοθετήθηκε πρόσφατα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Η κατάταξη NOVA εκτιμά τη φύση, την έκταση και τον σκοπό της επεξεργασίας των τροφίμων, προκειμένου να κατηγοριοποιήσει τα τρόφιμα και τα ροφήματα σε τέσσερις ομάδες: μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά, επεξεργασμένα τρόφιμα και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.