Κρίνει τον νικητή: Η απόφαση του ΠΑΣΟΚ για τον αποκλεισμό του Χάρη Δούκα

xaris-doukas
Τι μέλλει γενέσθαι με την υποψηφιότητα;

Οι εσωκομματικές εκλογές για τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πλησιάζουν και οι υποψήφιοι… ακονίζουν τα μαχαίρια τους.

Ο Χάρης Δούκας αν και αντιμετωπίζει πρόβλημα εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι δήμαρχος Αθηναίων και το καταστατικό του απαγορεύει να συμμετάσχει, θεωρείται πως θα κατέβει στις εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει πως ακόμη και αν εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να είναι δήμαρχος Αθηναίων:

«Δεν αφήνω τον δήμο. Η προσπάθειά μου να ενδυναμώσω την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα συνεχίσω να είμαι δήμαρχος, όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι μία ευρωπαϊκή πρακτική που ενδυναμώνει τον θεσμό.

Θα σηκώσουμε ανάστημα και οι πολίτες θα αποφασίζουν για τις πόλεις τους. Παίρνουμε αποφάσεις στα δημοτικά συμβούλια και μετά να χρειάζονται εγκρίσεις από το κεντρικό κράτος».

Η απόφαση του ΠΑΣΟΚ για τον αποκλεισμό Δούκα

Όλα δείχνουν ότι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, που είναι προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου, θα μετατραπεί σε διαρκές συνέδριο που θα κληθεί να αποφασίσει για την τύχη του Χάρη Δούκα.

Οι σύνεδροι θα αποφασίσουν αν πρέπει να αλλάξει το καταστατικό για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που υπάρχει με την υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων που αυτή την στιγμή είναι στον αέρα.

Ο Χάρης Δούκας έχει τις υπογραφές και στις δημοσκοπήσεις φαίνεται πως είναι ο μόνος που απειλεί τον Νίκο Ανδρουλάκη για την προεδρία.

Όμως το άρθρο 36 του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ αναφέρει τα εξής:

«Όσα μέλη του φορέα κατέχουν, κατόπιν διορισμού ή εκλογής, έμμισθη θέση πολιτικού χαρακτήρα στο κράτος ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση, δεν μπορούν να είναι υποψήφια σε μονοπρόσωπα όργανα». 

Ουσιαστικά αυτή η αναφορά εμποδίζει τον δήμαρχο Αθηναίων στις εσωκομματικές εκλογές. Την ίδια στιγμή πλανώνται στον «αέρα» ερωτήματα όπως το αν ήξερε ο κ. Δούκας και οι συνεργάτες του για το συγκεκριμένο άρθρο, αν ήξερε πως θα δημιουργούσε πρόβλημα και πώς γίνεται ένα άτομο που διεκδικεί την ηγεσία να μην ευθυγραμμίζεται με το καταστατικό;

Υπάρχουν φωνές που τονίζουν πως τη λύση πρέπει να τη δώσει ο ίδιος ο Χάρης Δούκας με την παραίτηση του σε μία από τις δύο θέσεις. Ή αυτή του δημάρχου Αθηναίων ή αυτής του υποψήφιου προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Άλλες φωνές υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να δοθεί λύση με αλλαγή του καταστατικού. Η πιθανότητα να μην είναι υποψήφιος ένα από τα φαβορί της διαδικασίας μπορεί και να ερμηνευθεί και ως προσπάθεια «να φύγει από τη μέση».

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και δεν αποκλείεται να δούμε τον Χάρη Δούκα εκτός εκλογών, γεγονός που θα ενισχύσει την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη, αφήνοντας ανοιχτό το δρόμο για… σίγουρη εκλογή.

Η τελική απόφαση για τον Χάρη Δούκα θα παρθεί στις 15 Σεπτεμβρίου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

© 2024 instanews.gr | All Rights Reserved
Created by Netway
Exit mobile version