Ας είμαστε ρεαλιστές: Στην πραγματικότητα υπάρχει μόνο ένας δρόμος για τον ΣΥΡΙΖΑ…

SYRIZA

Μαίνεται ο «εμφύλιος» στην Αξιωματική Αντιπολίτευση

Ο κύβος ερρίφθη. Μετά από την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από το τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ, οι ασκοί του Αιόλου άνοιξαν για τα καλά.

Μέχρι και τον Αύγουστο του 2023, η Έφη Αχτσιόγλου φαινόταν πως ήταν το φαβορί για την ανάληψη της ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο η μοίρα είχε άλλα σχέδια.

Προς το τέλος Αυγούστου, ο Στέφανος Κασσελάκης, ένας μέχρι πρότινος άγνωστος επιχειρηματίας με έδρα την Αμερική, αποφάσισε να διεκδικήσει τον αρχηγικό θώκο στις εσωκομματικές εκλογές, και τελικά τα κατάφερε, νικώντας στο δεύτερο γύρο την Έφη Αχτσιόγλου, έχοντας τη στήριξη του Νίκου Παππά και του Παύλου Πολάκη.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση, που αποτελούνταν από δύο διακριτούς πόλους, αυτόν της Έφης Αχτσιόγλου και αυτόν του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αποφάσισε, μετά από μια θυελλώδη περίοδο εσωκομματικών ανακατατάξεων, να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ και να δημιουργήσει έναν νέο κομματικό σχηματισμό με αναφορά στην ανανεωτική αριστερά, την Νέα Αριστερά, διεκδικώντας να εκφράσει τη ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι καιροί όμως είχαν αλλάξει, και οι κομματικοί «βαρόνοι» που έλυναν και έδεναν τα χρόνια της μετεωρικής ανόδου και της περιόδου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, φάνηκε πως δεν είχαν επί της ουσίας κοινωνικά ερείσματα, θυμίζοντας εν πολλοίς το ΚΚΕ Εσωτερικού, που παρά την ισχύ που φαινόταν να είχε στη νεολαία την περίοδο της δικτατορίας, τελικά δεν μπόρεσε να γίνει ποτέ ηγεμονικό.

Η Νέα Αριστερά δεν κατάφερε να εκλέξει ευρωβουλευτή στις ευρωεκλογές του Μαΐου, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε, μετά τη διάσπαση, να μπει σε ήρεμα, εσωκομματικά νερά.

Με την είσοδο του 2024, η εναπομείνασα εσωκομματική αντιπολίτευση, με κύριο εκφραστή της την Όλγα Γεροβασίλη, αποφάσισε να κινηθεί προκειμένου να ανατρέψει το Στέφανο Κασσελάκη στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε να ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί. Τα πρόσφατα καμώματα του Παύλου Πολάκη πυροδότησαν εκ νέου ένα γύρο εσωστρέφειας στην Κουμουνδούρου, και οι «87» φαίνεται να έχουν εκ νέου μια ευκαιρία προκειμένου να «ξαποστείλουν» τον Στέφανο Κασσελάκη.

Πλέον δεν υπάρχει κανένα σημείο επαφής μεταξύ των «87», που διατείνονται πως εκφράζουν το ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, και του Στέφανου Κασσελάκη, που δείχνει να μην έχει πλέον πολλούς εσωκομματικούς συμμάχους. Ακόμη και αν καταφέρει να πάρει εκ νέου με το μέρος του το Παύλο Πολάκη, οι συσχετισμοί είναι συντριπτικά εναντίον του.

Μόνη του ελπίδα μπορεί να είναι η προσφυγή στη λαϊκή βάση του ΣΥΡΙΖΑ, όμως είναι αμφίβολο αν μπορέσει μια τέτοια λύση να μακροημερεύσει και να γαληνέψει το ταραγμένο εσωκομματικό τοπίο της Κουμουνδούρου.

Δυστυχώς για το Στέφανο Κασσελάκη, οι μέρες του στην ηγεσία της Κουμουνδούρου φαίνονται μετρημένες. Εκτός και αν γίνει ένα θαύμα, που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει προς το παρόν.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.