Μπαίνουν οι κομάντος: Ώρα μηδέν στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια

Μυρίζει μπαρούτι: Μπλόκο από την Ουκρανία στην είσοδο στη χώρα σε κάθε Ρώσο ηλικίας 16 έως 60 ετών

Είναι διάχυτη η ανησυχία για τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος στον μεγαλύτερο σταθμό της Ευρώπης

Ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός της Ζαπορίζια έχει γίνει στόχος βομβαρδισμών τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Πλέον είναι διάχυτη η ανησυχία για τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος στον μεγαλύτερο σταθμό της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Ραφαέλ Γκρόσι ανακοίνωσε ότι βρίσκεται καθ’ οδόν προς τον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στη Ζαπορίζια.

«Ηρθε η μέρα, η αποστολή του ΔΟΑΕ στη Ζαπορίζια βρίσκεται πλέον καθ’ οδόν. Πρέπει να προστατεύσουμε την ασφάλεια του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ουκρανίας και της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Γκρόσι μέσω Twitter, διευκρινίζοντας ότι η ομάδα της οποίας θα ηγηθεί προσωπικά θα φθάσει στο εργοστάσιο «αργότερα αυτή την εβδομάδα».

Μπαίνουν οι κομάντος: Ώρα μηδέν στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια
QUIZY 4 δώρα, 4 νικητές: Σε αυτό το κουίζ των 10 απλών ερωτήσεων όσοι έχουν γνώσεις κερδίζουν! Εσύ;

Στη φωτογραφία που συνοδεύει την ανάρτησή του, ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ ποζάρει με την ομάδα δέκα και πλέον εργαζομένων που φορούν καπελάκια και γιλέκα με τον λογότυπο του οργανισμού. Ο κ. Γκρόσι ζητούσε εδώ και μήνες να του δοθεί η δυνατότητα να επισκεφθεί το εργοστάσιο, προειδοποιώντας πως υπάρχει «αληθινός κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής».


Το εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, όπου λειτουργούν έξι από τους δεκαπέντε ουκρανικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα στις αρχές του Μαρτίου, μερικές ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής την 24η Φεβρουαρίου, και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη γραμμή του μετώπου στο νότιο τμήμα της χώρας.

Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς στην περιοχή του εργοστασίου, κοντά στην πόλη Ενερχοντάρ, πάνω στον Δνείπερο ποταμό, που θέτουν σε κίνδυνο την εγκατάσταση.

Η ουκρανική εταιρεία Energoatom, η οποία διαχειρίζεται την εγκατάσταση, προειδοποίησε προχθές Σάββατο εναντίον του κινδύνου να υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας και πυρκαγιά έπειτα από νέα πλήγματα. Τις τελευταίες εβδομάδες η Ζαπορίζια προκαλεί ολοένα εντονότερες ανησυχίες στη Δύση και ο ΟΗΕ καλεί να σταματήσει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από την εγκατάσταση. Αρχικά, το Κίεβο εναντιωνόταν στην επίσκεψη ομάδας του ΔΟΑΕ, ανησυχώντας πως θα νομιμοποιούσε τη ρωσική κατοχή της εγκατάστασης, προτού εντέλει υποστηρίξει την ιδέα.

Μπροστά στην «επικίνδυνη» κατάσταση στον σταθμό, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πίεσε την Παρασκευή τον οργανισμό να στείλει ομάδα το ταχύτερο. Την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο σταθμός και οι έξι αντιδραστήρες του με δυναμικότητα 1.000 μεγαβάτ ο καθένας «αποσυνδέθηκαν εντελώς» από το εθνικό δίκτυο εξαιτίας ζημιών στο καλωδιακό δίκτυο, σύμφωνα με το Κίεβο, προτού επανασυνδεθούν.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δέχθηκε να οργανωθεί επίσκεψη που θα κινηθεί «μέσω Ουκρανίας», όχι από το ρωσικό έδαφος, όπως αξίωνε προηγουμένως, ανέφερε η γαλλική προεδρία στα μέσα Αυγούστου, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον Ρώσο ομόλογό του.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.