Γιατί “άσπρισε” ο Όλυμπος μέσα στον Αύγουστο

Γιατί "άσπρισε" ο Όλυμπος μέσα στον Αύγουστο

Στα λευκά ντύθηκε ο Όλυμπος, όμως αυτό που φαίνεται δεν είναι χιόνι...

Χιονοχάλαζο και όχι χιόνι είναι η πιθανότερη αιτία που ο Όλυμπος “ντύθηκε” στα… άσπρα από τον Αύγουστο, όπως εξηγεί o μετεωρολόγος του northmeteo.gr, Δρ. Σταύρος Κέππας.

Σύμφωνα με όσα μεταφέρει ο κ. Κέππας, “το πιθανότερο και, βλέποντας τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν στη μέση τροπόσφαιρα, είναι ότι ο Όλυμπος “άσπρισε” από από χιονοχάλαζο που δύναται να σημειωθεί ακόμα και σε θερμοκρασίας των 10°C”.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, αυτό συμβαίνει όταν “έχουμε κατακόρυφες ροές μέσα σε νέφη που συνδέονται με έντονο υετό για σύντομο χρονικό διάστημα”.

Το χιονοχάλαζο, τώρα, μπορεί να… έστρωσε σημείο του Ολύμπου που βρίσκεται στα 2.000μ. υψόμετρο, αλλά διαφέρει από το χιόνι, ενώ δεν δημιουργείται όπως το χαλάζι.

Όπως εξηγεί ο κ. Κέππας, “πρόκειται για έναν αγοκρύσταλλο ή μια νιφάδα (συσσωμάτωμα παγοκρυστάλλων) ο οποίος περνά μέσα από ένα σημείο του νέφους με μεγάλα ποσά υγρασίας και έτσι, τα κατά πολύ μικρότερα σε μέγεθος υδροσταγονίδια παγώνουν πάνω σε αυτή”.

Έτσι, συνεχίζει, “δημιουργείται ένα συσσωμάτωμα πάγου το οποίο όντως μπορεί να εμπεριέχει έχει διάκενα”. Σε περίπτωση, λοιπόν, που το φαινόμενο αυτό ενταθεί ιδιαίτερα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, τότε μπορεί να στρώσει σε επιφάνειες.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.