«Κλείδωσαν»: Αυτά είναι τα 5 μέτρα που ανακοινώνει στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Κλείδωσαν»: Αυτά είναι τα 5 μέτρα που ανακοινώνει στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα περιλαμβάνει ισχυρά διλήμματα για σταθερότητα ή ακυβερνησία, με τον κ. Μητσοτάκη να δεσμεύεται εκ νέου ότι θα εξαντλήσει την τετραετία

Η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση του πακέτου της ΔΕΘ που θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ πολλά θα κριθούν την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, όπου θα γίνουν γνωστά τρία σημαντικά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο δημοσιονομικός χώρος που έχει προκύψει εκτιμάται ότι ενδεχομένως να περιοριστεί στην περίπτωση κατά την οποία συνεχίσουν να τείνουν αυξανόμενες οι ανάγκες για την επιδότηση των τιμολογίων του ρεύματος.

Ωστόσο, στην περίπτωση που η καλή πορεία των τουριστικών και των δημοσίων εσόδων συνεχιστεί, αλλά και η ανάπτυξη βρεθεί σε καλύτερα του αναμενομένου επίπεδα, τότε είναι πολύ πιθανό να ανοίξει η περίμετρος των μέτρων που τελικά θα ανακοινωθούν στις 10 Σεπτεμβρίου. Στο οικονομικό επιτελείο, πάντως, επικρατεί αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για σημαντικές εξαγγελίες. Να σημειωθεί ότι η πιθανή καλύτερη εικόνα για την πορεία των δημοσιονομικών (δημόσια έσοδα, πορεία ΑΕΠ το β’ τρίμηνο του έτους και τουρισμός), θα γίνει γνωστή την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα περιλαμβάνει ισχυρά διλήμματα για σταθερότητα ή ακυβερνησία, με τον κ. Μητσοτάκη να δεσμεύεται εκ νέου ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, παρά το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στην πολιτική σκηνή εδώ και δύο εβδομάδα για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Σύμφωνα με το ieidiseis.gr, τα μέτρα που έχουν κλειδώσει και θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ είναι:

  1. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους
  2. Αύξηση των συντάξεων από το 2023
  3. Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού (πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διαμορφωθεί στα προ μνημονίων επίπεδα, δηλαδή 751 ευρώ έναντι 713 που είναι σήμερα)
  4. Νέα επιταγή ακρίβειας για τη στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων, ανέργων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και μείωση του τέλους επιτηδεύματος
  5. Εφόσον οι τιμές των καυσίμων διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα, ένα ακόμα fuel pass.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.