Έρχεται ο πιο δύσκολος χειμώνας με φυσικό αέριο για… ελάχιστους!

Έρχεται ο πιο δύσκολος χειμώνας με φυσικό αέριο για... ελάχιστους!

Οι τιμή του σπάει καθημερινά ρεκόρ...

Για πρώτη φορά μετά από τον περασμένο Μάρτιο, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ξεπέρασε τα 300 ευρώ τη μεγαβατώρα στο ενεργειακό χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, που διαμορφώνει τις τάσεις στις συναλλαγές, στη Γηραιά Ηπειρο.

Το συμβόλαιο εκπλήρωσης Σεπτεμβρίου ήταν στα 312 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 7,3%. Το συμβόλαιο παράδοση Οκτωβρίου διαπραγματευόταν μάλιστα χθες, στα 317 ευρώ. Για σύγκριση: πριν ένα χρόνο ήταν περίπου στα 50 ευρώ!

Οι δραματικά αυξανόμενες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, αποτελούν ένα ολοένα και μεγαλύτερο ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις γερμανικές εταιρείες», γράφει η Handelsblatt. «Η γερμανική βιομηχανία πληρώνει προς το παρόν οκτώ φορές πιο ακριβά το φυσικό αέριο, απ` ότι οι αμερικανικές», προειδοποιεί ο Κριστόφ Μπάουερ, καθηγητής Ενέργειας στο Πολυτεχνείο του Ντάρμσταντ.

«Εάν προσθέσετε φόρους και δασμούς, οι τιμές του φυσικού αερίου στη Γερμανία είναι εννιά φορές πιο ακριβές από ότι στις ΗΠΑ» ,προσθέτει ο Γερμανός ειδικός. «Μόνο που μια αποδυναμωμένη Γερμανία δεν πειράζει και τόσο την Ουάσιγκτον», σημειώνει εμφανώς πικρόχολα, η Handelsblatt.

Η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει έναν χειμώνα με πολλές άγνωστες μεταβλητές, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα. Αποκαλύπτει μάλιστα τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, σύμφωνα τα οποία «σχεδόν οι μισοί Γερμανοί λένε ότι θα συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις κατά της αύξησης των τιμών των λογαριασμών. Στη Γερμανία, η υποστήριξη του πληθυσμού για ενέργειες κατά της Μόσχας ήταν ανέκαθεν, άλλωστε, μάλλον χλιαρή.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.