Τι θα συμβεί στον ΣΥΡΙΖΑ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε έναν κυκεώνα διάλυσης, με αποχωρήσεις, διασπάσεις, την περαιτέρω μετάλλαξή του σε ένα κόμμα άλλο από αυτό που ήταν τα τελευταία χρόνια, τη διαρκή αμφισβήτηση του εκλεχθέντος, από τη βάση μάλιστα, προέδρου, αλλά και την αποκαθήλωση του τοτέμ του Αλέξη Τσίπρα από τον Στέφανο Κασσελάκη, αμφισβητώντας έντονα τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του 2015 με 2019.
Αν και δεν είναι επιβεβαιωμένο αν οι «100» κινούνται μόνοι τους ή αν έχουν ενορχηστρώσει τις κινήσεις τους βάσει «άνωθεν εντολών», είναι ωστόσο κοινό μυστικό πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι ευχαριστημένος από τα μέχρι τώρα πεπραγμένα του Στέφανου Κασσελάκη.
Είναι κοινό μυστικό πως οι «100» που υπέγραψαν το κείμενο για την πρόταση μομφής στην Κεντρική Επιτροπή προς το Στέφανο Κασσελάκη, ήταν της επιρροής του Αλέξη Τσίπρα όσο εκείνος ήταν ακόμα στο τιμόνι της Κουμουνδούρου, για αυτό και δεν ακολούθησαν την «Ομπρέλα» στη διάσπαση του περασμένου Οκτωβρίου.
Οι όποιες διαφορές υπήρχαν μέχρι τότε με τον Στέφανο Κασσελάκη μπορούσαν να γεφυρωθούν κάπως, όμως σύντομα φάνηκε πως επρόκειτο για έναν θυελλώδη γάμο.
Η πρώτη προσπάθεια ενορχηστρωμένης αμφισβήτησης του Στέφανου Κασσελάκη, με «μπροστάρισσα» την Όλγα Γεροβασίλη στο συνέδριο του κόμματος την περασμένη άνοιξη, αν και τελικά έπεσε στο κενό, ήταν η εναρκτήρια βολή του πολέμου μεταξύ Κασσελάκη και Τσίπρα.
Το ζήτημα των κομματικών μέσων ενημέρωσης, με σαφείς αιχμές προς την προηγούμενη ηγεσία ότι λάμβανε αδήλωτη χρηματοδότηση και είχε «μαύρα» ταμεία, έριξε περαιτέρω λάδι στη φωτιά, με τον πόλεμο μεταξύ των δύο ισχυρών ανδρών της Κουμουνδούρου να μαίνεται.
Σε αντίθεση με τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος είναι λαλίστατος τόσο στα κανάλια όσο και στα ΜΜΕ, ο πρώην πρωθυπουργός τηρεί, μέχρι στιγμής, σιγή ιχθύος, χωρίς να ανοίγει τα χαρτιά του μέχρι τώρα και οι σχεδιασμοί του για την επόμενη μέρα να παραμένουν άγνωστοι.
Ο ίδιος, πάντως, προτιμά μέχρι τώρα να χτίζει ένα άλλο προφίλ (το γνωστό «rebranding») που ενέχει μάλιστα και πολιτικούς αντιπάλους με τους οποίους έχει καλές σχέσεις, όπως τη Ντόρα Μπακογιάννη, το Γιώργο Παπανδρέου και το Θεόδωρο Ρουσόπουλο.
Εντύπωση, πάντως, κάνει το γεγονός, ότι ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους του Στέφανου Κασσελάκη, ο Παύλος Πολάκης, είναι πλέον ο ισχυρότερος, φανερός τουλάχιστον, εσωκομματικός του αντίπαλος, μια μεταστροφή που πραγματοποιήθηκε με την πρόσκαιρη διαγραφή του εκρηκτικού πρώην υφυπουργού Υγείας τον Ιούλιο, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η κριτική στην οποία προέβη στη συνέχεια ο Παύλος Πολάκης προς το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη ήταν αρκετά έντονη και δηκτική.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να ρίξει γέφυρες συμφιλίωσης με την επανένταξη Πολάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα μετά από ένα μήνα.
Η κριτική του Πολάκη όμως δεν έπαυσε, δίνοντας έτσι το έναυσμα στους εσωκομματικούς αντιπάλους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να εντείνουν τη δικιά τους κριτική, και έτσι να προβούν στην κατάθεση της πρότασης μομφής.
Η στάση του Νίκου Παππά αποτελεί ερωτηματικό, καθώς φαίνεται ότι επιδιώκει να διαφυλάξει την εσωτερική συνοχή του κόμματος, μιας και οι διαλυτικές τάσεις το τελευταίο διάστημα εντείνονται αντί να καταλαγιάζουν, με κανέναν από τους βασικούς κομματικούς παίκτες να επιδιώκουν να διατηρήσουν μια εσωκομματική νηνεμία.
Βέβαια, είναι πιθανό να επιθυμεί να χτίσει ένα ισχυρό ηγετικό προφίλ για τον εαυτό του, ανεξαρτήτου έκβασης της μελλοντικής εκλογής προέδρου, γεγονός που θα του επιτρέψει να αναδυθεί ως ο άνθρωπος που θα είναι όντως ικανός να διατηρήσει το ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο και με ελπίδες διακυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ για το επόμενο διάστημα προμηνύεται ταραχώδες και δύσκολο.
ΣΥΡΙΖΑ: Παίρνει θέση ο Τσίπρας
Αν και ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κρατάει ακόμα κλειστά τα χαρτιά του για το αν θα στηρίξει κάποιον από τους υποψηφίους, προβλέπεται ότι σύντομα θα δώσει τη στήριξή του σε κάποιον από τους «μονομάχους» της εκλογικής αναμέτρησης στο ΣΥΡΙΖΑ, αν και άγνωστο ακόμα σε ποιον.
Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.