Η αρχή του τέλους: Τριπλό σοκ για τη Μύκονο

mykonos

Άσχημα μαντάτα για το Νησί των Ανέμων

Είναι το πιο πολυσυζητημένο νησί ολόκληρης της Ελλάδας (και όχι μόνο…), καθώς κάθε καλοκαίρι γίνεται εκεί το… σώσε και «βουλιάζει», από κόσμο. Όμως κάποιοι το εκμεταλλεύτηκαν και το μετέτρεψαν σε προορισμό με εξωφρενικές τιμές. Ο λόγος για τη Μύκονο.

Ο τουρισμός φέτος στην Ελλάδα σημειώνει άνοδο, παρά την ακρίβεια, με αυξήσεις των ταξιδιωτών από το εξωτερικό. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις και η μία αφορά την άλλοτε «ναυαρχίδα» του ελληνικού τουρισμού, τη Μύκονο.

Το Νησί των Ανέμων έχει δεχτεί τριπλό «χτύπημα» μετά τις εξωφρενικές καταγγελίες στο διαδίκτυο για τις τιμές που αφορούσαν τόσο το φαγητό, όσο και τη διασκέδαση αλλά και τις ξαπλώστρες.

Συγκεκριμένα, στη Μύκονο βλέπουν πτώση τζίρου τόσο στα καταλύματα, όσο και στην εστίαση, ενώ μειωμένες είναι και οι αφίξεις από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που αφορούν στο β’ τρίμηνο και τον Ιούνιο του 2024, ενώ ο τζίρος των επιχειρήσεων των κλάδων των καταλυμάτων και των υπηρεσιών εστίασης καταγράφει σημαντική άνοδο, συνέπεια της δυναμικής του τουρισμού (άνοδο 10,7% καταγράφει ο τζίρος των καταλυμάτων και 5,8% η εστίαση σε σύγκριση με την ίδια χρονιά πέρσι), ο τζίρος των καταλυμάτων στη Μύκονο σημειώνει πτώση 12,1% και στη Σαντορίνη η μείωση αγγίζει το 7,2%.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η Μύκονος έχει τη μεγαλύτερη μείωση στην εστίαση που αγγίζει το 7,4%. Επίσης, οι αφίξεις από το εξωτερικό στο αεροδρόμιο τον Ιούλιο ήταν στο 5,2%.

Μύκονος: Η πτώση θα συνεχιστεί

Οι επιχειρηματίες του νησιού κάνουν λόγο για ένα δύσκολο καλοκαίρι, καθώς η πτώση στο νησί ξεκίνησε πριν δύο χρόνια και όλα δείχνουν πως θα έχει συνέχεια, σύμφωνα με το capital.gr.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως αυτό το καλοκαίρι, εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης, οι τιμές διανυκτέρευσης σε πολυτελή resorts, σε βίλες κτλ- έχουν υποχωρήσει μέχρι και 40% σε σύγκριση με πέρσι, όπως αναφέρουν ξενοδόχοι, ενώ πολυτελείς κλίνες παραμένουν πολλές μέρες της σεζόν άδειες.

Τον Αύγουστο, όπως λέει το ρεπορτάζ, υπάρχει κόσμος στο νησί, η κατανάλωση όμως είναι πεσμένη. Δεν έχει αλλάξει μόνο το μείγμα των επισκεπτών, καθώς παρατηρείται αισθητή μείωση στα «γερά πορτοφόλια» που επισκέπτονταν το νησί, αλλά και αλλαγή των καταναλωτικών συμπεριφορών, όπως αναφέρουν όσοι δραστηριοποιούνται στη Μύκονο.

Μεγάλο μέρος των επισκεπτών προέρχονται από τα κρουαζιερόπλοια, που μένουν στο νησί για μερικές ώρες, χωρίς να προσθέτουν στα τουριστικά έσοδα. Οι ημερήσιοι επισκέπτες γίνονται όλο και πιο συχνοί, με συνέπεια η κατανάλωση να πέφτει.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.