Έβγαλε και ανακοίνωση: Η ερώτηση του Αυτιά στην Ευρωβουλή για την οποία φουσκώνει από περηφάνια 

giorgos-autias

Και η πρώτη του εμφάνιση στις Βρυξέλλες σε βίντεο

Ο Γιώργος Αυτιάς μετά τον θρίαμβό του στις ευρωεκλογές ταλαιπωρήθηκε με την υγεία του αλλά τα κατάφερε και βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

Αφού πέρασε τη σοβαρή περιπέτεια με την υγεία του, ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής άλλαξε καριέρα και πλέον δραστηριοποιείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφού έχει εκλεγεί με τη ΝΔ.

Ο Γιώργος Αυτιάς που άφησε τη… μυθική αμοιβή του ΣΚΑΙ, «σήκωσε μανίκια» και έπιασε δουλειά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μάλιστα, έβγαλε όχι μία αλλά δύο ανακοινώσεις για τα όσα έχει κάνει στην ευρωβουλή.

Γιώργος Αυτιάς: Η ερώτηση που έκανε

Ο ευρωβουλευτής ανακοίνωσε πως κατέθεσε στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ερώτηση «για τις αδικαιολόγητα υψηλές τιμές των πολυεθνικών επιχειρήσεων».

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, στην ερώτησή του, ο κ. Αυτιάς υπενθυμίζει την επιστολή που έστειλε τον περασμένο Μάιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κ. φον ντερ Λάιεν, ζητώντας «άμεση παρέμβαση», ώστε «η ενιαία αγορά να λειτουργεί με περισσότερο ανταγωνισμό και διαφάνεια υπέρ των καταναλωτών, για μία Ευρώπη που να βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της» και τονίζει ότι «η ΕΕ έχει καθυστερήσει πολύ στην επίλυση αυτού του προβλήματος», σε ένα θέμα που «αφορά πρωτίστως την Ελλάδα, τους Έλληνες καταναλωτές αλλά και χώρες, όπως Ολλανδία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Λουξεμβούργο και Σλοβακία».

Με βάση τα δεδομένα αυτά, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «πώς και πότε θα λύσει το πρόβλημα κι αν προτίθεται να παρέμβει με πρόστιμα σε πολυεθνικές που αισχροκερδούν εις βάρος του Έλληνα και Ευρωπαίου καταναλωτή», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, ρωτά την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το «πώς θα λυθεί και πότε το πρόβλημα των αδικαιολόγητα διαφορετικών υψηλών τιμών των πολυεθνικών επιχειρήσεων, σε βασικά αγαθά στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες» και το «με ποιες παρεμβάσεις θα προστατεύσετε τους καταναλωτές από τις αυθαιρεσίες των πολυεθνικών κολοσσών και τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές».

Μάλιστα, σε δεύτερη ανακοίνωση ο Γιώργος Αυτιάς υποστηρίζει πως μετά από εισήγησή του αλλά και του ΕΛΚ, επήλθαν έξι αλλαγές που αφορούν τις αποζημιώσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για φυσικές καταστροφές και την έγκριση συνολικά 100,1 εκατ. ευρώ από το Ταμείο (Αλληλεγγύης) τις οποίες πέτυχε η Ελλάδα.

Όπως σημειώνεται, «με σαφή τρόπο ο Έλληνας ευρωβουλευτής, που ανέλαβε γενικός εισηγητής της Επιτροπής Προϋπολογισμού, ζήτησε και πέτυχε περισσότερα κονδύλια για την Ελλάδα, με άμεση απόδοση των αποζημιώσεων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης». Στην ίδια ανακοίνωση, υπογραμμίζεται, δε, ότι «το σπουδαιότερο είναι να μη συμψηφίζονται άλλες χρηματοδοτήσεις με αυτές τις επιχορηγήσεις».

Συγκεκριμένα, οι «αποφασιστικές αλλαγές που πρότεινε ο Έλληνας ευρωβουλευτής και έγιναν δεκτές» κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού του ΕΚ, είναι:

  1. Ο προϋπολογισμός του Ταμείου να επεκταθεί, ώστε να καλύπτει τις ουσιαστικές ανάγκες των χωρών που πλήττονται.
  2. Να αυξηθεί το αποθεματικό Αλληλεγγύης και Βοήθειας Έκτακτης Ανάγκης.
  3. Η χρηματοδότηση από το Ταμείο να μην είναι σε βάρος της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης που λαμβάνουν τα κράτη μέλη, στο πλαίσιο άλλων πολιτικών της ΕΕ.
  4. Η οικονομική ενίσχυση του Ταμείου δεν θα πρέπει να συμψηφίζεται με άλλες ενισχύσεις.
  5. Οι αποζημιώσεις να είναι άμεσες και να μειωθεί ο χρόνος αποδέσμευσης των προκαταβολών.
  6. Οι χρηματοδοτήσεις να φτάνουν ταχύτατα και έγκαιρα στις πληγείσες περιοχές.

Ο κ. Αυτιάς επισήμανε, τέλος, στους Ευρωπαίους συναδέλφους του, ότι «η υιοθέτηση των ελληνικών θέσεων δικαιώνει όσους ζητούν νέα βάση στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Αλληλεγγύης για τις καταστροφές, οι οποίες απειλούν ευθέως την οικονομική σταθερότητα των ευρωπαϊκών χωρών».

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.