Αρχίζει με αθώα συμπτώματα: Οι 3 κατηγορίες ανθρώπων που εμφανίζουν long covid  

Αρχίζει με αθώα συμπτώματα: Οι 3 κατηγορίες ανθρώπων που εμφανίζουν long covid  

Υπολογίζεται πως ένας στους 8 ενήλικες (12,7%) που έχει διαγνωστεί με COVID-19 αναπτύσσει μακροχρόνια συμπτώματα, δηλαδή σύνδρομο Long Covid.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι με το πέρασμα του χρόνου, όσοι νοσούν από κορωνοϊό αλλά και όσοι το περνούν ακόμη και χωρίς συμπτώματα.

Υπολογίζεται πως ένας στους 8 ενήλικες (12,7%) που έχει διαγνωστεί με COVID-19 αναπτύσσει μακροχρόνια συμπτώματα, δηλαδή σύνδρομο Long Covid. Το σύνδρομο αυτό αφορά επίμονη συμπτωματολογία που παραμένει 3 μήνες μετά τη νόσηση από COVID-19.

«Η σταδιακή μείωση της θνητότητας από τον κορωνοϊό, λόγω του εμβολιασμού και της ανάπτυξης αποτελεσματικών φαρμακευτικών σκευασμάτων, σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα των στελεχών του κορωνοϊού, οδήγησε εκατομμύρια άτομα σε “long Covid” ή “post-Covid” (μετά-Covid) διεθνώς», σημειώνει χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Παθολόγος Θεοδώρα Ψαλτοπούλου. 

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από long covid; Πρόκειται για 3 κατηγορίες ανθρώπων:

  1. Ατομα που έχουν νοσηλευτεί ή διασωληνωθεί
  2. Ατομα που νόσησαν με μέτρια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικά
  3. Ανεμβολίαστοι

«Η τελευταία κατηγορία που έχει μεγαλύτερη πιθανότητα για μετά – Covid σύνδρομο είναι άτομα με άλλες νοσηρότητες πριν από τη νόσηση», εξηγεί η κ. Ψαλτοπούλου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), ο όρος «long Covid» περιλαμβάνει τα ζητήματα υγείας που παρουσιάζονται σε ασθενείς 3 μήνες μετά από πιθανή ή επιβεβαιωμένη SARS-CoV-2 λοίμωξη, με συμπτώματα και σημεία που παραμένουν τουλάχιστον 2 μήνες μετά, και για τα οποία δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική διάγνωση, τονίζει.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.